• Ķirbji

    Ķirbis ir vairāku ķirbju ģints (Cucurbita) kultūraugu auglis. Pēc morfoloģiskās klasifikācijas ķirbis ir oga. 

    Ķirbjus galvenokārt izmanto uzturā. Tiem var būt arī dažāda simboliska nozīme, piemēram, Halovīna svētkos.

    Ķirbjus sākotnēji kultivēja tikai Latīņamerikā, galvenokārt mūsdienu Meksikas teritorijā. Tos sāka audzēt aptuveni 6000 gadus p.m.ē. Eiropā tos sāka audzēt tikai pēc Lielajiem ģeogrāfiskajiem atklājumiem 16. gadsimtā. Par atzītu pārtikas augu Eiropā ķirbis kļuva 17. gadsimtā.

    Ķirbji ir labs šķiedrvielu, vitamīnu, olbaltumvielu un dzelzs avots. Ķirbjus plaši izmanto kulinārijā.


    Kopā 65 ieraksti
    Abonē