• KÄRCHER ienāk arī dārzā

    Reklāmraksts
    20. maijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Šī ziņa daudziem ir jaunums, bet – patīkams jaunums. Par to saruna ar Kärcher Latvija Mājas un Dārza produktu vadītāju PĒTERI LĀCI. Viņam pašam arī ir dārzs, un, kā saka, ar jautājumiem par dārza un dārznieka vajadzībām Pēteri maisā neiebāzīsi.

    Kärcher asociējas ar ko citu – augstspiediena mazgātājiem, putekļsūcējiem, sūkņiem, grīdas pulētājiem… Bet dārza iekārtas  – pļaujmašīnas, trimmeri, dzīvžogu šķēres, ķēdes zāģi, lapu pūtēji, koku griezēji?

    – Pirmās iekārtas dārzu kopšanai mūsu produktu klāstā parādījās nesen, 2019. gadā. Un nekā neloģiska tur nav! Kärcher pārstāv tīrības ideju, un arī dārzs ir jāsakopj. Uzņēmuma filozofija ir ražot iekārtas, kas palīdz attīrīt vidi vai mazināt vides piesārņojumu un dabas resursu nevajadzīgu izlietošanu. Uz Kärcher dārza tehniku attiecas tas pats.

    – Tērēt mazāk?

    – Dārza tehnika ar iekšdedzes dzinēju prasa vairāk: smērvielas, sveces, apkopes, cilvēkam mājās jāglabā degviela, eļļa – tas viss ir izdarāms, tomēr apgrūtinoši. Strādājot ar iekšdedzes motora tehniku, degvielai sadegot, rodas atgāzes… Tāpēc Kärcher izvēle ir akumulatora tehnika. Mūsdienu tehnoloģijas ir ļāvušas radīt pietiekami jaudīgus šos enerģijas uzkrāšanas avotus, kas atbrīvo arī no neērtā elektrības kabeļa. Cik daudz stāstiņu dzirdēts, kā to sapļauj, neuzmanīgi rīkojoties ar elektrisko pļaujmašīnu, vai pārgriež ar elektriskajām dzīvžoga šķērēm!

    – Teikšu, kā ir, ar akumulatoru darbināmās iekārtas nav lētas.

    – Kā uz to skatās. Ja cilvēks iegādājas ar benzīnu darbināmu pļaujmašīnu, galvenais un dārgākais objekts tajā ir iekšdedzes dzinējs. Cilvēkam vajag ķēdes zāģi, viņš to atkal iegādājas benzīna versijā, un atkal viens no dārgākajiem mezgliem konstrukcijā ir iekšdedzes dzinējs.Tāpat, ja viņš iegādājas zāles trimmeri ar iekšdedzes dzinēju. Finālā cilvēkam ir trīs vai vairāk iekārtu, un, cik to ir, tik reižu viņš ir samaksājis  adekvātu, taču krietni augstu cenu par iekšdedzes dzinēju, kas katrai iekārtai ir savs. Savukārt elektriskajiem instrumentiem ar akumulatoru elektrodzinējs ir vienkāršs un nesadārdzina pašu iekārtu, visdārgākais mezgls šajās iekārtās ir enerģijas avots jeb akumulators. Dārdzības ziņā to varētu salīdzināt ar degvielas dzinēju benzīna versijā. Bet – akumulatora ierīcēm mēs šo vienu visdārgāko mezglu varam izmantot dažādām iekārtām. Vajag apgriezt dzīvžogu? Ieliekam akumulatoru krūmu šķērēs, nofrizējam dzīvžogu. Vajag nozāģēt zaru ābelei? Izņemam šo pašu akumulatoru no krūmu šķērēm, ieliekam ķēdes zāģī un padarām iecerēto. Mums vajag sakopt mauriņu? Ieliekam akumulatoru pļaujmašīnā un nopļaujam zālīti. Līdz ar to, ja ir vajadzīgs plašāks dārza instrumentu klāsts, risinājums ar akumulatoru ir gan praktisks, gan izdevīgs naudas ziņā, jo dārgākā daļa, kas tajos ir, ceļo no iekārtas uz iekārtu. Nopērkot pirmo iekārtu ar akumulatoru, tā izmaksas būs samērā augstas, 30–50 procentu no kopējās cenas, bet, iegādājoties nākamo instrumentu, šī akumulatora iekārta kļūst lētāka, jo to jau dalām uz divām iekārtām vai uz trim, četrām, piecām… Pērkot jaunu iekārtu, kas nokomplektēta, nav obligāti jāiegādājas papildu akumulators. Tas vajadzīgs tikai tad, ja jānodrošina lielāka vai ilgāka veiktspēja.

