• Vidusjūras diēta – sirds veselības ēdienkarte

    Reklāmraksts
    27. marts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Paaugstināts holesterīns kā drauds Rietumvalstu iedzīvotāju veselībai ir aktuālāks nekā jebkad agrāk. Kardiologi brīdina, ka ir svarīgi holesterīna līmeni uzturēt normas robežās, jo augsts kopējā holesterīna līmenis var izraisīt nopietnas sirds un asinsvadu sistēmas slimības, turklāt šī problēma piemeklē ne tikai vecākus cilvēkus, bet arī jauniešus un cilvēkus spēka gados. Taču Vidusjūras reģionā statistika ir krietni vien patīkamāka. Kas ir holesterīns un kāds tam sakars ar Vidusjūru?

    Paradumu maiņa pret paaugstinātu holesterīnu

    Holesterīns ir lipīds, kuru ražo aknas. Nelielā daudzumā to uzņemam arī ar noteiktiem produktiem. Organisma šūnās tas nonāk ar lipoproteīniem (olbaltumvielu un tauku savienojumiem). Pastāv divi holesterīna veidi: labais holesterīns – augsta blīvuma lipoproteīni (ABL), kas piedalās šūnu uzbūvē, hormonu un D vitamīna sintēzē, kā arī samazina holesterīna nogulsnes un transportē tās uz aknām, un sliktais holesterīns – zema blīvuma lipoproteīni (ZBL), kas paliek uz asinsvadu sieniņām un veicina pangas jeb aizsprostojuma veidošanos. Kopējais holesterīns ir labā un sliktā holesterīna summa.

    Paaugstinātam holesterīna līmenim nav izteiktu simptomu, un tā noteikšanai nepieciešams veikt asins analīzes. Tas tad arī būtu jādara vismaz reizi gadā.

    Augsts holesterīna līmenis var būt iedzimts, taču visbiežāk tas ir neveselīga dzīvesveida rezultāts. Novērst augstu holesterīna līmeni vislabāk palīdz paradumu maiņa. Nepieciešams vienkārši (kas, protams, nav nemaz tik vienkārši) ievērot veselīgu dzīvesveidu, lietot sabalansētu uzturu, atmest kaitīgos ieradumus un regulāri nodarboties ar fiziskajām aktivitātēm. Kā papildu atbalsts organismam palīdz uztura bagātinātāji ar dabīgo statīnu monakolīnu K, polikosanolu un antioksidantiem, kas normalizē lipīdu vielmaiņu un holesterīna veidošanos. Taču pirmais solis – ikdienas ēdienkartes korekcijas.

    Vidusjūras diēta un ieguvumi veselībai

    Aizvien populārāka kļūst tā sauktā Vidusjūras diēta, kas balstīta uz tradicionālajiem pārtikas produktiem, ko lieto cilvēki valstīs, kuras atrodas pie Vidusjūras – Francijā, Spānijā, Grieķijā, Itālijā. Jau pirms ilga laika uztura zinātnieki konstatējuši, ka šo valstu iedzīvotājiem novēroti labāki veselības rādītāji un ir zems kardiovaskulāro slimību risks.

    Vidusjūras reģiona ēdieni ir garšīgi un uzturvielām bagāti, tajos ir daudz optimālai organisma darbībai vajadzīgo šķiedrvielu, kā arī sirds veselībai nepieciešamie antioksidanti. Ne velti izstrādāta īpaša ēšanas sistēma, ko plašāk pazīstam kā Vidusjūras diētu. Tā paredz iekļaut uzturā daudz augļu, dārzeņu, pilngraudu produktu, pākšaugu, riekstu, sēklu un sirdij veselīgu tauku. Jāierobežo tādu produktu lietošana, kuri satur neveselīgos ogļhidrātus, kas lielākoties atrodami dažādos našķos un uzkodās – miltu produktos, piemēram, baltmaizē un smalkmaizītēs, saldumos, ātrajās uzkodās. Jāizvairās arī no gāzētiem saldinātiem dzērieniem.

    Pētījumi liecina, ka Vidusjūras diēta var veicināt liekā svara zudumu un palīdzēt novērst infarktu, insultu, 2. tipa cukura diabētu un priekšlaicīgu nāvi. Šī iemesla dēļ Vidusjūras diēta bieži tiek ieteikta tiem, kuri cenšas uzlabot veselību un novērst kardiovaskulāro slimību riskus – paaugstinātu holesterīna līmeni, paaugstinātu cukura līmeni, palielinātu ķermeņa svaru.

    Vērtīgie polifenoli olīvlapu ekstraktā

    Vidusjūras diētā liela nozīme ir olīvām un to produktiem. Gan olīvas, gan olīvlapas ir bagātas ar vērtīgām aktīvajām vielām. Olīvas satur polifenolus (piemēram, hidroksitirozolu) – dabiski aktīvus savienojumus ar spēcīgām antioksidantu īpašībām, sadaļa Zinātnisks pārskats par AteroLip® complex vērtīgajām sastāvdaļām kas sniedz atbalstu sirds un asinsvadu veselībai. Pētījumi rāda, ka olīvu produktos esošās vielas palīdz novērst kardiovaskulārās slimības un to antioksidantu īpašības kavē ļaundabīgus procesus šūnās.

    Sirds veselībai

    Vidusjūras diēta jau tradicionāli saistīta ar daudziem ieguvumiem, jo īpaši saistībā ar sirds veselību. Kādā pētījumā, kurā salīdzināta maztauku diētas un Vidusjūras diētas ietekme, secināts, ka pēdējā efektīvāk aizkavē ZBL jeb sliktā holesterīna uzkrāšanos un artēriju aizsprostošanos, kas ir galvenais sirds slimību riska faktors. Citi pētījumi liecina, ka Vidusjūras diēta var palīdzēt pazemināt diastoliskā un sistoliskā asinsspiediena līmeni, kas arī ir būtiski sirds veselībai.

    Normalizē cukura līmeni

    Lietojot Vidusjūras diētas pamata produktus, var normalizēt cukura līmeni asinīs un aizsargāties pret 2. tipa diabētu. Vairākos pētījumos konstatēts, ka Vidusjūras diēta var samazināt cukura līmeni asinīs tukšā dūšā un uzlabot hemoglobīna marķiera A1C līmeni, ko izmanto ilgstošai cukura līmeņa kontrolei asinīs. Pierādīts, ka Vidusjūras diēta samazina insulīna rezistenci, kas pasliktina organisma spēju izmantot insulīnu, lai efektīvi regulētu cukura līmeni asinīs.

    Veicina smadzeņu funkcijas

    Vairāki pētījumi liecina, ka Vidusjūras diēta var būt labvēlīga smadzeņu veselībai un pat pasargāt no kognitīvo funkciju samazināšanās gados vecākiem cilvēkiem. Kādā pētījumā, kurā piedalījās 512 cilvēki, konstatēts, ka ilgstoša Vidusjūras diētas ievērošana uzlabo atmiņu un samazina Alcheimera slimības riska faktorus. Citos pētījumos atklāts, ka Vidusjūras diēta var mazināt demences un kognitīvo traucējumu risku.

    Vēl vairāk – kāds plašs pārskats parādīja, ka Vidusjūras diētas ievērošana saistīta ar kognitīvās funkcijas, atmiņas, uzmanības un informācijas apstrādes ātruma uzlabojumiem veseliem, gados vecākiem pieaugušajiem.

    Kā ievērot Vidusjūras diētu

    Vidusjūras diētas pamatā ir veselīga augu valsts pārtika un salīdzinoši mazāka dzīvnieku izcelsmes produktu un gaļas lietošana, tomēr zivju un jūras velšu ēšana ir ieteicama vismaz divas reizes nedēļā. Uzturā jālieto dārzeņi, augļi, rieksti, sēklas, pākšaugi, kartupeļi, veseli graudi, garšaugi, garšvielas un augstākā labuma neapstrādāta olīveļļa. Mērenos apjomos ēdienkartē iekļaujama mājputnu gaļa, olas, siers un jogurts. Retāk lietojama sarkanā gaļa, ar cukuru saldināti dzērieni, pievienoti cukuri, rafinēti graudi, rafinētas eļļas un citi apstrādāti pārtikas produkti.

    Ievērojot Vidusjūras diētu, jāierobežo pārstrādātā pārtika un tās sastāvdaļas, kā arī pievienotais cukurs, kas atrodams daudzos pārtikas produktos – īpaši augsts tā saturs ir saldos gāzētos dzērienos, konfektēs, saldējumā, sīrupos un konditorejas izstrādājumos.

    Vidusjūras reģiona valstu dzīvesveids ietver arī regulāras fiziskās aktivitātes, maltītes kopā ar citiem cilvēkiem un stresa līmeņa samazināšanu līdz minimumam. Ēdienkartē iederas svaigi, saldēti, žāvēti un konservēti augļu un dārzeņu maisījumi, bet jāpārbauda, vai uz iepakojuma ir pievienota informācija par cukura un nātrija saturu – tas nedrīkst būt augsts.

    Dzērienu izvēle

    Vidusjūras diētā dzēriens numur viens ir tīrs, negāzēts ūdens, kuram var pievienot ledu un šķēlīti citrona. Arī kafija un tēja ir atbalstāma dzērienu izvēle, bet jāseko līdzi cukura vai krējuma daudzumam šajos dzērienos. Jāierobežo ar cukuru saldinātu dzērienu, piemēram, limonādes vai saldas tējas lietošana. Drīkst mēreni patērēt augļu sulu, tomēr labāk izvēlēties veselus augļus, lai gūtu labumu no šķiedrvielām.

    Šajā diētā pieļaujams arī neliels daudzums sarkanvīna – ne vairāk kā viena glāze dienā. Tomēr tā ir katra paša izvēle. No vīna jāizvairās grūtniecēm, cilvēkiem ar augstu alkoholisma risku un tiem, kuri lieto zāles, kas var mijiedarboties ar alkoholu.

    Jaunums lipīdu kontrolei

    Rūpējoties par sirds un asinsvadu veselību, uzņēmums Lotos Pharma ir radījis preparātu AteroLip® complex. Tā sastāvā ir dabiskais statīns monakolīns K, kas iegūts no sarkanā rauga rīsiem, no cukurniedrēm iegūts polikosanols, standartizēts olīvu (Olea europea) lapu sausais ekstrakts (polifenols hidroksitirozols), holīns, kas palīdz nodrošināt normālu lipīdu vielmaiņu, niacīns un vitamīns B12. Produkts pieejams 30 kapsulu un izdevīgajā 90 kapsulu iepakojumā.

    AteroLip® complex nopērkams Latvijas aptiekās, kā arī uzņēmuma interneta veikalā www.lotos-pharma.com

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē