• Kā zaudēt liekos kilogramus? Maini paradumus pa vienam!

    Skaistums un mode
    Sandra Puntule
    Sandra Puntule
    27. decembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Ja vēlies viegli zaudēt kādu kilogramu liekā svara, būtiski uzlabot veselību un labsajūtu, izmēģini 8 nedēļu svara samazināšanas plānu.

    Svara samazināšanas plāna galvenais mērķis ir pakāpeniski, soli pa solim 8 nedēļās izmainīt savus ikdienas ēšanas paradumus, radīt veselīgu uztveri un jaunu attieksmi pret dzīvi. Tādējādi, izvairoties no stresa, ko rada pēkšņas pārmaiņas, svars pakāpeniski samazinās. Tavs galvenais uzdevums – katru nedēļu ieviest vienu labvēlīgu pārmaiņu. 

    Unsplash

    1. nedēļa

    Brokastis

    Ir pierādīts, ka tiem, kas regulāri brokasto, veidojas veselīgāki ēšanas ieradumi un samazinās ķermeņa svars. Sākot no šīs nedēļas, uzlabo savas brokastis.

    Veiksmīgi varianti

    Vājpiena biezpiens ar banānu un grauzdētām auzu pārslām.

    2 rupjmaizes šķēles ar vājpiena biezpienu, tomātu un diedzētiem graudiem.

    2 olu omlete ar svaigu dārzeņu salātiem, ko aizdari ar citrona sulu.

    Unsplash

    2. nedēļa

    Pusdienas

    Ievēro mērenību, pievērs uzmanību porcijas lielumam. Izvēlies liesus pārtikas produktus, atturies no liekām taukvielām, ko satur, piemēram, krējums, majonēze, olīveļļa.

    Veiksmīgi varianti

    • Sautēta cūkgaļas cepeša šķēle ar sauju griķu un svaigiem lapu vai dārzeņu salātiem.
    • Laša steiks ar dārzeņu, rīsu risoto un glāze apelsīna sulas.
    • Sautēti dārzeņi ar liellopa gaļas steiku.
    • 3. nedēļa

      Uzkodas

      Turpmāk starp ēdienreizēm vienmēr izvēlies tikai veselīgas uzkodas. Tas būtiski uzlabo pašsajūtu, nodrošina vienmērīgāku cukura līmeni asinīs, stimulē vielmaiņas norises, mazina vilka apetīti un emocionālās ēšanas lēkmes.

      Veiksmīgi varianti

      • Graudaugu mušļa batoniņi.
      • Piena un augļu kokteilis.
      • Sauja riekstu un žāvētu augļu maisījuma.

      Unsplash

      4. nedēļa

      Vakariņas

      Šī nedēļa ir īsts pārbaudījums, jo ir jāizmaina savi vakara ēšanas paradumi. Tas var būt liels izaicinājums, bet tas noteikti ir tā vērts. Ievēro: pēdējā maltīte ir ne vēlāk kā trīs stundas pirms nakts miera.

      Veiksmīgi varianti

      • Tomātu zupa ar liellopa gaļu un svaigiem dārzeņiem.
      • Cepeškrāsnī gatavots dārzeņu sacepums ar sieru (līdz 30% tauku).
      • Laša un šampinjonu zupa.

      5. –8. nedēļa

      Nostiprini ieradumus

      • Savā iecienītajā restorānā. Noskaidro, kuri ēdieni satur pēc iespējas mazāk sāls, garšas pastiprinātāju un citu pārtikas piedevu, izvēlies tos, kam ir mazāk taukvielu.
      • Brīvdienās un svētkos. Meklē iespējas, kā izvairīties no liekas un pārmērīgas ēšanas. Ar draugiem un ģimeni runā par veselīgu uzturu, aģitē, ka ierasto pārēšanos var aizstāt ar kaut ko jaunu. Izmēģiniet kopīgi jaunas ēdienu receptes, meklējiet izklaides, kur ēšanai nav atvēlēta centrālā vieta.
      • Izrevidē krājumus. Izmet laukā neveselīgos krājumus, kas satur daudz tauku, sāls un cukura: gatavās veikalu mērces, kečupu un majonēzi, cepumus, čipsus utt. Atstāj tikai tās garšvielas, kas satur dabiskas izejvielas. Pārliecini mājiniekus, ka slikts uzturs veicina liekā svara un slimību rašanos.   
      • Samazini stresa līmeni. Regulāri apmeklē sporta nodarbības, daudz staigā, dod priekšroku fiziskām aktivitātēm svaigā gaisā, atrodi sev tīkamas nodarbes, radi pozitīvu atmosfēru ap sevi.  

      Der zināt!  

      • Dienā drīkst izdzert glāzi vīna, alus vai glāzīti stiprā alkohola.   
      • Ja kārojas saldumu, ēd želejas konfektes, augļu saldējumu.   
      •  Dzer 8 glāzes ūdens dienā. Kā zāles – pa vienai ik pēc stundas.

      Brokastu omletes recepte

      Iesaka šefpavārs Andris Rūmītis  

      Omletei

      • 2 olas
      • 0,5% piens
      • ½ tējk. gī sviesta  
      • liesa siers 4 ēdk.

      Salātiem

      • 1 sauja rukolas
      • 2 ķirštomāti
      • 1 ēd. k. ziedkāposta (rīvēta)
      • 2 ēd. k. baltā redīsa (rīvēta)
      • 1 ēd. k. laima sulas
      • olīveļļa  2ēdk.
      • 1. tējk. Muscovado cukura
      • 1 tējk. aveņu etiķa

      Gatavo: olas sakuļ ar pienu, lej ar gī sviestu sakarsētā pannā. Kad omlete ir gandrīz gatava, apkaisa ar rīvētu sieru un ievieto cepeškrāsnī. Cep, kamēr siers ir izkusis. Salātiem sajauc rukolu ar ziedkāpostu, redīsu, kurš iepriekš noturēts ūdenī, lai nebūtu sīvs. Pārlej ar mērci: samaisa olīveļļu ar laima sulu, aveņu etiķi un izkausētu Muscovado cukuru. Dekorē ar ķirštomātiem. Labu apetīti!

      *Gī piemīt unikāla spēja izcelt aromātus. Pat maza gī piedeva spēj paaugstināt ēdiena kvalitāti. Cepot ēdienus eļļā, to sula parasti iztek pannā, bet gī saglabā produkta sulīgumu un vērtību.  

      Raksts no žurnāla «Klubs» arhīva.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē