• Kaļķa krāsas abc. Kādos laikapstākļos labāk krāsot?

    Krāsojam sienas
    Ilze Klapere
    11. maijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Ieva Andersone
    Lai žūšana noritētu lēnām un pakāpeniski, krāsošanai ar kaļķi nepieciešama mitra vide. Vispiemērotākie laikapstākļi, ja krāso ārsienas, ir apmākusies, dūmakaini miglaina diena.
    Nākamais: Edgara Raituma pieredzes stāsts

    Īsi par svarīgāko

    • Kaļķa krāsa ir videi nekaitīga un elpojoša. Tā ļauj virsmai gan uzsūkt, gan izvadīt mitrumu. Šo krāsu var izmantot gan ārsienu krāsošanai, gan iekštelpās. Krāsa ir sedzoša, ar matētu virsmu, tai piemīt aktuālais nevienmērīguma šarms.
    • Ārsienu krāsošana jāveic dienā, kad ir apmācies un mitrs laiks, jo kaļķis reaģē ar gaisu mitrā vidē un šādi krāsa pagūst sacietēt vienmērīgi. Piemēram, ziemas salā nevar krāsot – ja kaļķis izsalst, tas ir pagalam.
    • Kaļķim piemīt dezinficējošas, antiseptiskas īpašības – agrākos laikos kaļķa krāsu allaž izmantoja pagraba un kūts sienu krāsošanai, jo vajadzēja tikt vaļā no pelējuma.
    • Vislabāk kaļķa krāsu klāt uz kaļķa apmetuma. Ieteicams krāsot vairākās plānās kārtās. Savukārt, stiprināto kaļķa krāsu, kam pievienota celulozes līme, var klāt uz dažādām virsmām, dažādu veidu apmetumiem un mūra, kā arī uz rīģipša plāksnēm, taču tā nav piemērota virsmām, kas būs pakļautas lielai nodiluma slodzei. Turklāt šī krāsa var nedaudz smērēt.
    • Strādājot ar kaļķa krāsām, jālieto aizsargbrilles un gumijoti darba cimdi, jo kaļķis (gan dzēsts, gan nedzēsts) ir kodīga viela. Ja krāsa uzšļakstās, kur nevajag, tā uzreiz jānomazgā ar ūdeni, lai neieēdas virsmā.

     

    Raksta turpinājumā lasiet dabisko krāsu meistara un muižas saimnieka padomus un pieredzes stāstus!

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē