• Gudrās lamatas prostatas vēzim

    Reklāmraksts
    10. augusts, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Prostatas vēzis pašlaik ir otra biežākā onkoloģiskā saslimšana vīriešiem Latvijā. Saskaroties ar šo problēmu, ir jāizmirst par stereotipiem – prostatas vēzis, īpaši agrīnās stadijās, ir veiksmīgi ārstējams.

    Medicīnas tehnoloģijas ir strauji attīstījušās un papildinātas ar jaunām, progresīvām metodēm, kas ļauj precīzi diagnosticēt audzēju un veikt arī ļoti precīzu ārstēšanu ar ievērojami mazāku skaitu blakusparādību un nelabvēlīgu pēcoperāciju seku. Par vienu no šādām metodēm – CyberKnife radioķirurģiju, kas nu jau trīs gadus ir pieejama arī Latvijā, – stāsta Siguldas slimnīcas Stereotaktiskās radioķirurģijas centra vadītājs Māris Skromanis.

    Vai tiesa, ka ar prostatas problēmām saskaras arvien jaunāki vīrieši?

    Jā, diemžēl modernais dzīvesveids – stress, sēdošs darbs, neveselīgi ēšanas paradumi, kā arī dažādi nelabvēlīgi vides faktori – ietekmē to, ka prostatas vēzi konstatē arvien jaunākiem vīriešiem. lāpēc vīrietim jau no 40–45 gadu vecuma reizi gadā būtu jāapmeklē ģimenes ārsts un jānodod asins analīzes, lai pārbaudītu prostatas specifiskā antigēna (PSA) līmeni atbilstoši vecuma normai. PSA daudzuma palielināšanas asins serumā veicina arī dažādas citas slimības, tāpēc, atklājot šī marķiera izmaiņas, nevajadzētu krist panikā, bet nevilcinoties doties pie urologa, lai noteiktu īsto cēloni.

    Vai pastāv kādas riska grupas?

    Ir jāzina un jāpatur prātā vairāki būtiski faktori saistībā ar prostatas vēzi. Pirmkārt, ja ar šo audzēju ir slimojis tēvs, vectēvs vai brālis, risks saslimt pieaug divas reizes; ja tas konstatēts diviem asinsradiniekiem – pat piecas reizes. Otrkārt, prostatas vēzis ir īpaši bīstams ar to, ka agrīni attīstās bez simptomiem un tā progresija norit ļoti lēni – gadiem ilgi. Treškārt, jo jaunāks vīrietis saslimst ar prostatas vēzi, jo tā gaita ir agresīvāka, tāpēc ka vielmaiņa vēl ir ļoti aktīva. Vīrieši, esiet modri un vismaz reizi gadā pārbaudiet PSA līmeni asinīs arī tad, ja jums nekas nekaiš! Uzmanīgam jākļūst, kad PSA līmenis pārsniedz 4 ng/ml, kā arī draudīgs simptoms ir PSA līmeņa strauja paaugstināšanās. Vēlreiz uzsveru: jo agrīnāka stadija, jo prostatas vēzis ir veiksmīgāk ārstējams.

    Ja tomēr apstiprinājusies ļaunākā diagnoze, ko darīt tālāk?

    Ja urologs ir noteicis diagnozi vēzis, tas ir, veicis biopsiju un citus izmeklējumus (piemēram, magnētiskās rezonanses izmeklējumu), būtu ļoti ieteicams veikt pozitronu emisijas tomogrāfijas izmeklējumu (PET/C7), kura laikā precīzi var ieraudzīt ļoti sīkus vēža šūnu perēkļus, turklāt tos bieži iespējams atklāt agrāk, pirms tie redzami ar citām diagnostikas metodēm.

    PET/CT izmeklējums ar preparātu 68Ga-PSMA vai 1 BF-PSMA, kas ir specifiski tieši prostatas vēzim, ir atzīts par pašlaik visprecīzāko prostatas vēža diagnostikas metodi. PET/CT izmeklējuma rezultātā tiek iegūts augstas kvalitātes hibrīdattēls, kurā specifiski iezīmētas prostatas vēža šūnas un milimetru līmenī redzama precīza informācija gan par audzēja anatomiskajiem datiem – lokalizāciju, izmēriem-, gan arī par šī šūnu veidojuma funkcionālo dabu – vai tas ir aktīvs, neaktīvs, ļaundabīgs vai labdabīgs. Īpaši svarīgs PET/CTizmeklējums ir tiem prostatas vēža pacientiem, kam slimība atgriežas pēc iepriekš veiktas tradicionālās ķirurģijas vai staru terapijas. PET/CT izmeklējums sniedz neatsveramu informāciju gan ārstam precīzai turpmākās ārstēšanas plāna izstrādei, gan arī pacientam, jo uzlabo viņa izveseļošanās prognozes. PET/CT izmeklējums kombinācijā ar precīzi mērķētu radioķirurģiju kibernaža izpildījumā šobrīd ir visprogresīvākā metode prostatas vēža ārstēšanā. Jebkurā gadījumā ir jāvēršas pie sava ārstējošā ārsta vai mūsu speciālistiem, kuri noteiks ārstēšanas tālāko taktiku. Plašāku informāciju par to var atrast mājaslapā prostatasvezis.lv.

    Kāds tad īsti ir kibernaža darbības mehānisms?

    Stereotaktiskā radioķirurģija ir moderna neinvazīva metode, kas ļauj iznīcināt prostatas vēzi tā sākuma stadijā. Lai gan nosaukumā figurē vārdi ķirurģija un nazis, izmantojot CyberKnife tehnoloģiju, nekas netiek griezts, nav vajadzīga anestēzija un pacientam nav asins zuduma. Terapijas laikā audzējam ar milimetra preciziātāti tiek pievadīta liela deva jonizējošā starojuma, kā rezultātā audzēja šūnas tiek iznīcinātas un tiek apturēta to augšana. Terapija vienlaikus ir ļoti iedarbīga un saudzējoša, jo tiek pasargāti blakus esošie veselie iegurņa audi un orgāni. Lai kibernazis precīzi apstarotu tikai prostatu un neskartu apkārtesošos veselos audus, tiek izmantoti speciāli marķieri.

    Kādi ir ieguvumi pacienta veselībai, radioķirurģijas metodi salīdzinot ar tradicionālajām ārstēšanas shēmām?

    Pēc prostatas radioķirurģijas procedūras parasti novēro mazāk komplikāciju un dzīves kvalitāte ir augstāka nekā pēc ķirurģiskām operācijām. Piemēram, būtiskākās iespējamās blakusparādības pēc radikālas prostatektomijas ir urīna nesaturēšana (inkontinence) un nespēja sasniegt erekciju (impotence). Arī pēc klasiskās apstarošanas kā blakusparādību nereti novēro vēdera izejas un urinēšanas traucējumus, jo nav iespējams apstarot tikai audzēja mezglus, tiek skarta plašāka iegurņa zona – urīnpūslis, taisnā zarna. Protams, arī radioķirurģijas gadījumā reizēm rodas līdzīgas blaknes, tomēr parasti tās ir daudz vieglākas un ātri pāriet mēneša, pusotra laikā pēc procedūras. Salīdzinājumā ar tradicionālo starošanu, kas parasti ilgst 7–9 nedēļas (35–45 starošanas reizes), Siguldā pacientam uz procedūrām jāierodas tikai piecas reizes. Procedūra ilgst no 45 minūtēm līdz vienai stundai.

    Kādas ir pacienta sajūtas radioķirurģijas procedūras laikā?

    Terapija vienlaikus ir gan ļoti iedarbīga, gan saudzējoša. Radioķirurģijas laikā visi stari tiek mērķēti audzējā, un ārpus prostatas starojuma deva nonāk minimāli, faktiski neietekmējot blakusesošos veselos iegurņa audus un orgānus. Svarīgi, ka ārstēšanās kursa laikā īpaši netiek traucēts pacienta ierastais dzīves ritms. Terapijas laikā pacienti parasti nejūt ne karstumu, ne aukstumu, ne arī sāpes, tādēļ nav vajadzības uzturēties slimnīcā. Pacients tiešām var doties mājās uzreiz pēc procedūras. Lai pēc iespējas mazinātu terapijas blaknes, būtiska ir arī pacienta līdzestība terapijas sagatavošanās procesā.

    Vīriešiem ļoti svarīgs jautājums: kas pēc radioķirurģijas operācijas notiks ar viņu potenci?

    Kombinējot radioķirurģiju ar PET/CT izmeklējumu, ir iespējams prostatā precīzi iezīmēt audzēja mezglu un veidot tajā tā saukto karsto punktu, kas procedūras laikā ļauj audzējam pievadīt faktiski iznīcinošu starojuma devu, tajā pašā laikā samazinot starojuma devu, kas ietekmē par potenci atbildīgos nervus un asinsvadus. lādējādi tiek samazināts risks pēc radioķirurģijas zaudēt dzimumspēju jeb potenci. Saskaņā ar jaunākajiem pētījumu datiem zināms, ka pēc radioķirurģijas seksuāli aktīviem vīriešiem potence pilnībā saglabājas SG-85% gadījumu. Ja traucējumi tomēr radušies, tos var sekmīgi kompensēt, pēc nepieciešamības lietojot potenci stimulējošus medikamentus.

    Vai ir gadījumi, kad kibernazi nevar izmantot?

    Prostatas vēža pacientus iedala zema, vidēja un augsta riska grupās. Radioķirurģija kā atsevišķa metode prostatas vēža agrīnajās stadijās lielākoties tiek piemērota zema un vidēja riska grupas pacientiem, bet augsta riska pacientiem radioķirurģiju parasti kombinē ar citām ārstēšanas metodēm. Vēlīnās stadijās radioķirurģiju, kombinējot ar PET/CTizmeklējumu, veiksmīgi iespējams izmantot, apkarojot prostatas vēža metastāzes, piemēram, iegurnī, mugurkaulā vai ribās. Tomēr, jo agrīnāka vēža stadija, jo terapijas iespējas ir plašākas un efekts ir labāks. Protams, visos gadījumos ir izņēmumi. Reizēm pacients vēršas pie mums, kad situācija ir stipri novēlota. Runājot par metastātisku prostatas vēzi, mēs varam ārstēt pacientus tad, kad tās tikko parādījušās, nevis tad, kad tās izsējušās visur. Ļoti svarīgi pēc radikālas prostatas vēža ārstēšanas turpināt kontrolēt PSA rādītāju asinīs un tad, ja tas atkal sācis palielināties, vērsties pie sava ārstējošā ārsta vai mūsu speciālistiem pēc padoma situācijas risināšanā.

    Vai kibernazi var izmantot arī citu vēža formu ārstēšanā?

    Pašlaik varam uzņemties ārstēt jebkuru pacientu, ja vien situācija vispār pieļauj izmantot radioķirurģijas metodi, – katrs konkrētais gadījums tiek rūpīgi un individuāli izvērtēts. Pirmie Siguldas centrā nonāca pacienti ar labdabīgiem vai mazāk labdabīgiem veidojumiem galvā, bet pašlaik ar radioķirurģijas metodi tiek ārstēti audzēji vai metastāzes, kas atrodas plaušās, videnē, aknās, nierēs un citās ķirurģiski grūti sasniedzamās vietās, arī acs melanoma un asinsvadu patoloģiski veidojumi.

    Vidējais maksātspējas līmenis mūsu valstī nav augsts – radioķirurģija noteikti ir samērā dārga ārstēšanas metode?

    Ikvienam cilvēkam, kuru skāris vēzis, ir tiesības uzzināt par visām ārstēšanas iespējām, to norisi un blakusparādībām, un esmu pārliecināts, ka aizvien biežāk par šīm iespējām ārpus klasiskajām ārstēšanas shēmām savus pacientus informēs arī valsts onkoloģijas centros. Protams, radioķirurģijas metode, izmantojot kibernazi jeb jaunākās paaudzes robotu CyberKnife M6, ir samērā dārga, bet, ja samērojam to ar zaudējumiem, kas varētu būt saistīti ar ilgstošu darbnespēju un dzīves kvalitātes pasliktināšanos, iespējams, ka šie ieguldījumi nemaz nav tik lieli. Protams, maksātspēja nav mazsvarīgs jautājums, kad pacientam jāpieņem lēmums par ārstēšanas metodes izvēli, un tas neapšaubāmi saistīts gan ar valsts ekonomisko situāciju kopumā, gan valsts nostāju veselības aprūpes jautājumos. Šobrīd esam modernākais radioķirurģijas centrs Austrumeiropā, un liela daļa mūsu pacientu ir ārvalstu pilsoņi, bet es no sirds ceru, ka ar katru gadu pieaugs arī Latvijas iedzīvotāju iespējas nepieciešamības gadījumā saņemt palīdzību pie mums Siguldā.

    Kur var pieteikties konsultācijai par radioķirurģiju ar kibernazi (CyberKnife)?

    • Konsultācijai klātienē var pieteikties, zvanot pa tālruni 20270077 vai Siguldas slimnīcas radioķirurģijas centrā katru dienu darba laikā.
    • Iespējams arī nosūtīt bezmaksas ārstēšanas pieprasījumu situācijas izvērtēšanai elektroniski mājaslapā www.cyberknife-sigulda.com.
    • Plašāku informāciju par prostatas vēzi un tā diagnostikas un ārstēšanas iespējām var uzzināt mājaslapā www.prostatasvezis.lv.

     

     

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē