• Aktieri liesmās: filmu zvaigznes, kas bija vai joprojām ir ugunsdzēsēji

    Slavenības
    Santa.lv
    Santa.lv
    17. septembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Lai gan šķiet, ka aktiera un ugunsdzēsēja profesijām nav nekā kopīga, tā gluži nav, jo gan aktieriem, gan ugunsdzēsējiem ir jābūt labai psiholoģiskai un fiziskai izturībai, kā arī spējai neapjukt stresa situācijās, vēsta kanāli FOX un «Fox Life».

    Abas profesijas pieprasa arī labas komunikācijas prasmes. Proti, aktieriem jābūt spējīgiem sastrādāties ar citiem amata brāļiem vai māsām, režisoru un filmēšanas grupu. Savukārt ugunsdzēsējiem jāspēj ārkārtas situācijās efektīvi sadarboties ar citiem glābējiem un cietušajiem.

    Tomēr būtiskākā atšķirība, protams, ir tas, ka aktieri glābj dzīvības un ar savu riskē tikai ekrānā, bet ugunsdzēsēji teju ikdienu pakļauj sevi īstām briesmām un nereti arī iet bojā, pildot dienesta pienākumus.

    Vislielākais bojāgājušo ugunsdzēsēju skaits Amerikas Savienoto Valstu (ASV) vēsturē bija 2001. gadā, kad notika 11. septembra terorakti Ņujorkā un Vašingtonā. Kopā mira teju 650 ugunsdzēsēju – 343 gāja bojā glābjot izdzīvojušos, vēl 300 – mira vēlāk no gūtajām traumām un slimībām.

    Kanāli FOX un «Fox Life» aicina iepazīties ar slavenībām, kas pirms aktieru karjeras bija ugunsdzēsēji!

    Tarantino filmu zvaigzne četrus gadus strādājis par ugunsdzēsēju

    Amerikāņu aktieris Stīvs Bušemi plašu atpazīstamību ieguva filmējoties Kventina Tarantino filmās «Trakie suņi» un «Lubene». Taču pirms savas spožās Holivudas karjeras četrus gadus – no 1980. līdz 1984. gadam – viņš ir strādājis par ugunsdzēsēju. Bušemi aizgāja no šī darba, lai sekotu savam aicinājumam un kļūtu par aktieri.

    2001. gadā 11. septembrī, kad Pasaules tirdzniecības centra debesskrāpjos ietriecās teroristu sagrābtās lidmašīnas, Bušemi vairākas dienas strādāja 12 stundu maiņas, lai palīdzētu izdzīvojošo meklēšanā. Par to nav plaši zināms, jo aktieris nav vēlējies pievērst sev uzmanību šajā traģiskajā brīdī.

    Aktieris arī kādā intervijā ir izteicies, ka redz daudz līdzību starp ugunsdzēsēja un aktiera darbu. Proti, abos ir stresa apstākļi, kuros jāprot saglābāt mieru un darīt savu darbu.

    Lai gan viņš jau sen nedarbojas kā ugunsdzēsējs, aktieris joprojām aktīvi atbalsta Ņujorkas glābējus. Proti, Bušemi regulāri apstājas pie ugunsdzēsēju depo, kurā kādreiz strādājis, lai parunātu ar darbiniekiem. Jāpiebilst, ka viņš nenāk ar tukšām rokām un bieži uzcienā vīrus ar savas sievas svaigi izceptajām bulciņām. Viņš arī manīts gājienos par ugunsdzēsēju tiesību ievērošanu, piedalās arodbiedrību sanāksmēs, kā arī ir veidojis dokumentālās filmas par ugunsdzēsēju dzīvi.

    «Robokops» kļuva par ugunsdzēsēju pēc labāka drauga nāves

    20.gs. astoņdesmito gadu beigu grāvēja «Robokops» turpinājuma zvaigzne Roberts Džons Bērks 62 gadu vecumā joprojām aktīvi darbojās kā Ņujorkas brīvprātīgais ugunsdzēsējs. Šobrīd viņam ir kapteiņa pakāpe. Viņš arī ir iesaistījies dažādu ugunsdzēsēju tiesību aizstāvēšanas organizāciju darbībā, kā arī strādā labdarības fondos, kuri palīdz dienesta veterāniem.

    Aktieris, kurš bija redzams daudzos televīzijas projektos, kā, piemēram, Čaka Basa tēvs jauniešu kulta seriālā «Intrigante» («Gossip Girl»), nolēma kļūt par ugunsdzēsēju pēc 2001. gada 11. septembra teroraktiem. Toreiz dzīvību zaudēja viņa labākais draugs, kapteinis Patriks Brauns. Bērks kopā ar Brauna brāli palīdzēja meklēt drošsirdīgo ugunsdzēsēju, kuru diemžēl atrada jau mirušu.

    Bērks saprata, ka vēlas turpināt drauga iesākto darbu. Viņš palīdzēja glābšanas un uzkopšanas darbos vietā, kur agrāk bija Pasaules tirdzniecības centra dvīņu torņi, kā arī vēlāk izgāja apmācības kursu, lai kļūtu par brīvprātīgo ugunsdzēsēju. Tas aizņēma divus gadus. Viņam bija 41 gads, un viņš mācījās kopā ar 20 gadīgiem puišiem, taču nepadevās un pabeidza akadēmiju. Savu darbu viņš velta miruša drauga piemiņai.

    Aktieris, kas desmit gadus strādāja par ugunsdzēsēju

    Amerikāņu seriālu veterāns 74 gadus vecais Džeks Makgī jaunībā sapņoja kļūt par aktieri. Taču sākumā ar aktiermākslu neko daudz nenopelnīja, tāpēc desmit gadus – no 1977. līdz 1987. gadam iztiku pelnīja, strādājot par ugunsdzēsēju Ņujorkas Bronksas apkaimē.

    Aktieris var lepoties ar vairāk nekā 200 lomām gan filmās, gan televīzijā. Jāpiebilst, ka seriālos viņa parasti iedalītas policistu vai citu iekšlietu sistēmas darbinieku lomas. Tomēr visvairāk atzinības viņam atnesa Ņujorkas ugunsdzēsēju bataljona priekšnieka Džerija Reilija lomā seriālā «Izglāb mani» («Rescue me»). Viņš bija redzams trīs šā seriāla sezonas no 2004. līdz 2007. gadam.

    Taču šī nebūt nav bijusi viņa vienīga paradīšanās ekrānā ugunsdzēsēja lomā, jo viņš ir piedalījies arī režisora Rona Hovarda 1991. gada iznākušajā drāmā «Backdraft», ka arī ieskaņoja vienu no tēliem videospēlē «Īstie varoņi: Ugunsdzēsējs» («Real Heroes: Firefighter»).

    Aktieris intervijās nereti atceras jaunību, kuru pavadīja, strādājot depo un uzskatā, ka ugunsdzēsēja darbs ir viens no grūtākajiem pasaulē. Izturēt spriedzi viņam un viņa kolēģiem ugunsdzēsējiem bieži vien ir palīdzējis humors, jo dažreiz smiekli bija vienīgais veids, kā izturēt vēl vienu stundu vai diennakts maiņu.

    Šerloka Holmsa lomas izpildītājs tagad ir brīvprātīgais ugunsdzēsējs

    Izcilais britu aktieris Džonijs Lī Millers, kuru pazīstam pēc lomas kulta filmā «Vilcienvakte» («Trainspotting»), kā arī seriāliem «Elementāri», «Deksters», «Kronis» un citiem, šā gada pavasarī ir pabeidzis apmācības kursu un kļuva par brīvprātīgo ugunsdzēsēju.

    Par to pats 50 gadus vecais aktieris pastāstīja savā «Instagram» kontā, pievienojot kopbildi ar pārējiem jaunizceptiem brīvprātīgajiem ugunsdzēsējiem. Viņš arī piebilda, ka nevar sagaidīt, kad varēs «kalpot savai kopienai».

     


    Millers izvēlējas piecu mēnešu kursu Ņujorkas ugunsdzēsēju akadēmijā un turpmāk varēs dzēst ugunsgrēkus, ja tādi izcelsies, Ņujorkas Uguns salā («Fire island»), kurā viņš dzīvo. Proti, viņš ir apguvis paņēmienus, kas nepieciešami, pildot ugunsdzēsības dienesta darbinieka panākumus. Millers arī cita starpā ir apmācīts ugunsgrēkos izdzīvojušo meklēšanā un glābšanā, māk rīkoties ar ugunsdzēsības aprīkojumu, kā arī vadīt ugunsdzēsēju transportlīdzekli.

    Jāatzīmē, ka kursa noslēgumā notika eksāmens, kurā tika demonstrētas iegūtās iemaņas, kā arī pretendentiem bija jānokārto rakstiska ieskaite par teorijas jautājumiem.

     


    Ugunsdzēsējs, kurš nejauši kļuva par aktieri

    Lai ugunsdzēsēju ikdiena ekrānā izskatītos ticama, seriālu veidotāji piesaista konsultantus, kas seko līdzi, lai viss būtu kā īstajā dzīvē. Taču ne tikai. «Fox Life» seriāla «Čikāga liesmās» veidotāji gāja vēl tālāk un fonā lomām izvēlējās īstus ugunsdzēsējus. Viens no tādiem otrā plānā aktieriem sākumā bija Tonijs Ferrariss. Jāpiebilst, ka viņš bija atnācis uz aktieru atlasi kopā ar kolēģi, kurš tomēr producentiem nebija iepaticies.

    Lai gan viņš bija tikai fona aktieris, Tonijs jau pirmajā filmēšanas dienā bija uzticēts vadīt ugunsdzēsēju mašīnu. Viņš ekrānā izskatījās tik pārliecinoši, ka turpmāk seriālā spēlēja pats sevi – ugunsdzēsēju Toniju.

    Kādā intervijā viņš atcerējās, ka seriāla producenti ātri vien pievērsa uzmanību viņam un drīz vien viņa tēls tika iekļauts scenārijā. Kopumā Ferrariss ir piedalījies 186 seriāla «Čikāga liesmās» sērijās, piecās tā atvasinājuma «Čikāgas sardzē» sērijās un divas «Čikāgas ātrie» sērijas.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē