• Visapkārt vieni truši! Slepenās Trušu salas drūmā vēsture

    Daba un dzīvnieki
    Zane Piļka- Karaļeviča
    6. februāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Grassflowerhead / Shutterstock
    Okunošimas sala pie Hirosimas krastiem ir slavena ar savu milzīgo trušu populāciju. Ne visi, kas ierodas apbrīnot šīs jaukās radības, zina salas drūmo vēsturi.

    Okunošima ir maza saliņa Japānā, kas atrodas jūrā starp vairākām salām, netālu no pilsētas Takeharas. Mūsdienās to dēvē par Trušu salu, jo garauši ir šīs salas galvenie iedzīvotāji un brīvi klīst pa tās teritoriju.  Otrā pasaules kara laikā uz salas bija izvietota slepenā militārā bāze, kas nodarbojās ar toksisko gāzu ražošanu, ko izmantoja kā ķīmisko ieroci karā. Nelikumīgā gāzu ražošana militārajiem mērķiem tika turēta noslēpumā, un 16 gadus Okunošima bija pat izdzēsta no kartes.

    Visapkārt vieni truši

    Nav precīzi zināms, cik trušu šobrīd apdzīvo Japānas salu Okunošimu. Tur nav plēsēju, bet vest tur suņus un kaķus ir stingri aizliegts, tāpēc populācija tikai pieaugs. Ir vairākas pretrunīgas versijas par to, kā tieši truši nokļuva uz salas. Vieni uzskata, ka dažus garaušus tur izlaida skolēni, kas bija ieradušies ekskursijā 1971. gadā. Citi domā, ka ar pirmajiem Okunošimas trušiem Otrajā pasaules karā tika veikti eksperimenti.

    Lai kā arī būtu, mūsdienās garauši ir galvenā salas vērtība un tūristu piesaistes objekts, un par viņiem ļoti labi rūpējas. Uz salas atrodas kūrorta viesnīca, kurā var iegādāties trušiem paredzētus gardumus. Salas apmeklētājus aicina iegādāties barību un pabarot trušus. Garauši ir tik ļoti pieraduši pie pastāvīga kontakta ar cilvēkiem, ka viņus var uzskatīt par pieradinātiem mājas trušiem. Tomēr jābūt gatavam ātri doties prom, kad kārumi beigušies, jo truši var tev sekot, pieprasot papildporciju. 

    Smagā vēsture

    Mūsdienās tūristu iecienītā sala kādreiz bija ļoti drūma vieta. Tās vēsture netiek noklusēta, gluži pretēji – tā ir sīki aprakstīta un var kalpot kā mācība. Tāpēc ir vērts uz turieni doties pat tad, ja neinteresējies ne par vēsturi, ne dzīvniekiem. 

    1925. gadā Japāna parakstīja Ženēvas konvenciju, kas aizliedz ķīmiskos ieročus. Un tomēr 1927. gadā, tikai divus gadus vēlāk, Okunošimā tika uzcelta slepena indīgu vielu rūpnīca. Līdz Otrā pasaules kara beigām tur bija saražotas aptuveni 6000 tonnas sinepju (iprīts) un asaru gāzes. Atsevišķa, bet labi pieejama sala bija ideāla vieta slepenas ražotnes organizēšanai. Valdība pielika lielas pūles, lai saglabātu to noslēpumā. Okunošima tika izņemta no dažām kartēm, bet vietējiem iedzīvotājiem nestāstīja, kas rūpnīcā tiek ražots. Pēc kara beigām visi dokumenti tika iznīcināti un noliktavā palikušās ķimikālijas utilizēja sabiedroto spēki. Pagāja gadu desmiti, līdz valdība atzina savas darbības par kļūdainām un piedāvāja finansiālu un medicīnisku palīdzību pilsoņiem, kuru veselību ietekmēja toksiskie izmeši. 

    1988. gadā uz salas tika atvērts Okunošimas indīgo gāzu muzejs, lai informētu iespējami vairāk cilvēku par gāzu ļaunumu un briesmīgajām sekām.

    Lai gan toksisko gāzu esamība uz šīs salas pilnībā zudusi nav, Trušu sala ir ļoti populāra tūristu vidū, un katru gadu uz turieni dodas aptuveni 100 tūkstoši apmeklētāju.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē