• Drošs mājokļa iekšējais elektrotīkls – sirdsmiera garants. Parūpējies par sava mājokļa elektrodrošību!

    Reklāmraksts
    9. novembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Ja virtuve ir mājas sirds, tad iekšējais elektrotīkls ir mājas asinsrite – nevienu smalkmaizīti neuzcepsi un nevienu kafijas krūzi neuzvārīsi bez ikdienā tik noderīgās elektrības.

     Tāpat kā rūpējamies par asinsvadu veselību, tikpat liela uzmanība jāpievērš arī mājokļa elektrotīklam – tā pasargāsi sevi un tuviniekus no nelaimes. Statistika liecina, ka katru trešo ēkas ugunsgrēku izraisa klienta īpašumā esoša nedroša elektroinstalācija vai bojātas elektroierīces. Turklāt jāatceras, ka bojāts īpašums nebūs lielākā bēda. Par to vērtīgāka ir cilvēka dzīvība, kas diemžēl var aprauties, ķermenim nonākot saskarē ar elektrisko strāvu. Lai savā mājvietā justos droši un pasargāti, aicinām iepazīties ar AS Sadales tīkls speciālistu elektrodrošības ieteikumiem, ko paturēt prātā ikdienā.

    Neignorē izšautos korķus!

    Tavā mājoklī savdabīgu miesassarga funkciju pilda drošības slēdži (elektrības ievada automātslēdži vai drošinātāji).

    To galvenais uzdevums ir pasargāt cilvēku no elektriskās strāvas trieciena un īpašumu no ugunsnelaimes.

    Automātslēdzis atslēdzas, ja mājoklī ir bojāta elektroinstalācija vai kāda no lietotajām elektroiekārtām. Tāpat automātslēdzis var atslēgties tad, ja elektrotīklā radusies pārslodze – brīdī, kad spriegumam vienlaikus pievienotas vairākas jaudīgas elektroierīces. Īpaši tas attiecas uz padomju laikā celtajiem mājokļiem, kuru izbūvētā elektroinstalācija nav piemērota mūsdienu elektroenerģijas lietošanas paradumiem, kā arī elektroierīču jaudai un var nodrošināt vien dažu elektroierīču vienlaicīgu darbību. Nekādā gadījumā neignorē izšautos korķus – īpaši, ja tas notiek regulāri. Pateicies tiem un steidz zvanīt sertificētam elektriķim, jo tas var liecināt par nopietnu bojājumu mājokļa iekšējā elektrotīklā.

    Neļauj siltumam pārvērsties liesmās!

    Jo tumšāks un vēsāks kļūst aiz loga, jo vairāk siltuma un gaismas vēlamies ienest iekštelpās. Dzīvojamo istabu tropiskāku dara elektriskais sildītājs, virtuvi piesilda strādīgā cepeškrāsns, savukārt guļamistabu izgaismo lampiņu virtenes. Ideālā gadījumā gan šīs, gan citas elektroierīces ir labā darba kārtībā bez jebkādiem bojājumiem. Tomēr realitāte mēdz būt gluži cita – elektriskais termoventilators tiek izvilkts no skapja dzīlēm un ieslēgts, atklājot putekļu karnevālu, savukārt par iepriekšējā gada kaķa uzbrukumu lampiņu virtenei, sabojājot vadu, jau sen ir aizmirsts.

    Pirms pieslēdz elektroierīci kontaktligzdai, vienmēr pārbaudi tās vizuālo stāvokli, īpaši sezonāli lietojamām ierīcēm.

    Ja redzi, ka vada izolācija ir nolupusi vai kontaktdakša deformējusies, nepievieno to elektrotīklam – tas var beigties traģiski ne vien tev, bet arī tuvajiem.

    Ar elektrību īpaši prātīgi sadzīvo virtuvē un vannasistabā!

    Vannasistaba un virtuve ir divas elektrodrošības ziņā bīstamākās telpas mājoklī. Tajās mēdz būt samērā šauri, uzkrājas mitrums, darbības notiek steigā un var rezultēties ar dažādām traumām. Atceries, ka ūdens izcili vada elektrību, – strāvas trieciens, ar slapjām rokām pieskaroties bojātai elektroietaisei, var būt nāvējošs. Uzmanīgi pārdomā elektroierīču novietojumu – pārliecinies, vai tās neatrodas ūdens un atklātas liesmas tuvumā. Nekad nepieskaries elektroietaisēm ar mitrām rokām, kā arī neizmanto bojātas, vaļīgas kontaktligzdas. Tieši virtuvē nereti ir ieslēgtas vairākas jaudīgas elektroierīces, kuras izmantojam vienlaikus, – neaizmirsti, ka tas var ne vien pārslogot elektrotīklu un radīt gan elektrodrošības, gan arī ugunsbīstamības risku, bet automātslēdžu atslēgšanās gadījumā arī pārtraukt elektroapgādi mājoklim, pakļaujot bojājumiem arī izmantotās elektroiekārtas. Savukārt vannasistabā labāk darbojies bez elektrotīklam pieslēgtām viedierīcēm – diemžēl visā pasaulē un arī Latvijā ir bijuši nelaimes gadījumi, kad cilvēki ir gājuši bojā, lietojot vannā elektrībai pieslēgtu viedierīci.

    Esi atbildīgs un reizi 10 gados pārbaudi mājokļa iekšējā elektrotīkla stāvokli!

    Diemžēl brīdinājuma signāli ne vienmēr ir skaidri novērojami. Pat ja šķiet, ka ar elektrību viss ir kārtībā, pa pirkstiem nesit vai uzšauj tikai retu reizi, drošinātāji stingri turas savā vietā un vaļīgā kontaktligzda nestabilajā pozīcijā pie sienas atrodas jau gadiem, atceries – nedrošs elektrotīkls ir bumba ar laika degli. Nelaime ir tikai laika jautājums, un no tevis atkarīgs, vai būsi izdarījis visu, lai tā nenotiktu. Atbilstoši Ugunsdrošības noteikumiem katram nekustamā īpašuma īpašniekam vismaz reizi 10 gados jāpārbauda gan elektroinstalācija, gan arī zemējuma un zibensaizsardzības ierīces. Ja noteiktais termiņš ir nokavēts, pārbaude jāveic nekavējoties. Tas pats attiecināms uz daudzdzīvokļu namiem – par to jārūpējas ēkas apsaimniekotājam. Neaizmirsti: elektrotīkla pārbaudi drīkst veikt tikai sertificēti speciālisti!

    Īpašuma iekšējais elektrotīkls jāpārbauda vismaz reizi 10 gados.

    Tā pārbaudi uztici tikai sertificētam speciālistam! Uzticamu speciālistu kontaktus meklē Latvijas Elektriķu brālības mājaslapā www.leb.lv vai Latvijas Elektroenerģētiķu un Energobūvnieku asociācijas informācijas resursos!

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē