• ES apstiprina ceturto sankciju kārtu pret Krieviju

    Sabiedrība
    Ziņu aģentūra LETA
    15. marts, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Instituto Gallaecia
    Eiropas Savienība (ES) apstiprinājusi ceturto sankciju kārtu pret Krieviju, pastiprinot spiedienu pret fiziskajām un juridiskajām personām, kas atbildīgas par karu pret Ukrainu, liecina Eiropadomes mājaslapā publicētā informācija.

    Krievijas prezidenta Vladimira «Putina karš pret Ukrainas tautu turpinās, tāpēc mēs turpinām savu atbalstu Ukrainai un Kremļa kara mašīnas finansējuma graušanu. Šī ceturtā sankciju pakete ir vēl viens trieciens ekonomikas un loģistikas bāzei, uz kuru Krievija paļaujas, lai varētu turpināt iebrukumu Ukrainā. Sankciju mērķis ir panākt, lai prezidents Putins izbeidz šo necilvēcīgo un bezjēdzīgo karu», norādījis Eiropadomes priekšsēdētājs Šarls Mišels.

    Eiropadomes paziņojumā norādīts, ka par sankciju paketi ES dalībvalstu līderi vienojās 10.-11.martā notikušajā neformālajā sanāksmē.

    Pirmdien tika ziņots, ka bloka 27 dalībvalstu sūtņi apstiprinājuši sankcijas pret personām un kompānijām, kas «iesaistītas uzbrukumā Ukrainai».

    Eiropadomes otrdien publicētais paziņojums liecina, ka sankcijas paredz «aizliegt visus darījumus ar noteiktiem valsts uzņēmumiem» un «aizliegt visām Krievijas fiziskajām un juridiskajām personām jebkādu kredītreitinga pakalpojumu sniegšanu, kā arī piekļuvi jebkādu ar kredītreitingiem saistītu darbību abonēšanai».

    Eiropas Komisija (EK) norādījusi, ka šādi ierobežojumi vēl vairāk liegs Krievijai piekļuvi ES finanšu tirgiem.

    Tāpat Eiropadome paplašinās sarakstu ar Krievijas aizsardzības un rūpniecības sektora pārstāvjiem, uz kuriem tiks attiecināti stingrāki eksporta ierobežojumi attiecībā uz precēm un tehnoloģijām, kuras var izmantot gan civiliem, gan militāriem mērķiem.

    Eiropadomes paziņojumā norādīts, ka ar šo sankciju kārtu tiks aizliegtas jaunas investīcijas Krievijas enerģētikas sektorā un ieviesti visaptveroši eksporta ierobežojumi aprīkojuma, tehnoloģiju un pakalpojumu piegādei šim sektoram.

    Paplašināti arī tirdzniecības ierobežojumi dzelzs un metāla, ka arī luksusa preču tirdzniecībai.

    Eiropadome nolēmusi paplašināt sankcijas pret Krievijas oligarhiem, lobistiem un propagandas pārstāvjiem, kas izplata Kremļa uzspiesto viedokli par situāciju Ukrainā, kā arī nozīmīgākajām kompānijām aviācijas, militārās un dubultās pielietojamības preču, kuģubūves un mašīnbūves sektoros.

    Eiropadome arī apstiprinājusi paziņojumu Pasaules tirdzniecības organizācijai, ka atceļ līdz šim tirdzniecībā ar Krieviju piemēroto vislielākās labvēlības principu. Tas var novest pie muitas tarifu piemērošanas Krievijas eksportprecēm.

    Sankcijas stāsies spēkā pēc to publicēšanas ES oficiālajā vēstnesī, kad arī būs kļūs zināms detalizētāks sankcijām pakļauto kompāniju un personu saraksts.

    Kā pirmdien ziņoja avoti, sankciju ceturtā kārta cita starpā skars krievu miljardieri Romanu Abramoviču un citus oligarhus, kā arī lielās naftas kompānijas «Rosņeftj», «Transņeftj» un «Gazpromņeftj».

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē