Jaunākā statistika liecina, ka kolorektālā jeb zarnu vēža saslimstība pieaug jauniešu vidū, nesenā pētījumā noskaidrojuši Nīderlandes Erasmus Universitātes medicīnas centra ārsti. Pētnieki min, ka pieaugošā jauniešu saslimstība ar zarnu vēzi jau dēvējama par epidēmiju. Pie vainas esot zarnu baktērijas.
Pētījuma autori uzsver, ka tiem, kuri bērnībā vai pusaudžu gados bijuši saskarē ar E.coli zarnu nūjiņām un bieži pārtiek no saldumiem, saldinātiem dzērieniem, ātrajām uzkodām, zarnās izveidojas labvēlīga vide agresīvu un ļaundabīgu audzēju augšanai nākotnē. Ārsti uzsver, ka E.Coli baktērijas ražo DNS bojājošu toksīnus, tādēļ tiem, kas ar šo baktēriju kādreiz ir saskārušies, pastāv 3,3 reizes lielāka iespēja saslimt ar zarnu vēzi nekā tiem, kam izdevies no tās izvairīties.
Pētnieki skaidro, ka kolorektālā vēža simptomi nemaz nav tik viegli pamanāmi. Tie parasti sākas ar nelieliem polipiem zarnu traktā, kas var 15 gadus augt un slimnieks tos nejutīs. Šī iemesla dēļ ir ieteicams veikt regulāru vēža skrīningu, lai atklātu vēzi sākuma stadijā.
Ar savu vēža stāstu dalījusies arī kāda influencere un sporta trenere no Austrālijas. Denija Dankana stāsta, ka viņai kolorektālais vēzis atklāts 39 gadu vecumā, un tas bijis pārsteigums viņai un viņas ģimenei. «Es esmu veselīgākais sev zināmais cilvēks. Es no visām manām paziņām visvairāk rūpējos par savu veselību. Šis vēzis nav ģenētiski iedzimts, tas noteikti nav dzīvesveida faktors. Pēdējos četrus gadus mans uzturs sastāv 80–90% no augļiem, dārzeņiem un pilngraudiem. Mājās neizmantojam toksiskus produktus, es nedzeru alkoholu, katru dienu sportoju,» ierakstā sociālajos tīklos min Denija.
Fitnesa treneri pārsteidzis viņas ārsta teiktais. «Zarnu vēzis no mazas šūniņas attīstās aptuveni 15, reizēm pat 20 gadu laikā. Tātad, es esmu dzimusi 1985. gadā un tam ir nozīme. Mans ārsts sacīja, ka visas ķīmijas mūsu ēdienā – no sarkanajām gaļām, kūpinātajām grilētajām gaļām, šķiņķiem, bekoniem, saldumiem, čipsiem – tie visi ir ārējās vides faktori, kuriem mēs tikām pakļauti 90. gados un tolaik vēl nezinājām, kādi būs to ilgtermiņa efekti,» raksta Denija.
«Tātad… Tam, ko tu dod savam bērnam IR nozīme. Tieši tādēļ rūpīgi pārdomā, ko tu dod savam mazajam un pārstāj barot savu bērnu ar pārstrādātiem ēdieniem,» tā influencere.
Lasi izdevniecības «Žurnāls Santa» ✨ZELTA IZLASI✨










































































