• Augustā darāmie darbi puķu dārzā

    Darbi augustā
    Marija Semerova
    2. augusts, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No izdevniecības "Žurnāls Santa" arhīva
    Augustā ir patīkami rušināties puķu dobē arī vēlā un siltā vakara stundā… Kā rūpēties par augiem vasaras izskaņā un ko vēl var paspēt izdarīt puķu labā – iesaka Marija Semerova, Nacionālā botāniskā dārza Lakstaugu floras nodaļas vadošā speciāliste.
    • Jūlijā iesētās divgadīgās un daudzgadīgās puķes ir sadīgušas, paaugušās un starp dīgļlapām labi saskatāmas īstās lapas. Laiks piķēt, jo sējeņi strauji aug un piķēt izstīdzējušus, vārgus stādus ir grūti. Augsnes substrātu samitrini un, piepildot podus (9 × 9 × 11 cm), ciešāk piespied malas. Tad žūstot substrāts neatlēks no malām un negrabēs. Satver ar diviem pirkstiem druknākā sējeņa dīgļlapas un ar koka irbuļa vai pildspalvas palīdzību, iedurot augsnē stādiņam blakus, izcel no sējuma kastītes jauno stādu. Centies neraut ar spēku, jo citādi norausi saknes. Ja notrūkst dīgļlapas, neuztraucies – jaunā auga augšanas centrs ir saglabājies, tāpēc tas turpinās augt. Izceltajam stādiņam galveno saknīti saīsini par trešdaļu – vienkārši noknieb! Jaunajā vietā ar irbuli izveido konusveida caurumu un tajā uzmanīgi ievieto jauno augu. Piespied augsni pie saknītēm. Aplej un novieto noēnotā vietā.
    • Kamēr jaunie stādi veido lapu rozetes un sakņu sistēmu, sagatavo augsni ziemcietēm noskatītajā vietā. Ielabo ar labu kompostu vai auglīgu dārza augsni. Der arī satrūdējuši kūtsmēsli.
    • No viengadīgajām un divgadīgajām puķēm sēklas vāc tikai saulainā un sausā laikā. Tās ievieto papīra maisiņos, klāt pievieno nosaukumu un glabā vietā ar labu ventilāciju. Atceries – ja ievāksi sēklas no šķirnēm, puķu augums un krāsa var atšķirties no cerētā.
    • Tuvāk augusta beigām vari dalīt lielās ziemcietes, kuras zied pavasarī un vasaras pirmajā pusē: delfīnijas, peonijas, dienziedes. Līdz salam tās paspēs labi iesakņoties. Dienziedes ceru vari atstāt paēnā uz dažām dienām – nedaudz apvītis, tas vieglāk dalīsies.
    • Pirms dali ilgi vienā vietā augušu peoniju ceru, sagatavo koka puļķi apmēram 5 cm diametrā un 25 cm garu. Nodrāz kā zīmuli, ar nosmailoto galu uz leju ievieto izraktā cera vidū un uzsit ar āmuru. Ja nepieciešams, dari to vairākkārt, līdz var skaidri saskatīt dalīšanās vietu. Visas vecās un melnās saknes saīsini un iztīri no nezālēm.
    • Regulāri dālijām aizvāc pārziedējušās ziedkopas, lai neizplatītos sēņu slimības.
    • Rozēm laikus nogriez pārziedējušos ziedus un aizvāc nobirušās ziedlapas, lai neizplatītos slimības. Pabaro rozes ar rudens mēslojumu, kura sastāvā ir mazāk slāpekļa. Ierušini un aplaisti, lai mēslojums sāk lēnām šķīst un nokļūst līdz cera saknēm.
    • Ja bārdainie īrisi pārāk cieši saauguši, izroc un sadali. Lauzuma vai griezuma vietas apstrādā ar saberztu aktīvo ogli. Saknes saīsini uz pusi. Lapas atstāj nedaudz garākas par sprīdi un nogriez slīpi (jumtiņā). Stādi tikai veselīgus stādus ar muguriņu pret sauli, lai sakneņa augšpuse atrastos paralēli augsnes virsmai.
    • Uzmani, vai rudens anemones nenomāc blakus augošos zemākos augus. Jau ziedēšanas sākumā sarūpē balstu. Līdzko mani pirmās laputis, apsmidzini ar piemērotu insekticīdu. Laputis pārnēsā vīrusslimības no auga uz augu. Kupli saaugušo ziemcieti par paslēptuvi var izmantot arī kailgliemeži un gliemeži. Izliec limicīdus (Ferramol, Gusto, Lima Oro).

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē