• Praktiskais un latviskais lins – kā to kopt?

    Lins
    Ievas Māja
    Ievas Māja
    8. marts, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Jānis Kairis
    Lins ir dabisks, lins ir glīts, un mums patīk domāt, ka lins ir latvisks. Un vēl kas – lins ir ļoti praktisks un saimniecībā noderīgs audums! Konsultē ELITA JAUDZEMA, amata meistare SIA Linu Māja.

    Kad iegādājies lina audumus mājai (galdautus, priekšautus, dvieļus, aizkarus vai gultasveļu), izpēti izstrādājuma kopšanas zīmīti, pievēršot uzmanību tīrīšanas norādēm. Ja šādas zīmītes nav, aprunājies ar pārdevēju un noskaidro, kā un kāpēc lina audums jātīra, – lai nesanāktu vilšanās.

    It kā lins skaitās ļoti izturīgs audums, tomēr gluži bez pretenzijām kā kokvilna tas nav.

    • Lina šķiedra drīzāk līdzinās vilnai, un tas nozīmē, ka lina izstrādājumi bieži vien prasa saudzīgu kopšanu. Piemēram, speciāli mīkstināts vai burzīts lina audums darināšanas procesā var būt apstrādāts ar vielām, kas vēlāk – lietošanas laikā – jātīra tikai ķīmiskajā tīrītavā.
    • Jo smalkāks un sarežģītāks izstrādājums, jo drošāk to tīrīt tikai ķīmiski sausajā tīrīšanā, kas garantēs saglabātu sākotnējo formu un krāsu.
    • Ja linu izstrādājums paredzēts mazgāšanai saudzīgā režīmā, jāzina, ka pastāv risks audumam mazliet sarauties. Reizēm uz kopšanas norādēm mēdz būt konkrēts brīdinājums, ka lina izstrādājums mazgājot var rauties apmēram par pieciem procentiem.
    • Ja vien nav norādes, ka tiešām drīkst, nevajag lina audumu mazgāt ļoti karstā ūdenī, jo lina šķiedras īpatnība ir tāda, ka tā karstumā var itin kā salūzt.
    • Ja lina audums ir ar apdrukām, par kopšanu jājautā pārdevējam. Lielākoties ražotāji paredzējuši, ka lina izstrādājumu mazgāt varēs mazgāt kā parasti, tomēr drošības labad gludināt gan apdrukātu linu vajadzētu no kreisās puses.

    Virtuvē un guļamistabā

    Lins ļoti labi uzsūc mitrumu, tāpēc lina dvieļi virtuvē būs noderīgi. Vienīgi jārēķinās, ka pēc iegādāšanās lina dvieļus nāksies pāris reižu izmazgāt, lai tie top mīkstāki.

    Lina šķiedra ļoti labi piemērota stikla glāžu un galda piederumu pulēšanai, taču atkal – pirms pulēšanas darbiem lina audums vairākas reizes jāizmazgā, lai dvielītis neatstātu uz spožajām glāzēm plūksnas.

    Vēl viens pluss linam ir īpašais tīrīgums – netīrumus tas nevis uzsūc, bet tie šķiedrām itin kā aplīp apkārt, tāpēc bieži vien lina audumi izmazgājami pat labāk par kokvilnu. Līdzīgi kā vilnai, arī linam piemīt zināma pašattīrīšanās, kas saistīta ar jau minēto šķiedras īpašību turēties pretim netīrumiem.

    Ja lina audums izmantots gultasveļai un lina šķiedra nav kombinēta ar citām šķiedrām, iespējams, nāksies pieciest, ka audums burzās, toties būs arī ieguvumi – piemēram, lina īpašā spēja vasarā radīt patīkamu vēsuma un svaiguma efektu, bet ziemā sasildīt un pārlieku nesviedrēt.

    Karstā gludināšana

    Linam patīk gludināšana, bet tas vienmēr jādara, kamēr audums vēl mitrs, precīzāk – mikls. Turklāt gludeklis jānoregulē uz karstāko gludināšanas režīmu.

    Kā iestīvināt galdautu vai salvetes?

    Mazgājot linu, jārēķinās, ka tas ar katru mazgāšanas reizi top arvien mīkstāks, tāpēc, ja vēlas saglabāt galdauta vai salvešu sākotnējo izskatu, tie pēc mazgāšanas mazliet jāiecietina. Iestīvināšanas varianti

    1. Sina. Iecietināmais līdzeklis baltā pudelītē, ko saimnieces pazīst kopš padomju laikiem, tomēr tas ir efektīvs. Sagatavo šķīdumu, iemērc tajā samitrinātu drānu, kuru vēlas iestīvināt. Pēc tam atkarībā no tā, cik stīvu audumu vajag, to nospiež dvieļos vai izskalo, izkar žāvēties un pēc tam gludina vēlamajā formā caur citu audumu.

      Pēc šīs procedūras audums var saglabāt iestīvināto efektu vēl pēc pāris mazgāšanas reizēm. Tiesa līdzekli Sina var nākties pameklēt – visdrīzāk to atradīsi vecā stila saimniecības preču veikalos, tirgū vai kādā citā tamlīdzīgā vietā.
    2. Stīvināšana ar stērķeli jeb kartupeļu cieti. Kartupeļu miltus izšķīdina aukstā ūdenī, iemērc tajā samitrinātu lina audumu, ļauj pastāvēt un izkarina slapju, bez izgriešanas pirms tam. Pēc tam gludina.
    3. Izsmidzināmie līdzekļi. Iestīvināt audumu var, pirms gludināšanas to apsmidzinot ar stīvinātāju aerosolā. Šādus izsmidzināmos līdzekļus parasti var iegādāties veikalos Drogas, lielveikalu saimniecības preču nodaļās u. c. Bieži vien tiem uzdrukāts attēls, kur redzama vīriešu krekla apkaklīte.

    ZINI!

    Ja lina auduma apģērbs, piemēram, priekšauts ir iestīvināts, jārēķinās, ka apsēžoties visas iesēdētās rievas paliks audumā daudz izteiktāk.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē