Nepārprotami, olbaltumvielas ir svarīga sastāvdaļa ikdienas uzturā. Tās palīdz veidot muskuļu audus, fermentus un hormonus, kā arī tām ir nozīme imūnsistēmas darbībā. Tās var arī sniegt enerģiju.
Austrālijas veselīga uztura vadlīnijas, kuras izstrādājuši Veselības ministrijas eksperti, iesaka ik dienas savā uzturā iekļaut 15 līdz 25% olbaltumvielu. Ieteicamā olbaltumvielu dienas deva pieaugušajiem ir 0,84 grami uz ķermeņa svara kilogramu vīriešiem un 0,75 grami uz ķermeņa svara kilogramu sievietēm. Tas ir aptuveni 76 grami dienā 90 kilogramus smagam vīrietim vai 53 grami dienā 70 kilogramus smagai sievietei.
Šobrīd ļoti populāri kļuvuši proteīna pulveri un dzērieni, kas palīdz audzēt muskuļu masu un ilgāk saglabāt enerģiju, tādēļ nereti sportisti apzināti pārspīlē ar proteīna uzņemšanu. Taču pētījumi liecina, ka,
ēdot vairāk par ieteicamo dienas proteīna devu, nav nekāda papildu ieguvuma muskuļu masas palielināšanai.
Lielākajai daļai cilvēku nav nekāda labuma, ja uzņemam olbaltumvielas, kas pārsniedz ieteicamo līmeni. Patiesībā pārāk daudz olbaltumvielu var radīt problēmas, ziņo portāls Science Alert.
Kas notiek, ja uzņem par daudz proteīna?
Liekās olbaltumvielas ne tikai izvadās no organisma ar urīnu vai fekālijām, bet tās arī paliek organismā, kur tām ir ne sevišķi laba ietekme.
Olbaltumvielas ir enerģijas avots, tomēr, ja ikdienā nepatērējam tik daudz enerģijas, cik tā uzņemta pārtikā, tad viss liekais tiek pārvērsts taukaudos un uzglabāts nebaltām dienām. Tas nozīmē, ka
tiem, kam ir lēnāks dzīvesveids un vienlaikus ir kāre uz proteīna kokteilīšiem, ir risks īsā laikā pieņemties svarā.=
Pārlieku lielu proteīna jeb olbaltumvielu daudzumu nav ieteicams uzņemt tiem, kas sirgst ar nieru slimībām, jo olbaltumvielu pārstrāde rada lielāku slodzi nierēm.
Pastāv arī stāvoklis, ko sauc par olbaltumvielu saindēšanos, kas rodas, ja cilvēks uzņem pārāk daudz olbaltumvielu, bet nesaņem pietiekami daudz tauku, ogļhidrātu un citu uzturvielu. To sauc arī par trušu badu — terminu, kas bieži tiek saistīts ar 20. gadsimta sākuma pētnieku Viljalmuru Stefansonu, atsaucoties uz to, ka tie, kas pārtika galvenokārt no trušiem (šiem dzīvniekiem ir ļoti liesa gaļa). Liela daļa šo cilvēku smagi saslima.
Saindējoties ar olbaltumvielām rodas urīnceļu cikla traucējumi, kas vēlāk var izraisīt hroniskas nieru slimības vai pat akūtus nieru bojājumus, krampjus un pat nāvi. Olbaltumvielu saindēšanās simptomi ir pēkšņa vemšana un apetītes zudums, bet vēlāk pievienojās sāpes nieru rajonā un asinis urīnā.
Lasi izdevniecības «Žurnāls Santa» ✨ZELTA IZLASI✨












































































