• Māra Zālīte, Žanna Dubska un Marika Ģederte atklāj savu jaunības recepti

    Personības
    Lauma Lapsa
    10. janvāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No personiskā arhīva
    Neņemot vērā skaitļus pasē, vairākas slavenas dāmas gadu desmitiem nemaz nemainās. Trīs sievietes atklāj, kā viņām izdevies apmānīt laiku.

    Māra Zālīte, sliktā meitene

    Rakstniece, kas februārī svinēs 72. dzimšanas dienu, neaizraujas ar striktu veselīgo paradumu ievērošanu.

    Nekādu noteikumu

    «Man ir vairāki kaitīgi ieradumi, tāpēc par savas mūžīgās jaunības noslēpumu varu teikt – smēķējiet, neguliet naktīs, ēdiet, kas pagadās, maz kustieties un guliet dīvānā!» smej Māra Zālīte, atzīstot, ka neievēro to veselīgāko dzīvesveidu un gadiem ilgi ir strādājusi naktīs. «Es neievēroju labo meiteņu etiķeti, tāpat kā neievēroju norādījumu strādāt mēreni. Dzīve ir trauksmaina, stresaina, bet acīmredzot manī ir tā kurtuve, kas ir dāvāta vai mantota un dod enerģiju.»

    Dabas tuvums

    «Jauneklīgumu, iespējams, palīdz saglabāt daba. Vismaz 30 gadu dzīvoju lauku mājās ar skatu uz upi. Es zinu, kur šeit ir labākās sēņu vietas. Ģimenē tādi sēņu cilvēki esam tikai mēs ar znotu Artūru Skrastiņu. Šogad biju uzgājusi skaistu baraviku vietu, kuru pietaupīju Artūram. Kad viņš atbrauca, mēs salasījām baraviciņas. Rudeņos par tradīciju esmu iedibinājusi lapu grābšanu.»

    Azarts

    «Savu nozīmi droši vien spēlē gēni, bet esmu pārliecināta, ka daudz ko ietekmē liktenis, un tas man nav bijis vienkāršs – biju represētas ģimenes bērns no laukiem, piedzimu Sibīrijā. Droši vien mana jauneklīguma pamatā ir arī azarts, jo gan ko mazu, gan lielu daru ar iedvesmu un prieku. Tas izpaužas gan tik sadzīviskā, kā sēņu lasīšana un lapu grābšana, gan arī radošajā jomā – jaunu literāro darbu radīšanā. Kad iedvesma nāk, tad ir jādara. Nupat esmu laidusi klajā grāmatu Tango un Tūtiņa sēnēs bērniem, tā ir par diviem suņiem, kuri dodas sēņot.»

    Māra Zālīte 2001. gadā…

    … 2008. gadā…

    … un 2019. gadā

    Marika Ģederte smagi piestrādā

    Uzņēmēja, kas šogad svinēs 50. jubileju, dienas laikā mēdz būt ļoti aktīva, bet naktīs viņai obligāti nepieciešams pilnvērtīgs miegs.

    Rūpes par sevi

    «Lai saglabātu jauneklīgumu, jābūt pašpietiekamai, mierīgai, laimīgai un koptai. Nekad un nekādos apstākļos par sevi nedrīkst aizmirst, pat tad, ja esi nogurusi. Regulāri eju uz masāžām un sportoju – eju uz pilatēm, trenažieru zāli un spēlēju golfu. Ar skaistumkopšanas procedūrām salonos sevi palutinu reizi mēnesī, ikdienā tās tomēr piekopju mājās.»

    Kaitīgajiem ieradumiem – nē!

    «Šobrīd daudz lasu un mācos par uzturu. Ar gadiem grūtāk atbrīvoties no liekajiem kilogramiem. Te man vēl garš ceļš priekšā, bet galvenais, ka esmu to uzsākusi. Tas iedvesmo un liek sasparoties, jo domāju, ka nekad nav par vēlu sākt cīņu ar tiem. Kaitīgo ieradumu man tikpat kā nav – nesmēķēju un alkoholu gandrīz nemaz nelietoju.»

    Galvenais, lai labs miegs

    «Man svarīgs ir labs miegs un izgulēšanās, cenšos laikus iet gulēt. Miega daudzums neapšaubāmi ietekmē to, kā izskatos un jūtos. Labu pašsajūtu man rada arī lēns un nesteidzīgs rīts, pēc kura var doties darbos. Ja nu tiešām ir nepieciešams atjaunoties, dodos ceļojumā. No tiem vienmēr atgriežos ar labu pašsajūtu un starojoša.»

    Marika Ģederte 2008. gadā…

    … un 2023. gadā

    Žanna Dubska: nost ar visu veco!

    Lai nenovecotu, stiliste Žanna Dubska (64) pirms deviņiem gadiem pilnībā mainīja visu savu dzīvi – mājas, ģērbšanās stilu, vēl arī sāka mākslīgi uzlabot ķermeni.

    Maina dzīvesvietu

    «Es negribu domāt par pensiju un to, kā atpūtīšos vecumdienās, jo man ir interesanta dzīve. Kad man bija 44 gadi, nopirku plašu dzīvokli Sarkandaugavā, jūgendstila mājā, un iekārtoju to ar mēbelēm no antikvariāta. Es uzbūvēju tādu ģimenes ligzdu, kas atgādināja manu bērnību, ko pavadīju kopā ar vecmāmiņu. Bet pirms deviņiem gadiem sapratu, ka man ir jāatbrīvojas no vecajām mājām un senām mēbelēm – iemainīju to visu pret jaunāku un mazāku mitekli Rīgas centrā ar modernām mēbelēm.»

    Stils

    «Man apnika nēsāt vintāžas drēbes, pelēku un melnu apģērbu es nomainīju pret krāsainu. Daudzi man saka, ka izskatos labi un jaunāka, nekā patiesībā esmu. Atzīšos, mana profesija palīdz daudz ko noslēpt – protu pat saģērbties tā, lai izskatītos jaunāka.»

    Iemīlieties!

    «Iemīlēšanās ir tas, kas rada jauneklīgumu. Un nav svarīgi – tu iemīlies vīrietī, darbā vai hobijā. Diemžēl ar gadiem emocijas vairs nav tik spēcīgas kā jaunībā, tāpēc, lai notvertu mīlestības izjūtu, apmeklēju dažādas nodarbības. Piecus rītus nedēļā nodarbojas ar jogu, vienu vakaru nedēļā cenšos veltīt dejošanas vai elpošanas grupu nodarbībām. Daudzi manā vecumā bieži vien saka, ka viņiem viss ir labi un neko papildus nedara. Es savukārt daru, turklāt apmeklēju nevis tāpēc, ka neprastu ražot mīlestības enerģiju, bet gan lai attīstītu sevi.»

    Botulīna injekcijas

    «Vēl viena joma, kas var nākt talkā jaunības saglabāšanai, ir medicīna. Kad nomira mamma, manā pierē parādījās pirmā grumba, pēc tēta aiziešanas mūžībā tā kļuva dziļāka. Man bija dažādi pārdzīvojumi un grūti gadi, kas radīja grumbu gūzmu. Jau likās, ka nekad tās neizlīdzināšu. Tomēr medicīna attīstās strauji, un izrādījās, ka daudz ko var izgludināt ar botulīna injekcijām. Vai tās izmantot, ir katras dāmas izvēle.»

    Žanna Dubska 2012. gadā…

    … 2015. gadā…

    … 2019. gadā…

    … un 2023. gadā

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē