• Satiksmes ministrs Kaspars Briškens: Biežāki un bargāki sodi izglābj dzīvības

    Auto
    Auto Latvija
    Auto Latvija
    15. decembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: LETA / Lita Millere
    «Mēs izglābtu 20 dzīvības gadā, ja vidējais ātrums uz ceļiem samazinātos par tikai 2km/h. Politiķiem jāspēj pieņemt arī nepopulāri lēmumi, un patiesība ir šāda – ātruma pārsniegšana nogalina. Biežāki un bargāki sodi izglābj dzīvības. Diemžēl Saeimas Juridiskā komisija šodien tam nepiekrita,» soctīklā «X» raksta Satiksmes ministrs Kaspars Briškens.

    «Satiksmes ministrijas priekšlikums bija piemērot brīdinājumu par atļautā ātruma pārkāpšanu līdz 5km/h. Savukārt par 5–10km/h pārsniegšanu sodu līdz 10 eiro. Es vēlos, lai komisija paskaidro sabiedrībai – kas tieši šeit ir radikāls? Pētījumi rāda, ka nevis obligāti soda lielums, bet gan biežums izmaina vadītāju uzvedību uz ceļa. Bieži un mazi sodi ir kaitinoši, un tāpēc arī tie strādā. Es saprotu, ka neviena tehnoloģija nespēj perfekti izmērīt ātrumu un ka vienmēr būs robežgadījumi, kur kādu nepamatoti soda par 10 eiro.

    Bet šis ir kārtējais gadījums, kur valsts iestrēgst bezdarbībā, jo par svarīgāku uzskata perfektu, nevis vismaz strādājošu un reālu risinājumu. Pat 10km/h starpība var būt dzīvības un nāves jautājums.

    Aicinu komisiju atvērt 7.klases fizikas mācību grāmatu un novērtēt, cik ļoti divtonnīga ķermeņa kinētisko enerģiju ietekmē ātruma atšķirība. Mēs jau esam paredzējuši līdzekļus, lai līdz 2025.g. trīskāršotu vidējā ātruma radaru skaitu. Mēs redzam, ka to klātbūtne samazina CSNg cietušo skaitu par veseliem 64%, un plašāka sodu piemērošana tikai uzlabotu šo statistiku. Es arī nepieņemu izvairīšanos no atbildības, sakot, ka “nevar jau tikai sodīt”. Jā, mēs investēsim arī ceļu drošības infrastruktūrā un virzīsimies uz Vision Zero.

    Abas šīs lietas var darīt reizē. Es burtiski katru dienu saņemu ziņu par satiksmes negadījumu, kur kāds ir gājis bojā. Situācija gadiem ilgi nav uzlabojusies. Mums nav laika juridiskam perfekcionismam,» norāda Briškens.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē