• Vai Latvijas siltumnīca var uzveikt poļu zemnieku – jeb 3 veidi kā padarīt siltumnīcu efektīvāku

    Reklāmraksts
    27. aprīlis, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Īsā atbilde – noteikti nevar. Jo pat aklākajam dārza kurmim skaidrs, ka sava piemājas siltumnīca nav stāsts par lielo naudu, ko ietaupīsiet, audzējot dārzeņus, garšaugus un citus labumus.

    Ar pārtikas lieltirgotāju un lielizmēra kaimiņzemju zemnieku radīto cenu piedāvājumu nav iespējams sacensties. Bet garšas, gandarījuma un produkta «tīrības» ziņā  – gan. Tāpēc, ja izvērtē siltumnīcas iegādi un ierīkošanu tikai tāpēc, lai ietaupītu uz iknedēļas tomātu pirkumiem, būsim godīgi – Tev siltumnīcu nevajag, dodies uz lielveikalu. Bet, ja tava motivācija ir garšīgi, smaržīgi, veselīgi baudīt paveiktā darba augļus, lasi tālāk un uzzini, kā radīt ērtu, viegli kopjamu un ražojošu siltumnīcu.

    Mūsuprāt, galvenais motīvs dārza darbos ir – strādāt viegli. Fizisks darbs nenoliedzami sniedz gandarījumu, bet robežai starp veselīgu darbošanos un zvērīgu vergošanu pārkāpt ir ļoti viegli. Par laimi, mūsdienās pieejami daudzi instrumenti, rīki un izgudrojumi, kas palīdz no tā izvairīties. Arī siltumnīcas piedzīvojušas zināmu progresu un tās iespējams aprīkot ar sekojošiem labumiem.

    Mūsdienīgi instrumenti dārza darbiem

    Vienalga, vai liec lietā savu ķermeņa spēku vai ļauj darboties elektromotoram, ērts un pārdomāts instruments maina visu darba dienu. Piemēram, rudens lapu novākšana ir daudz ērtāka ar elektrisko lapu pūtēju, nevis zaru slotu. Arī dobju kultivēšana un irdināšana noritēs ātrāk ar speciāliem, uzlabotiem jauna dizaina instrumentiem. Kā piemērus var minēt īpašus nezāļu izvilcējus, zemes urbjus (der gan sētas mietiņu, gan stādījumu bedrēm) un augsnes irdinātājus.

    Automātiskie vēdlodziņi

    «Aizbraucam atpūsties?»
    «Nē, es nevaru – siltumnīca jāvirina.»

    Skan kaut kā muļķīgi, vai ne? Bet tā joprojām ir realitāte daudziem siltumnīcu īpašniekiem Latvijā. To atrisināt var ļoti vienkārši – ierīkojot šībrīža (vai laicīgi ieplānojot topošajā siltumnīcā) automātiskos vēdlodziņus. Tā ir vienkārša automātika, kas darbojas uz hidraulikas principa. Nelielā mehānismā atrodas īpaša eļļa, kura sasilstot, izplešas un atver (vai atdziestot – aizver) loga rāmi. Rāmi var iegādāties jau gatavu, vai prasmīgākie – izgatavot paši. Vienīgais noteikums – tam jābūt gana vieglam (maksimālais svars 7 kg., bet ieteicamas pēc iespējas vieglākas konstrukcijas) un tas atveroties nekur nedrīkst ķerties un sprūst. Proti – rāmi izgatavojot no, piemēram, koka jāņem vērā šī materiāla tendence mitrumā piebriest. Industriāli ražotu vēdlodziņu cenas ir ļoti pieejamas, tāpēc rekomendējam iet vienkāršāko ceļu un to iegādāties jau gatavu.

    Automātiskās laistīšanas sistēmas

    Ūdensapgāde, īpaši karstajās vasaras dienās, ir vēl viens iemesls, kāpēc tiekam «piesieti» pie savām siltumnīcām. Risinājums pieejams arī šim laika zaglim. Ja kādreiz automātiskās ūdensapgādes sistēmas bija dārgas un sarežģītas, pieejamas tikai pārtikas lielražotājiem, tad tagad tās ierīkojamas jau par krietni draudzīgākām izmaksām. Turklāt šie ir vienreizēji tēriņi – pareizi izvēlēta un ierīkota automātiskā ūdensapgādes sistēma kalpos gadiem ilgi. Svarīgākais ir atcerēties to izjaukt un izliet pirms pirmajiem saliem, automātisko taimeri ziemā noglabājot mājā, kādā siltākā vietā. 

    Sistēmas būtība ir vienkārša – siltumnīcā vai dārzā tiek ierīkots ūdensapgādes punkts (šļūtene, caurule), kurā ūdens pieejams visu laiku. Tas var būt konteiners vai glīta ūdens tvertne, kas pacelts augstāk par dobēm (pašteces sistēma) vai arī centrālais ūdensapgādes pievads. Pēdējā gadījumā jāpiebilst, ka no akām un dziļurbumiem nākošais vēsais ūdens augiem ne īpaši patīk, turklāt paaugstinātā spiediena dēļ pirms taimera iespējams būs jāierīko spiediena reduktors.

    Pie šī ūdens avota punkta tiek pievienots taimeris (darbojas uz baterijām), kas atver un aizver vārstu ik pēc noteikta laika uz noteiktu laika diapazonu. Šīs vērtības izvēlies Tu, sekojot līdzi augu labsajūtai – vai tie ir apvītuši (laika diapazons jāpalielina) vai arī dobes ir par slapju, parādās pelējums u.tml. (laika diapazons jāsamazina).

    Taimerim tiek pievienotas īpašas pilienu laistīšanas caurules, kas nopērkamas metriem garos ruļļos. To sieniņās ir sīki caurumiņi, pa kuriem ūdens nonāk dobēs pie augiem. Atliek nomērīt dobju garumu, iegādāties visu nepieciešamo un pēc nepilnas dienas darba uz visu sezonu aizmirst par lejkannu staipīšanu.

    Ja arī Tu piekrīti mūsu filozofijai par vieglu, patīkamu darbošanos dārzā, apmeklē Averto.lv mājas lapu vai kādu no klātienes tirdzniecības vietām. Mūsu komandas pārstāvji vienmēr gatavi palīdzēt ar padomu un kopīgi izvēlēties Tev piemērotākos risinājumus. 

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē