• Marts puķu dārzā: Laiks sēt un piķēt, sakopt ziemcietes un rūpēties par telpaugiem

    Dārzs
    Inese Nāburga
    2. marts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Equitano / Shutterstock
    Marts ir labākais mēnesis dārza sagatavošanai pavasarim. Ja sniega sega ir pakususi, zied sniegpulkstenītes, pienpulkstenītes, sāk plaukt ziemziedes. Martā piebriest un var uzplaukt pumpuri burvjulazdām, vērenēm, zalktenēm.

    Konsultē Inese Nāburga, Latvijas Universitātes Botāniskā dārza Lakstaugu laboratorijas vadītāja, pētniece.

    • Arī martā gaisa temperatūra var nokristies arī līdz mīnus 20 grādiem, bet iespēja ir neliela un ar katru desmitgadi sarūk. Tomēr sala iespējamība jāpatur prātā, un nevajadzētu pilnībā noņemt siltināšanas segumus un kritalas no košumdobēm un lecektīm.
    • Pārbaudi, vai nav sākusies lakstu pelēšana zem segumiem, un, ja ir, samazini segumu labākai vēdināšanai.
    • Jau var sakārtot celiņus, nogrābt zālienu, nogriezt sakaltušus, pa ziemu atstātos ziemciešu stublājus.
    • Siltumnīcās un uz palodzēm īstais laiks pārmaiņām, jo gaismas un siltuma jau gana, lai sējumi neizstīdzētu. Atspraud siltumnīcās turētos viengadīgo un daudzgadīgo mātesaugus, kuriem jau izauguši jaunie dzinumi (mārtiņrozes, verbēnas, argirantēmas, lauvmutītes, pelargonijas, lantānas). Veic pirmo piķēšanu februārī iesētām puķēm.
    • Martā sēj visas ziemcietes un lielāko daļu viengadīgo puķu. Sēt var gan podos, gan uzreiz mazās kasetēs (lielākas sēklas), tādā veidā izvairoties no pirmās piķēšanas. Lieldienas gaidot, dekoratīvos traukos vari iesēt auzenes un mikrozaļumus.
    • Pavairošanai iestādi podos dāliju gumus. Laisti minimāli un 8–10 cm sasniegušus jaunus dzinumus izlauz un sakņo ūdenī.
    • Vari ķerties pie kaktusu potēšanas un istabas puķu pārstādīšanas un mēslošanas, jo tiem sākas aktīvs augšanas periods.
    • Pa ziemu izstīdzējušos istabas sukulentus (laimiņus, ehevērijas, graptopetāles, havortijas, kalanhojes, alvejas, tradeskancijas) vari izmantot jaunās kompozīcijās – tiem nogrieztos stublājus iespraud sev tīkamos salikumos lēzenos podos. Par substrātu kompozīcijām ieteicams izmantot vienādās daļās smiltis vai granti, kompostu un mālus. Virskārtu var apsegt ar dekoratīvām šķembām un jūras akmentiņiem. Laisti mēreni.
    • Izstīdzējušas vai par garu izaugušas dracēnas, fikusus, kafijkokus, laurus, Ķīnas rozes un citus ziemas dārza kokus un krūmus apgriez, lai piešķirtu tiem kompaktāku formu.
    • Dracēnām vari atstāt pilnīgi neaplapotus stublājus vajadzīgajā augstumā. Drīz no snaudošiem pumpuriem atsāksies jaunu lapu rozešu augšana. Nogrieztās galotnes var apsakņot. Galvenais – nesajaukt dracēnas (lapas ir gareni lineāras) ar palmām (lapas ķemmveida vai vēdekļveida), jo palmas, zaudējot galotni, iet bojā. 
    • Pārstādot ņem arī vērā, ka istabas augi, kas savvaļā aug tropos un subtropos, priecāsies par mālu saturošu substrātu, nevis tīru kūdras maisījumu.
      Raksts no žurnāla Mans Dārzs arhīva

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē