• Pasaules dažādība visām maņām. Festivāls «Porta» papildina programmu

    Kultūra
    Santa.lv
    Santa.lv
    3. augusts, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Sešas mūzikas grupas no septiņām dažādām valstīm un piecas atšķirīgas nacionālās virtuves – pasaules mūzikas festivāls «Porta» šī gada 20. augustā Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā solās lutināt visas mūzikas gardēžu maņas.

    Visticamāk, šīs vasaras koncerti pasaules mūzikas festivāla «Porta» vairāk nekā divdesmit gadu ilgajā vēsturē ieguls kā līdz šim vērienīgākā un apjomīgākā programma vienas dienas laikā. Klausītāji visbeidzot uz festivāla skatuves varēs ieraudzīt somu apvienību, sāmu joikošanas un elektroniskā un eksperimentālā džeza sapludinātājus «Wimme & Rinne» un franču–itāļu grupas «Lalala Napoli» enerģiskos mūzikas stāstniekus. Abu grupu uzstāšanās jau bija ieplānota pērn oktobrī mūzikas namā “Daile” tradicionālajā festivāla rudens koncertā, bet pandēmijas dēļ to nācās pārcelt.

    Šī gada festivālā ar jaunu koncertprogrammu «CENTERWISE» un vienlaikus arī ar nebijušu balss skanējumu klausītājus iepazīstinās pašmāju dziedātāja Ieva Kerēvica ar grupu. Mūzikā savīsies indiešu mantras, klasiskās mūzikas citāti apvienojumā ar latviešu tautasdziesmu tēmām, lībiešu un latgaļu tautasdziesmu interpretācijām, freejazz vokāliem izteiksmes līdzekļiem.

    Apvienība «Yemen Blues» uz Latviju no Izraēlas «ved» jaunā laikmeta kultūras mūziku, kas apvieno jemeniešu, Rietumāfrikas, blūza, fanka un džeza ritmus, bet vokāls atgādina senos arābu dziedājumus. Bet ungāru duets ¡Nosnach ar improvizācijas palīdzību solās klausītājus vest pa neesošiem, bet joprojām pazīstamiem mūzikas ceļiem. Pirms dažām dienām dalībai šī gada festivālā piekrituši Marokas kultūras un Āfrikas ritmu vēstneši «Slatucada», kas uz skatuves apvieno kapueiru, deju un sitaminstrumentu spēli. Papildus mūzikas dažādībai festivāla apmeklētājiem būs iespēja iepazīt un nobaudīt itāļu, franču, izraēļu, somu, ungāru nacionālās virtuves tradicionālās garšas.

    Kopš 1999. gada pasaules mūzikas festivāla «Porta» nodarbojas ar pasaules mūzikas popularizēšanu Latvijā, uz Rīgu un citām Latvijas pilsētām aicinot uzstāties visdažādāko valstu un kontinentu mūziķus, kuri savā skanējumā savij tradicionālo un mūsdienīgo, autentisko un atšķirīgo, nepieradināmo. Iepriekšējos gados festivālā uzstājušies tādi pašmāju mūziķi kā Dzelzs vilks, Ralfs Eilands, Shipsea, Intars Busulis, Laima Jansone, Raimonds un Oskars Petrauski, Sniedze Prauliņa, Kristīne Kārkle-Kalniņa u.c.

    Biļetes uz festivālu iespējams iegādāties «Biļešu paradīzes» kasēs un interneta vietnē bilesuparadize.lv. Pasaules mūzikas festivālu «Porta» organizē biedrība «Pasaules mūzika» ar Valsts kultūrkapitāla fonda, Rīgas domes, Izraēlas vēstniecības un Francijas institūta atbalstu. Kopā ar partneriem «Viljandi Folk Music Festival” (Igaunija) un »Good Music Live" (Lietuva) festivāls «Porta» organizē grupu «DakhaBrakha» (Ukraina) un «LaLaLa Napoli» (Francija/Itālija) koncertus visās trīs Baltijas valstīs.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē