• Jevgenijas stāsts par profesijas maiņu: No finansistes un pavāres par IT speciālisti

    Dzīvesstāsti
    Lauma Lūse-Kreicberga
    6. jūlijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Matīss Markovskis
    Jevgenija Ļisicina ilgus gadus strādāja finanšu sektorā, taču viņai vienmēr bija plāns B – sirdij tuvā pavārmāksla. Bet pandēmijas laikā, kad restorāni tika slēgti, Jevgeņija saprata – nepieciešams plāns C. Pārsteidzoši, bet tagad viņa ir starptautiski sertificēta programmatūras testēšanas inženiere.

    Mans profesionālais ceļš

    • TV Riga finanšu analītiķe 
    • Finanšu speciāliste privātā kompānijā 
    • Restorāna vadītāja un pavāre 
    • Finanšu speciāliste privātā uzņēmumā 
    •  Workday programmatūras testēšanas inženiere

    Kur mācījos

    • Riga TechGirls triju mēnešu programma Iepazīsti tehnoloģijas.
    • Riga TechGirls mentoru programma pusgada garumā.
    • Programmatūras testēšanas kursi Latvijas Universitātē, ko nodrošināja macibaspieaugusajiem.lv
    • Pašmācības ceļā iegūtas zināšanas YouTube kanālā, dažādos blogos un viktorīnās.

    No kā visvairāk baidījos

    «Tā kā mana iepriekšējā izglītība nav saistīta ar IT nozari, bija bažas, ka man tas būs par grūtu, ka nespēšu iebraukt un saprast, baidījos, ka nevarēšu tikt galā ar mācībām.

    Domāju, ka daudzām sievietēm tādi un līdzīgi aizspriedumi ir lielākais šķērslis, lai nonāktu IT nozarē.

    Daudzas domā, ka šis ir ļoti sarežģīts darbs, saistīts tikai ar programmēšanu, noteikti ir perfekti jāzina matemātika, un vispār… tas nav domāts sievietei. Taču pēc savas pieredzes varu teikt – arī tad, ja bijis ilgs pārtraukums mācībās, tas ir iespējams! Jā, varbūt būs mazliet izaicinoši, taču, ja cilvēks vēlas kaut ko jaunu apgūt šajā dzīvē, bez mācīšanās neiztikt. Un arī pēc 40 gadu vecuma to var izdarīt!»

    Lielākais ieguvums

    «Jauna dzīve! Man ir sajūta, it kā būtu atvērušās durvis uz pasauli, kurā ir tik daudz virzienu, kurp doties. Ir sajūta, it kā es piedzīvotu otru dzīvi un priekšā būtu plašs horizonts – tik daudz iespēju mācīties un attīstīties! Es gribētu, lai informāciju tehnoloģiju nozarē strādātu pēc iespējas vairāk sieviešu, un ar savu piemēru vēlos iedrošināt. Arī mani pašu ļoti iedvesmoja citu sieviešu pieredzes stāsti par to, kā viņas uzdrošinājās mainīt karjeru un pāriet uz IT sfēru. Tas ļāva noticēt, ka arī man izdosies! Un vēl – šajā profesijā atšķirībā no daudzām citām darbu daudz vieglāk iespējams apvienot ar ģimeni. Un kā tad ar pavārmākslu? Tā joprojām ir mana mīlestība, kuru lieliski varu izpaust, ik pa laikam uzrīkojot pasākumus draugiem.»

    Mans padoms

    «Lai gan IT sfēra kopumā, visticamāk, nav piemērota pilnīgi visām sievietēm, tomēr to pavisam noteikti ir vērts iepazīt tuvāk, lai atklātu, cik dažādas profesijas ir šajā nozarē, turklāt tas ir labi apmaksāts darbs. Iesaku nebaidīties un pielaikot tās līdzīgi kā drēbes veikalā, lai varētu izvēlēties sev atbilstošāko. No pieredzes varu teikt, ka IT kompānijas ir ieinteresētas apmācīt savus darbiniekus, ja vien viņi ir gatavi arī paši mācīties.»

    Iepriekšējā dzīve

    Biju nogurusi un izdegusi

    «Savulaik ieguvu augstāko izglītību ekonomikā un daudzus gadus strādāju korporatīvo finanšu sektorā. Man patika šis darbs, jo tas bija atbilstošs manām interesēm, analītiskajai domāšanai, taču vairs nebija izaugsmes un mērķu, kurp virzīties. Tā kā man ļoti patīk gatavot, iedomājos – varbūt tas ir mans īstais ceļš un sirdslieta, tāpēc nolēmu iegūt izglītību pavārmākslā. Jaunās zināšanas radīja drošības sajūtu, jo man ir ģimene, par kuru jārūpējas, un kredītsaistības. Pirms desmit gadiem pat atvēru nelielu restorānu – pati to vadīju un strādāju par pavāri. Taču to bija pārāk grūti savienot ar ģimenes dzīvi, meita bija pavisam maziņa. Lai nopelnītu, bija jāstrādā gan svētkos, gan brīvdienās, un kādā brīdī sapratu, ka esmu ļoti nogurusi un izdegusi. Arī pēc tam, kad jau biju pārdevusi restorānu, turpināju strādāt šajā profesijā, diemžēl gadījās situācijas, kad laikus netika izmaksāta alga. Vienā gadījumā, lai izcīnītu taisnību, pat nācās vērsties tiesā. 2017. gadā, saņēmusi ļoti labu piedāvājumu, drošības un stabilitātes dēļ nolēmu atgriezties finanšu sfērā.

    Pagrieziena punkts

    Durvis uz jaunu pasauli

    «Sākoties pandēmijai, sapratu, ka jāmeklē plāns C. Tas sakrita ar laiku, kad mani un vīra vecāki aizgāja pensijā, un mēs ieraudzījām realitāti – redzējām, cik grūti iztikt ar mazajām pensijām, un sākām aizdomāties par savu nākotni. Lai gan man līdz pensijai ir vairāk nekā divdesmit gadu, sapratu, ka jāsāk veidot uzkrājumi, taču, lai to izdarītu, jāatrod papildu darbs un jāapgūst kaut kas jauns. Nejauši feisbukā ieraudzīju reklāmu, ka pēdējo dienu ir iespēja pieteikties Riga TechGirls programmai Iepazīsti tehnoloģijas, un nolēmu paklausīties vienu lekciju. Bet galu galā noklausījos visas!

    Man bija sajūta, it kā būtu atvērušās durvis uz jaunu pasauli.

    Izrādījās, ka IT pasaulē ir tik daudz dažādu profesiju un tajās strādā tik daudz brīnišķīgu sieviešu! Tā pamazām arī pati sāku apsvērt domu pārkvalificēties IT nozarē. Paralēli darbam finanšu sfērā gan mācījos mentoru programmā, gan Latvijas Universitātes kursos apguvu manuālo testēšanu un ievadu automatizācijā, paspēju vēl uzsākt apmācības Accenture automatizācijas testēšanas treniņu nometnē, līdz saņēmu piedāvājumu no Workday kļūt par programmatūras testēšanas inženieri.»

    Jaunā dzīve

    Piepildījusi bērnības sapni

    «Jūlijā apritēs divi gadi, kopš strādāju IT nozarē, un kopš marta beigām esmu starptautiski sertificēta programmatūras testēšanas inženiere. Lai iegūtu starptautisku sertifikātu, pašmācības ceļā divus mēnešus mācījos un pildīju pašpārbaudes eksāmenus. Protams, palīdzēja pusotra gada darba pieredze. Galu galā esmu piepildījusi savu bērnības sapni: savulaik gribēju kļūt par skolotāju, lai varētu pārbaudīt darbus, un tieši to es tagad daru savā darbā – pārbaudu, vai izstrādātā programma pilda visas savas funkcijas. Turklāt šis darbs man dod iespēju pašai plānot savu laiku un sniedz finansiālu brīvību. Ir ne tikai stabilitātes sajūta, labs atalgojums un papildus vēl dažādi bonusi, bet arī lielākas iespējas atrast jaunu darbu, jo IT nozarē ir liels darbinieku deficīts.»

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē