• Ko darīt, ja notikusi avārija?

    Auto
    Auto Latvija
    Auto Latvija
    19. decembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Laikapstākļi ziemā var uz ceļa radīt sevišķi bīstamas situācijas, tādēļ autovadītājiem jābūt uzmanīgiem, jāsagatavo transportlīdzeklis, notīrot to no sniega un ledus, jāizvēlas atbilstošs ātrums, jāizvairās no strauju manevru veikšanas un jāievēro droša distance. Bet ko iesākt, ja tomēr esi nonācis ceļu satiksmes negadījumā? Automašīnu nomas un pilna servisa līzinga pakalpojumu sniedzējs «Avis» atgādina, kā rīkoties autovadītājam, ja spēkrats iesaistīts avārijā.

    «Diemžēl ceļu satiksmes negadījumu statistika joprojām ir skaudra. Decembrī līdz šim teju katru dienu tiek reģistrēti vairāk nekā 100 negadījumi, liecina Valsts policijas sniegtā informācija aģentūrai LETA. Par jebkuru ceļu satiksmes negadījumu jāziņo atbilstoši likuma prasībām un neatkarīgi no tā, vai avārija notikusi ar privātu vai nomas transportlīdzekli,» stāsta «Avis» līzinga departamenta vadītāja Daina Kantāne.

    Situācijas novērtēšana

    Uzreiz pēc negadījuma visām iesaistītajām automašīnām nepieciešams ieslēgt avārijas gaismas, kā arī novietot avārijas trijstūri – apdzīvotā vietā vismaz 15 metrus no avārijas vietas, bet ārpus apdzīvotas vietas vismaz 100 metru attālumā. Tāpat nepieciešams pārbaudīt, vai nav cietušo. Ja kādam no ceļu satiksmes negadījumā iesaistītajiem nepieciešama medicīniskā palīdzība, jāsazinās ar neatliekamo medicīnisko palīdzību un policiju, kā arī jāsniedz pirmā palīdzība.

    Tāpat jāsaprot, vai transportlīdzeklis pēc avārijas varēs turpināt ceļu. Ja mašīnu būs nepieciešams evakuēt, jāsazinās ar KASKO polises izsniedzēju vai uzņēmumu, kurš nodarbojas ar auto evakuēšanu. Nomātas automašīnas vadītājam ieteicams sazināties ar nomas uzņēmumu, ja pakalpojumos iekļauta diennakts palīdzība uz ceļa. Kad situācija ir novērtēta, var veikt nākamos soļus.

    Saskaņotais paziņojums

    Ja notikusi divu transportlīdzekļu sadursme, bet nav bojāta trešās personas manta, nav cietušo, negadījumā iesaistītajiem auto nav radušies bojājumi, kuru dēļ tie nedrīkst vai nevar turpināt ceļu, kā arī nav domstarpību par to, kurš negadījumā vainīgs – atļauts aizpildīt saskaņoto paziņojumu. Šobrīd to iespējams izdarīt arī elektroniski, izmantojot Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja mobilo lietotni.

    Ja esi negadījumā vainīgā persona, tavs pienākums ir 10 dienu laikā pēc notikušā aizpildīto veidlapu iesniegt savam apdrošinātājam. Ja nav skaidrs, kurš no autovadītājiem ir vainīgs, nepieciešams izsaukt policiju.

    Situācijas, kurās obligāti jāizsauc policija

    Policiju obligāti jāizsauc gadījumos, ja avārijā cietušas personas, bojāta trešās personas manta, iesaistīti vairāk nekā divi transportlīdzekļi un kāda no automašīnām nevar turpināt ceļu. Pat tad, ja automašīnai ir viegli un nenozīmīgi bojājumi, bet bojāta trešās personas manta, par negadījumu nepieciešams ziņot likumsargiem.

    Savukārt, ja stāvvietā atstātai automašīnai konstatēts bojājums, kurš iepriekš nebija, taču iesaistītais autovadītājs pametis notikuma vietu, arī tad jāizsauc policija.

    Automašīnai uzkritis sniegs vai ledus no ēkas jumta, kas nodarījis bojājumus, arī tiek kvalificēta kā situācija, kurā jāzvana 110.

    Sadursme ar meža zvēru

    Ja uz ceļa braucamās daļas notikusi sadursme ar meža zvēru, kā rezultātā cietuši cilvēki vai automašīna, par ceļu satiksmes negadījumu jāpaziņo policijai. Tāpat par notriekto dzīvnieku jāziņo Valsts meža dienestam. To iespējams izdarīt, izmantojot mobilo lietotni «Mednis» vai zvanot uz 67212776. Ja negadījumā nav cietušu personu vai būtisku un smagu bojājumu automašīnai, policija var notikuma vietā neierasties.

    Noslīdēšana no ceļa

    Iebraukātas rises, apledojums, sliktas redzamības apstākļi – tās ir situācijas, kurās var ciest pat vispārliecinātākie un prasmīgākie braucēji. Ja automašīna noslīdējusi no ceļa dziļākā grāvī, nepieciešams novērst tās ripošanu, izmantojot stāvbremzi. Kad situācija novērtēta, nav cietuši cilvēki un konstatēts, ka automašīna ir spējīga atgriezties satiksmē, ir jāmēģina izkļūt no kupenas vai grāvja. To var mēģināt izdarīt ar pašu spēkiem, lūgt palīdzību citiem ceļu satiksmes dalībniekiem, vērsties pie apdrošinātāja vai pie auto evakuācijas pakalpojumu sniedzējiem.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē