• Vizbulītes dārzā? Jā, tas ir iespējams! Audzēšanas un kopšanas knifi

    Dārzs
    Indra Ozoliņa
    6. aprīlis
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: no Ievas Bērziņas personiskā arhīva
    Par košajām vizbulītēm gribas priecāties ne tikai meža pastaigās, bet arī sava dārza dobēs. Bet kā šo pavasara prieku audzēt un kopt? Padomos dalās Ieva Bērziņa, audzē vairāk nekā 30 vizbulīšu dažādību.

    Audzēšanas knifi

    1. Daudzi sūdzas, ka vizbu­lītes dārzā neaug, bet manu dārzu tās mīl – dažkārt izsējas pat bruģa starpās, tāpat kā pienenes. Vizbulītēm nepatiks smilšaina un viegla augsne, tām vajag viegli kaļķainu zemi, kas ielabota ar lapu kompostu un humusu.
    2. Vizbulītēm vasarā ir nepieciešama pusēna, tāpēc tās ieteicams stādīt zem lapu kokiem, mājas austrumu vai ziemeļu pusē, kur no ēkas krīt ēna. Klajā vietā ēnu var viegli radīt, iestādot lazdu vai citu koku. Es vizbulītes stādu zem sarkanajām lazdām, lielajiem kadiķiem kopā ar papardēm, epimēdijām, mazām graud­zālītēm un citām pavasara sīkpuķītēm. Vietumis dabā vizbulītes aug arī saulē, piemēram, sūnainos zālienos gar vecām alejām, mežmalās. 
    3. Neiesaku vizbulītes stādīt dobēs, kas tiek regulāri rušinātas. Tām vajag mierīgu vietu, kur var netraucēti augt. Pavasarī plaukstot, tām vajag pietiekami daudz gaismas un mitruma. 
    4. Augsni ielaboju ar lapu kompostu. Pēdējos gados ir mainījies uzskats, ka vizbulītēm noteikti nepieciešama kaļķaina augsne, jo dažnedažādas vizbulītes tiek atrastas Skandināvijā, Gotlandē, Ālandu salās un Sāremā, kur tās aug arī smilšmāla un purvainās augsnēs. 
    5. Kad vizbulītes sāk ziedēt, cenšos nogriezt vecās lapas, īpaši vērtīgākajām šķirnēm, jo uz tām var būt puves vai citas slimības iedīgļi. Lai neslimotu, labāk nestādīt zem ābelēm, jo krītošie augļi var augus sasist un veicināt puves attīstību. Sausā rudenī pirms ziemas miera vizbulītes vēlams salaistīt. 
    6. Vizbulītes ir grūti pavairot, tās aug lēni. Lai ceru varētu sadalīt, paiet vismaz 5–7 gadi. Tāpēc vizbulīšu audzētāji tās īpaši negrib rakt, jo katra dalīšana ir risks, ka stāds tiks traumēts un to var zaudēt. 

    Ar ko atšķiras?

    • Zilajai vizbulītei (Hepatica nobilis) ir trīsdaivainas lapas, bet Transilvānijas vizbulītei (Hepatica transsilvanica) – piecdaivainas. Ziedi ir nedaudz lielāki, gaišāk zili, un tā mazliet agrāk uzzied. 
    • Japānas vizbulītes (Hepatica nobilis var. japonica) nevar izturēt zemāku temperatūru par mīnus 10 grādiem, tāpēc nav piemērotas Latvijas klimatiskajiem apstākļiem. Citās Eiropas valstīs tās audzē neapkurināmās siltumnīcās. 
    • Tautā sauktās dzeltenās un baltās vizbulītes pareizi būtu saukt par vizbuļiem – balto vizbuli (Anemone nemorosa) un dzelteno vizbuli (Anemone ranunculoides). Baltajām var būt rozīgi un zili, kā arī dažādi pildīti ziedi. Dabā retumis atrodams arī balto un dzelteno vizbuļu krustojums – vidējais vizbulis – citrondzeltenais (Anemone lipsiensis).

    Kur nopirkt stādus?

    •  Collection garden Madaras.
    •  Stādaudzētavā Baižas.
    •  Stādaudzētavā Sakstagals.
    •  Staudengartnerei Peters.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē