• Perfekti dārza cimdi

    Dārzs
    Lolita Lūse
    Lolita Lūse
    25. jūlijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Gribētos tā: dārzs smalks kā pūdercukurs, saimniece basām kājām pa mīkstu zāli un rokās – cimdi kā konfektes. Skaisti! Bet kurš tad strādās – raks, kaplēs un rušinās? Protams, dārza cimdiem jābūt skaistiem, tomēr vēl svarīgāk, lai tie ir izturīgi un ērti. Kurus pirkt? 

    3 padomi cimdu iegādei

    1. Kam cimdi vajadzīgi? Apdomā, kādiem darbiem tev cimdi vajadzīgi, – gribi pasargāt rokas no mitruma, savainojumiem vai netīrumiem? Tas nozīmē, ka ar vienu cimdu pāri nepietiks – katram darbam vajadzēs izvēlēties piemērotākos. 
    2. Kāds ir dārzs? Katram dārzam derēs citi cimdi. Var gadīties, ka draudzenes ieteiktie visizturīgākie ātri saplīsīs, jo viņai augsne dārzā smilšaina, bet tev raupja un akmeņaina, turklāt viņa plūc mīkstu virzu, bet tu purini cietas velēnas.
    3. Kuru izmēru? Tāpat kā apģērbam, arī cimdiem ir izmēri, bet ražotājiem izpratne par tiem atšķiras, tāpēc vislabāk, ja pirms pirkšanas vari uzmērīt. Cimdam jāpiegulst plaukstai – tie nedrīkst spiest, bet nedrīkst arī mest krunkas. 

    Dārznieku pieredze un izvēle

    Inita Zepa, stādaudzētavas Puķu sēta saimniece Madonā.

    Piedāvājums plašs, bet – esi izvēlīga! 

    • Cimdu vietā – labi krēmi. Patiesībā ciest nevaru cimdus, tāpēc lielu daļu darbu daru ar plikām rokām. Pirms darba izmantoju Dzintara aizsargkrēmu rokām Dubulti. Ļoti labs! Tā sastāvā ir šī sviests, alatoīns un vaski, tāpēc rokas pārklājas ar neredzamu, bet sajūtamu aizsargkārtu. Savukārt pēc darba izmantoju roku krēmus, kuru sastāvā ir urīnviela jeb urea.
    • Izcili elastīgi. Ja darbs ir tāds, kam cimdus vajag, – velku. Piedāvājums ir plašs, tajā ir daudz sliktu cimdu, bet var atrast arī labus. Daudziem dārza darbiem ērti ir poliestera cimdi ar gumijoto pārklājumu, bet tie jāpērk izvēlīgi. Ir cimdi ar tik biezu pārklājumu, ka nevar pat pirkstus pakustināt. Esmu izmēģinājusi dažādus cimdus un par labākajiem atzinusi veikalā Depo nopērkamos Brita Black un Brita White ar PU pārklājumu. Tādus iegādājos gan pati sev, gan dārzniecības meitenēm. Ļoti izturīgi, ērti un elastīgi.
    • Dubultā aizsardzība. Ja dārzā kaut kas jādara agri pavasarī vai vēlu rudenī, vispirms velku rokās plānus kokvilnas cimdus, bet virs tiem – gumijas cimdus. Tā rokas ir pasargātas no mitruma un tām ir silti. 
    • Plānie, kas neplīst. Smalkajiem darbiem, piemēram, piķēšanai, vajadzīgi plānie vienreizlietojamie cimdi, turklāt īstajā izmērā – tā, lai tie ideāli piekļaujas plaukstai. Daudzi plānie cimdi zemes darbiem neder, jo saplīst, pirms vēl kaut kas īsti sākts darīt. Esmu atradusi Black Mamba cimdus, ko izmanto arī tie, kas strādā autoservisos. Jā, salīdzinoši dārgi, bet te nav ko taupīt, jo atšķirība ir acīmredzama. Black Mamba cimdi gatavoti nevis no vinila vai lateksa, bet nitrila, tāpēc ar tiem var pat kastes cilāt – neplīst!

    Daila Trubiņa rožu audzētāja Tukumā.

    Man patīk, ka āda elpo.

    • Kad jārušinās pa zemi, velku gumijas cimdus, bet citiem darbiem izmantoju tādus, kam delnas virspusē ir trikotāža vai audums, bet pirkstos un delnas iekšpusē – āda. Man patīk, ka roka elpo, tāpēc ādas cimdos jūtos visērtāk. Pērkot tie noteikti jāpamēra – lai rokai der kā uzlieti un ir ļoti mīksti un plāni, gluži kā otrā āda. Ja cimdi darināti no cietas ādas, kas nelokās, nekāda labā strādāšana nesanāks. Ja ādas cimdi ir ļoti mīksti, tos var izmantot pat potēšanas darbiem.
    • Rožu cimdi. Rudenī, kad jānoliec un jāapsedz rozes, velku rožu cimdus, kas ražoti no biezas ādas. Manuprāt, vislabākie ir Cerise cimdi rožu kopšanai – plaukstas daļā tiem ir āda, bet tālāk audums. Cilvēki bieži domā, ka rožu cimdiem no ādas jābūt līdz pat elkonim, bet es tā nedomāju – lielie rožu darbi parasti notiek vēsā laikā, kad tāpat jāvelk virsdrēbes. Noteicošais ir nevis garums, bet tas, lai tie ir plaukstas daļā ir biezi un vienlaikus elastīgi. 

    Vineta Radziņa, ainavu dizainere Dzērbenē.

    Lai rokas ir pilnīgi tīras!

    • Biezi un gari. Man ir sausa roku āda, tāpēc daudzus mājas darbus daru cimdos – gan mazgāju traukus, gan ravēju, gan izkarinu drēbes žāvēties. Ikdienā par labākajiem esmu atzinusi biezos, garos Vileda gumijas cimdus, jo man ir svarīgi, lai pēc strādāšanas rokas ir pilnīgi, pilnīgi tīras. Jā, āda šajos cimdos neelpo, bet man jau katru dienu arī nav jāravē! Vileda cimdi ir patiešām izturīgi. Kad ravējot cimdā izplīst caurums, ir skaidrs – šodienai pietiek, jāiet mājās. Piķēšanai vai istabas puķu pārstādīšanai izmantoju plānos vienreiz lietojamos medicīniskos cimdus, jo ar tiem var labāk just augus.
    • Daudz pāru. Citiem dārza darbiem izmantoju dažādus tekstila cimdus ar gumijas pārklājumu. Ja paskaitītu, izrādītos, ka vienlaikus lietoju sešus septiņus cimdu pārus, jo tie man ir visur, kur var gadīties darbs, – gan visās durvīs automašīnā, gan siltumnīcā, gan pie dārza darbarīkiem, lai nav ikreiz jāskraida meklējot, kur mani vienīgie cimdi. Šie cimdi labi der daudziem dārza darbiem, taču ravēšanai īsti ne, jo rokas tomēr paliek netīras. Tekstila dārza cimdus mazgāju – izskaloju saimniecības izlietnē, izžāvēju, un var vilkt atkal.
    • Smukums tīrām rokām. Ja gribas rušināties pa zemi ar košiem tekstila cimdiem, bet nepatīk, ka rokas tomēr paliek netīras, zem tiem var pavilkt plānos vienreiz lietojamos cimdiņus: roka būs tīra, bet cimdi smuki.
    • Pieskaņoju tērpam. Visbiežāk pērku cimdus, kuros izmantota melnā un sarkanā krāsa, jo man ir sarkani zābaki, bet melnā krāsa vienkārši patīk. Ja jāvada kāda meistarklase, noteikti piedomāju un cimdus īpaši pieskaņoju apģērbam vai apaviem.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē