
Kā jebko pārvērst par svētku kūku: 4 idejas, kas izglābs pat visšķībāko biskvītu
Izcept kūku ir viens, bet to izdekorēt tā, lai pārsteigtu gan sevi, gan ģimeni un ciemiņus, – pavisam cits. Lūk, 4 idejas, kas neprasa lielu meistarību, drīzāk izdomu, lai visšķībākā kūka kļūtu par apēdamu brīnumu!
Foto: Andrejs Nikiforovs
VECRĪGA
Kad mana mamma ieraudzīja izceptās un izdekorētās piparkūku mājiņas, viņa jautāja – ko tu ar to Vecrīgu iesāksi? Būvēšu! Šo ideju palaikam esmu redzējusi sociālajos tīklos un nolēmu pamēģināt. Pagatavot viegli, un izskatās interesanti!
Foto: Andrejs Nikiforovs
Ar mājiņām var aplīmēt gan apaļu, gan kvadrātveida kūku vai kēksu. Ja aplīmēsiet kūku, to vislabāk darīt ar krēma palīdzību (tikai dariet to tajā dienā, kad pasniegsiet, citādi cepumi var izmirkt). Ja kēksu – ar šokolādi vai balto glazūru.
Lai no mīklas izgrieztu mājiņu šablonus, vispirms uzzīmē tos uz bieza papīra un tad, ar nazi apvelkot šabloniem, izgriež no mīklas – tā mājiņas sanāk ar taisnām sienām.
Atceries! Jebkura kūka, lai tā būtu ne tikai garšīga, bet arī stabila, jāsaliek iepriekšējā dienā vai vakarā, pēdējo atstājot dekorēšanu.
RIEKSTKODIS
Foto: Andrejs Nikiforovs
Šis būs pavisam vienkārši – izvēlas riekstus, kas garšo, daļu uz pannas sagrauzdē, daļu atstāj tāpat. Daļu mandeļu aplej ar karstu ūdeni un pēc brīža nomizo.
Ja dekorē kūkas malas, pirms dekorēšanas apziež tās ar krēmu, kēksu ņem, kāds ir. Kēksam izkausē tumšo šokolādi un, tajā pamērcējot katru riekstu, aplīmē kēksa malas.
Var darīt kā es, haotiski, bet var arī vienu rindu ar mandelēm, vienu – ar pekanriekstiem utt. Kūkai riekstus, nedaudz piespiežot, pielipina krēmam.
Šeit ir sakārtots teksts ar salabotiem vārdu pārnesumiem un pārskatāmu struktūru:
SALDĒJUMS ZIEMĀ
Foto: Andrejs Nikiforovs
Arī tā var pasniegt kūku – sadalītu porcijās un sapildītu vafelē. Lai vafele (manējā ir no Molberta, jo man nav vafeļpannas) neizmirktu, iekšpusi izsmērē ar izkausētu šokolādi, pašā spicītē arī ietecina šokolādi un pilda ar jebkuru krēmu vai putukrējumu, biskvīta gabaliņiem vai cepumiem. Garnē ar putukrējumu vai itāļu meringu.
EGĻU MEŽS
Foto: Andrejs Nikiforovs
No piparkūku mīklas ar eglītes formiņu izspiež un izcep eglītes (vai jebkuras citas formas piparkūkas).
Pagatavo glazūru – tas ir ātri un daudz labāk par nopērkamajām glazūrām. Vienu olas baltumu saputo ar 200 gramiem pūdercukura un tējkaroti citrona sulas. Puto ar mikseri, kamēr masa koši balta un stingra. Ja liekas, ka par cietu, pieliek vēl citrona sulu; ja par šķidru – pūdercukuru.
Glazūru liek konditorejas maisiņā (pērciet nelielus!). Izmantojot 0,5–1,5 mm metāla uzgaļus, būs vieglāk garnēt, bet var arī iztikt bez – vienkārši maisiņam uzmanīgi nogriezt galiņu (maisi un uzgaļi nopērkami veikalā Gemoss). Lai eglītes labi turētos kūkā, uz pannas izkausē cukuru un ar tā palīdzību pie nenogarnētajām eglīšu pusēm pielīmē zobu bakstāmos.
Foto: Andrejs Nikiforovs
Kūku (šī ir meduskūka, bet tas pats attiecas uz jebkuru citu kūku) pārziež ar krēmu, putukrējumu, itāļu meringu (sanāks piesnidzis egļu mežs) vai – kā šeit – pārsmērē ar plānu kārtiņu jebkura krēma un ar sietiņa palīdzību pārkaisa sakaltētu un samaltu zaļu biskvītu.
Biskvītu pagatavo, vienu olu kārtīgi saputojot ar 50 g cukura. 50 g spinātu sablendē ar 30 ml eļļas. Visu sajauc un iemaisa 50 g miltu un pustējkaroti cepamā pulvera. Cep 180 grādos apmēram 20 minūtes (pārbauda ar zobu bakstāmo), bet jāuzmanās, lai nepārceptu un virsiņa nekļūtu brūna. Atdzesē, saplucina gabaliņos un izkaltē cepeškrāsnī. Izkaltušus sablendē un pārsijā kūkai. Un sastāda mežu.
SNIEGA PIKA
Foto: Andrejs Nikiforovs
Itāļu meringa spēj izglābt jebkuru katastrofu kūkas izskatā, turklāt tam būs vajadzīga tikai pusstunda. Tātad – pagatavojam itāļu meringu, kas nozīmē ar cukura sīrupu noplaucēt saputotus olu baltumus, iegūstot baltu zefīra masu.
10 cm augstai un 20 cm diametra kūkai pietiks ar meringu, kas pagatavota no 110 g olu baltuma, 300 g cukura un 80 g ūdens (ūdens vietā var ņemt nesaldinātu stipru sulu – ķiršu, aveņu, upeņu). Olu baltumus saputo, paralēli karsējot cukuru ar ūdeni līdz 118 grādiem.
Kā pārbaudīt, ja nav termometra? Vienkārši – no saspraudes vai stieplītes izgatavo cilpiņu 5 mm diametrā, iemērc sīrupā un, kad var izpūst burbuļus (tieši kā ar ziepjūdeni), cukursīrups ir gatavs.
Sīrupu tievā strūklā lej uzputotos olas baltumos un turpina putot, kamēr atdzisis. Lai pāri nepaliktu olas dzeltenumi, izmantojiet Balticovo pasterizētos olu baltumus paciņā! Meringa gatava – tas prasīs kādas 15 minūtes. Visvieglāk to izdarīt ar stacionāro mikseri, bet var arī ar rokas.
Foto: Andrejs Nikiforovs
Ar karoti apsmērē kūku vai kēksu kā ar baltu sniega kārtu, karotes aizmuguri pieliek pie krēma un pavelk uz augšu. Meringa ir mazliet staipīga un elastīga, un šādi sanāks kā ar kupenām pārklāta kūka. Ja ir vēlēšanās, var izdekorēt ar sudraba pērlītēm.
Gatavojoties svētkiem, tev noderēs arī šie raksti:



















