    – Vai akumulatori Kärcher elektriskajām pļaujmašīnām, trimmeriem un dzīvžoga šķērēm arī ir īpaši?

    – Kärcher savos instrumentos izmanto jaunākās paaudzes – tātad litija jonu – akumulatorus, kam salīdzinājumā ar iepriekšējos gados pieejamajiem niķeļa-kadmija un niķeļa metāla-hibrīda akumulatoriem ir vairākas priekšrocības. Iepriekšējās paaudzes akumulatori saturēja smagos metālus, tiem bija atmiņas defekts, liela pašizlāde. Piemēram, nevarēja uzlādēt akumulatoru, pēc trim mēnešiem paņemt no plaukta, ielikt iekārtā, un tas uzreiz strādā. Nē – akumulators bija jāpaņem no plaukta, jāuzlādē no jauna, un tikai tad tas bija lietojams. Savukārt litija jonu akumulatoriem nav atmiņas efekta, to var lādēt, kad un cik ilgi grib, tas nav obligāti jāpielādē pilns. Nolikts plauktā, ilgstoši saglabā savu uzlādi, ir ļoti zems pašizlādes līmenis. Tātad darba instruments vai iekārta vienmēr var būt gatavi darbam. Arī pēc trim mēnešiem uzlādēts akumulators būs gandrīz tikpat pilns, kā nolikts plauktā, un spējīgs uzreiz paveikt dažādus darbus.

    Otrs, kā nebija akumulatoriem, kurus izmanto celtniecības instrumentos, bet Karcher akumulatoram ir, – ūdensdrošība, lai varētu strādāt ārā. Bet pats būtiskākais, kas nebija vajadzīgs celtniecības instrumentiem, toties ir Karcher amumulatoru sistēmām, – tā ir reāla laika tehnoloģija.

    – Ko tas nozīmē?

    – Mūsu akumulatori rāda uzlādi nevis nosacītās trešdaļās vai ceturtdaļās, kas ir ļoti aptuvens parametrs, bet procentos. Turklāt, kad akumulators ievietots iekārtā, tad atbilstoši elektroenerģijas patēriņam akumulators rāda, cik minūšu tas reāli strādās ar šādu slodzi. Piemēram, mēs zinām, ka mauriņa nopļaušana pie mājas aizņem 40 minūtes. Tātad, ieliekot Karcher akumulatoru pļaujmašīnā, mēs uzreiz redzam, cik minūšu ar šo akumulatoru varam pļaut, un tad attiecīgi plānojam savu laiku. Ja akumulators ir pustukšs, cilvēks to ieliek iekārtā un skatās: «O, tā darbosies tikai 15 minūtes! Ar to man būs par maz.» Tad viņš ieliek akumulatoru lādētājā, un uz displeja uzreiz parādās, cik minūšu akumulators lādēsies. Pieņemsim, ka tās būs 30 minūtes. Tātad cilvēkam ir informācija, ka šo pusstundu viņš var darīt ko citu vai aizbraukt kaut uz veikalu un, kad atgriezīsies, akumulators būs pilns vai arī gana pilns, lai veiktu ieplānoto.

    – Cik ilgi kalpo viens akumulators? Ja tā ir iekārtas dārgākā daļa…

    – Kärcher iekārtām akumulatorus ražo Samsung, kas ir viens no vadošajiem litija jonu akumulatora elementu ražotājiem. Litija jonu akumulatoriem par būtisku kapacitātes kritumu tiek uzskatīts, ja akumulatora kapacitāte kļūst mazāka par 80 procentiem. Tas varētu notikt pēc 800–1000 uzlādes un izlādes cikliem.

    – Tas ir daudz vai maz?

    – Rēķinām citādi! Piemēram, savā dārzā mauriņu pļauju divreiz nedēļā. Tas ir samēslots, ar vertikulu pāriets pāri, un zāle aug bieza – izveidojas reāls matracis, kuru retāk pļaut nemaz nav iespējams. Savas pļaujmašīnas akumulatorus lādēju divas reizes nedēļā. Tagad skaitām kopā! Mēnesī ir četrarpus nedēļu, pareizina ar divi, sanāk deviņas lādēšanas reizes maijā, jūnijā jūlijā, augustā, septembrī tas pats. Lai vieglāk aprēķināt, noapaļosim uz desmit, tātad šogad es savus akumulatorus uzlādēšu 40–50 ciklus. Ja 800 izdala ar 50, sanāk, ka, strādājot šādā režīmā, akumulatoram jāiet 16 gadu. Un tas ir ilgi.

     – Tomēr akumulatora uzlāde arī nav par velti. Cik elektrības patērē?

     – Ar degvielu darbināmās pļaujmašīnas vidēji tērē aptuveni 1,2 litrus benzīna stundā. 40 minūtēs būtu
    0,8 litri. Pareizinām ar 1,25 eiro, kas ir degvielas litra cena, sanāk 1 eiro četrdesmit minūtēs. Akumulators
    36 V 5,0 Ah strādā pļaujmašīnā aptuveni 40 minūtes un satur 0,18 kWh elektroenerģijas. Ņemot vērā elektroenerģijas cenu 0,06734 EUR/kWh, sanāk, ka 40 minūtes, darbojoties ar elektrisko pļaujmašīnu, izmaksā līdz 0,015 eiro. (Pat ja rēķina 200 kWh pilno mēneša rēķinu par elektroenerģiju 32,80/200=0,164 eiro par kilovatu, sanāk nepilni 0,03 eiro par vienu pilnu uzlādētu akumulatoru!)

     – Ir divu veidu iekārtas – ar 18 un 36 voltu spriegumu. Kuru versiju iesakāt?

     – Jo smagāki darba apstākļi vai vairāk jāpaveic, jo vairāk skatiens jāvērš uz 36 voltu iekārtām. Ja dārziņš ir neliels, pilnīgi var pietikt ar 18 voltu iekārtām. Tātad dārzniekam būtu jāizvērtē, cik daudz viņam darāmā. Ir arī tabulas, kas parāda akumulatora veiktspēju, piemēram, cik kvadrātmetru var nopļaut vai cik zaru nozāģēt ar vienu uzlādi. Ticiet man, vācieši rēķina ar rezervi!

    – Cik lielu laukumu var nopļaut ar vienu akumulatoru?

    – Piemēram, mums ir iekārtas, kur ar vienu uzlādi var nopļaut 250 līdz pat 650 kvadrātmetru mauriņa.

    – Bet ja cilvēkam ir lielāks zemes gabals?!

    – Tad viņš iegādājas otru akumulatoru un šo veiktspēju atbilstoši palielina. Ja bija mazais 2,5 Ah 18 voltu akumulators, piepērkot klāt vēl vienu mazo, veiktspēja divkāršojas, lielo 5,0 Ah – trīskāršojas. Ja izvēlas 36 voltu iekārtas, ar diviem lielajiem akumulatoriem vienā piegājienā var nopļaut 1200 kvadrātmetrus mauriņa, bet, izrēķinot laukā māju, saimniecības ēku, dobes, taciņas, bruģētos laukumus, iebraucamo ceļu, kas atrodas uz šī zemes gabala, patiesībā reāli pļaujamā daļa vienmēr sanāk mazāka.

    Akumulatora iekārtas priekšrocības

    1. Daudz mazāki ekspluatācijas izdevumi, kaut arī, pērkot akumulatora iekārtu, ir lielāki tūlītējie ieguldījumi.
    2. Akumulatora iekārtas ir klusākas. Visticamāk, nav tālu brīdis, kad arī Latvijā, tāpat kā Vācijā, respektējot cilvēku tiesības uz klusumu atpūtas dienās, tiks aizliegts privātmāju teritorijās svētdienās izmantot ar benzīnu darbināmas dārza iekārtas.
    3. Lietošanas komforts. Benzīna pļaujmašīnas drīkst stumt tikai pret kalnu, ar iekšdedzes motora sveci uz augšu, nekādā gadījumā ar sveci uz leju, kā arī nedrīkst pļaujmašīnu gāzt uz sāniem. Ar akumulatoru darbināmai iekārtai šādu ierobežojošu lietošanas nosacījumu nav.
    4. Krietni vieglāka. Var bez mazākas piepūles iecelt mašīnā vai novietot uz plaukta. 36 voltu lielākā pļaujmašīna sver tikai 18,5 kg, benzīna pļaujmašīnas ar līdzīgu pļaušanas platumu – ap 40 kg!

    Vairāk par Karcher dārza tehniku uzzini šeit: www.kaercher.com

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē