• Uz sejas metas pumpas? Tur nāk laukā toksīni no pārtikas!

    Uzturs un diētas
    Santa.lv
    Santa.lv
    7. februāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: RomarioIen/Shutterstock.com
    Izsitumi, pumpas un pūtītes uz ādas ir svarīgs signāls, ka organismam kaut kas nepatīk. Stāsta uztura speciāliste Lāsma Brenča.

    Mūsu gremošanas traktam ir jātiek galā ar visu, ko mēs apēdam. Ja viss netiek sagremots, tad organisms protestē – tas var izpausties uz ādas pumpu veidā. Toksīni tiek izvadīti arī caur ādu, ne tikai caur gremošanas traktu.

    Kas tieši ādai nepatīk?

    Ir konkrētas produktu grupas, kas mēdz slikti sagremoties, – cukurs un visi saldie produkti, piena produkti un miltu izstrādājumi. Ja ikdienā āda ir laba un pumpas uzrodas pēc svētkiem, tas ir tieši tāpēc, ka ikdienā nepatērējam šos produktus tik daudz kā svētku laikā. Pie visa vainojamas pārmērības. Tāpat ar citrusaugļiem: divi trīs mandarīni nekaitē, bet, ja vienā vakarā apēd daudz vairāk, var būt problēmas.   

    Vēl viens kaitnieks. Arī alkohols mēdz izraisīt pumpas uz ādas, jo organismam nepatīk galaprodukti, kas veidojas pēc alkohola lietošanas. Un nav svarīgi, vai tas ir šampanietis, vīns vai kaut kas stiprāks.

    Kā ar to tikt galā?

    Vispirms vajadzētu noteikt, kura produktu grupa ādai nepatīk. To vislabāk var saprast ar atteikšanās metodi: vienu nedēļu nelieto cukuru un saldumus, otru – piena produktus, trešo – miltu izstrādājumus. Rezultāts būs redzams uz ādas.

    • Izšķīdini sliktumu: kad apēsts krietni par daudz un ne pārāk veselīga, vajadzētu apzināti papildus dzert ūdeni. Ūdens ir galvenais glābējs – tas šķīdina toksīnus un palīdz tos izvadīt no organisma.

    Ja neuzņem pietiekami daudz ūdens, kas izvada atkritumvielas caur gremošanas sistēmu, tad organisms tos izvada caur ādu.

    Ikdienā vajadzētu izdzert 1,5–2 l ūdens, bet svētku laikā, kad uzņemam daudz treknu un sāļu produktu, – 2–2,5 l dienā, bet tas ir atkarīgs no ķermeņa masas.

    • Izkusties! Ziemā mēdzam būt mazkustīgi. Jo mazāk kustamies, jo vielmaiņa un asinsrite kļūst lēnākas. Tas ādai kaitē, jo tai ir vajadzīgs skābeklis un barības vielas. Ādas aizsardzība sanīkst, un toksīniem ir vieglāk iekarot jaunas teritorijas. Kārtīga izkustēšanās svaigā gaisā palīdz piegādāt ādas šūnām skābekli. 

    Kā palīdzēt organismam ātrāk attīrīties?

    Vislabāk ēst dārzeņus un augļus, kas satur daudz C vitamīna. Tas palīdzēs visu sagremot un izvadīt laukā. Atslēgas vārds ir šķiedrvielas, tās darbojas kā zarnu birstītes, palīdz iztīrīt un izvadīt no organisma visu slikto.

    Pēc kārtīgas ēšanas nākamajā dienā vajadzētu izvēlēties vieglāku ēdienu.

    Iesaku pusi šķīvja atvēlēt svaigiem dārzeņiem. Svaigā veidā saglabājas vairāk vērtīgo šķiedrvielu. Otru pusi sadali divās daļās: vienu ceturto daļu šķīvja aizņem liesa vista vai zivs, kas nodrošina organismu ar olbaltumvielām, bet otru – brūnie rīsi vai griķi. Ieteicams neizvēlēties pārāk lielu šķīvi.

    • Badoties nevajag. Nav vērts sevi mocīt, jo katra badošanās ietekmē vielmaiņu un organisms bailēs no sliktākiem laikiem sāks uzkrāt rezerves. Ja organisms nesaņem ēdienu, rodas stress, tāpēc badošanās un neapdomīgas diētas arī var izraisīt pumpu veidošanos. Ja ir vēlme pēc atslodzes dienas, nevajadzētu censties iztikt ar sulām vai ūdeņiem un mocīties. Atslodzei ieteicams ēst dārzeņu ēdienus, ko var papildināt ar liesiem piena produktiem.
    • Ieteicamie produkti, kas palīdz uzlabot ādas kvalitāti. Visi produkti, kas bagāti ar nepiesātinātajām taukskābēm: treknās zivis (lasis, tuncis, skumbrija), jo satur labās taukskābes, kas palīdz ādai atjaunot kolagēnu un būt veselai; avokado, olīveļļa, valrieksti. Ja vien ļoti nepūš vēderu, labas ir pupiņas. Gremošanas norisēs no tām veidojas aminoskābes, kas gādā par ādas atjaunošanos. Ādas izskatu būtiski ietekmē dārzeņi un zaļumi, kas satur daudz C vitamīna, – kāposti, pētersīļi, brokoļi u. c.

    Vai ir vērts lietot preparātus, kas uzlabo aknu darbību?

    Ja gadījies pārēsties vai iedzerts par daudz alkohola, labāk organismu attīrīt dabiski. Esmu iepazinusies ar aknu attīrīšanai paredzētajiem uztura bagātinātājiem – manuprāt, tie gremošanu neietekmē, neko īpašu nedod, tikai maciņu padara vieglāku. Ja ir gremošanas problēmas un tās atkārtojas, ieteicams kaut reizi konsultēties ar ārstu.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē