• Mājas siltināšana. Kad tā nepieciešama un kā saņemt atbalstu?

    Māja
    Toms Timoško
    Toms Timoško
    Ginta Auzniece-Jaunzeme
    20. decembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: studiovin / Shutterstock
    Daudz dzirdēts par māju siltināšanu, kas palīdz mazināt mājokļa siltuma zudumus. Laiks noskaidrot, cik energoefektīvs ir esošais mājoklis un kā to vērst par labu. Konsultē «Altum» eksperte Inese Sīkle.

    Vispirms nepieciešams noskaidrot konkrētās mājas vājos punktus. Lūk, divas iespējas, kā to izdarīt! 

    1. Energoaudits 
      Tas ir dažādu darbību kopums, ko veic speciālisti, lai noteiktu mājas enerģijas patēriņa apmēru. Tas ļaus saprast, cik daudz māja patērē, un dažkārt nāksies atskārst, ka rēķini par apkuri pēc kvadratūras mazākā mājā krietni pārsniedz lielākas ēkas rēķinus. Vienlaikus situācijas apzināšana ļaus novērtēt arī esošo inženierkomunikāciju (apkures, ventilācijas, ūdensapgādes, elektroinstalācijas) efektivitāti. Energoaudits ir obligāts, ja mājoklim tiek piesaistīts līdzfinansējums. 
      Apvienojot energoauditu ar termogrāfiju (par to mazliet tālāk!) un nepieciešamajiem siltuma ierīkošanas darbiem, siltumenerģijas izdevumus nākotnē var samazināt līdz 50% no esošajām izmaksām.
      Lai veiktu energoauditu, mājas īpašniekam jāiesniedz veicējiem dažāda informācija un dokumentācija – ēkas projekts, ūdens un siltumenerģijas patēriņš, cilvēku, kas dzīvo mājā, skaits, ēkas būvniecībā izmantotie materiāli utt. Energoaudita izmaksas ir atkarīgas no darba veicējiem un mājokļa platības, vidēji tās svārstās ap vairākiem simtiem eiro.

    2. Termogrāfija
      Lieli rēķini nerodas tikai no dārgas apkures, bet arī tāpēc, ka mājā nesaglabājas siltums. Ja energoaudita secinājumos būs redzams, kur un kādi materiāli jāizmanto, lai siltuma aizplūšanu novērstu, tad termogrāfija norāda, kur tieši no mājas pazūd siltums – tā palīdz atklāt slēptos enerģijas zudumus, kas radušies būvniecības nepilnību dēļ vai mājas ekspluatācijas laikā. Lai veiktu šo pārbaudi, tiek izmantota termogrāfijas infrasarkanā kamera, kas sarkanā krāsā iekrāso siltuma noplūdes punktus jumtā, fasādē, iekštelpu un ārējās konstrukcijās. Atšķirībā no energoaudita šo apsekošanu var veikt tikai ziemā. Zemā āra temperatūra visprecīzāk palīdzēs noteikt, kur aizplūst siltums un – līdz ar to arī nauda. Līdzīgi tiek izmantota arī tā sauktā blower door tehnoloģija, pārbaudot mājas hermētiskumu. To iespējams realizēt arī siltā laikā, veicot gaisa caurlaidības pārbaudi.

    Vislabāk siltuma zuduma aprēķinus veikt gan pirms, gan pēc ēkas renovācijas, lai novērtētu uzlabojumu efektivitāti, turklāt tas ir svarīgi ne tikai vecām mājām. Speciālisti norāda, ka īpaši daudz gadījumu ar siltuma zudumiem ir raksturīgs treknajos gados būvētajām mājām.

    Ko tālāk?

    Pēc energoaudita veikšanas ēkas īpašniekam tiek izsniegts ziņojums, kurā redzami speciālistu ieteikumi un risinājumi – tajā izklāstīti nepieciešamie mājas uzlabojumi un vislabāk piemērotie būvniecības materiāli ar augstāko lietderības koeficientu tieši konkrētās mājas gadījumā. Piemēram, kādus logus un durvis uzstādīt, kāda biezuma siltinājumu izvēlēties, kāds ir labākais materiāls, kā novērst siltuma pazušanu gar skursteni utt. Energoauditā sniegtie ieteikumi var attiekties arī uz elektroenerģijas izmaksu samazinājumu, un sertifikātā būs redzamas arī visas nepieciešamās izmaksas.

    Tiesa, situācija katrā ēkā jāvērtē individuāli, tāpēc universāli ieteikumi par mājas siltināšanu katram nebūs noderīgi. Piemēram, logu nomaiņa var attiekties ne tikai uz padomju laiku logiem, bet arī uz samērā moderniem pakešniekiem, kas zaudējuši hermētiskumu vai ievietoti nepareizi. Siltums no mājas var aizplūst arī pavisam neuzkrītošās vietās – plakņu krustpunktos, jumtā, nesošo siju savienojuma vietās. Turklāt ne viss aprobežojas tikai ar mājas siltināšanu – aktuāla ir arī gaisa ventilācijas un rekuperācijas ierīkošana, kas samazina ne tikai rēķinus, bet arī palīdz izvairīties no dažādām veselības likstām, ko rada augsts CO2 līmenis.

    Kuriem speciālistiem uzticēt?

    Ēkas energoaudita sertifikātu iespējams iegūt tikai tad, ja auditu ir veicis sertificēts speciālists, turklāt šāds dokuments paaugstinās ēkas vērtību. Vēl viens iemesls, kāpēc būtiski izmantot sertificētu ekspertu pakalpojumus, ir tas, ka izmaksas par mājas nosiltināšanu var būt tik apjomīgas, ka bez bankas aizdevuma neiztikt. Savukārt energoaudita veicējam jāuzņemas atbildība par to, ka pēc noteikta perioda veiktās investīcijas tiešām atmaksāsies. Sertificētus speciālistus var atrast, piemēram, būvniecības informācijas sistēmā
    bis.gov.lv.

    Iespējas tikt pie atbalsta

    Bankas piedāvā saņemt izdevīgākus aizdevuma nosacījumus, ja ir vēlme nosiltināt māju, uzstādīt ventilācijas sistēmu, veikt logu un durvju nomaiņu, apkures iekārtu maiņu vai citus remontdarbus.

    Tāpat ir iespējams saņemt arī valsts atbalstu, lai īstenotu energoefektivitātes pasākumus privātmājā. Piemēram, Altum piedāvā valsts atbalstu privātmājas atjaunošanai un energoefektivitātes paaugstināšanai vai elektroenerģijas ražošanas iekārtu uzstādīšanai (saules paneļiem, vēja ģenerācijai).

    Grantu 5000 eiro apmērā un tehnisko palīdzību 1000 eiro apmērā var saņemt privātmāju īpašnieki, kuriem pēc energoefektivitātes pasākumu īstenošanas ir paaugstināta dzīvojamās mājas energoefektivitātes klase vismaz līdz C līmenim un samazināts siltumenerģijas patēriņš apkurei vismaz par 20%. Šo kritēriju izpildi apliecina ēkas pagaidu energosertifikāts.

    Savukārt grantu elektroenerģijas ražošanas iekārtām – saules paneļiem vai vēja ģeneratoriem – var saņemt, ja plānots iegādāties un uzstādīt elektroenerģijas ražošanas iekārtas ar jaudu līdz 11,1 kW (ieskaitot) ar un bez pieslēguma kopējam elektroapgādes tīklam. Atbalsta apmērs ir atkarīgs no uzstādītās iekārtas jaudas no 1000 eiro līdz 4000 eiro. Atbalsts tiek izmaksāts pēc energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumu īstenošanas.

    Darbi, kas uzlabos energoefektivitāti

    • Jumts
      Jumta siltināšana
      Bēniņu siltināšana
    • Mikroģenerācijas iekārtas
      Saules paneļu uzstādīšana
      Mini vēja ģeneratoru uzstādīšana
    • Fasāde
      Ārsienu siltināšana
      Logu nomaiņa/izbūve
      Ārdurvju nomaiņa
    • Inženiersistēmu atjaunošana
      Rekuperācijas sistēmas uzstādīšana
      Apkures sadales sistēmas uzstādīšana
      Siltumsūkņa uzstādīšana
      Gāzes tipa katla izbūve
      Granulu katla uzstādīšana
    • Pamati
      Grīdas seguma siltināšana
      Pagraba siltināšana
      Cokola siltināšana
      Pamatu siltināšana
      Neblīvumu siltināšana
      Ēkas blīvumu veidojošie pasākumi
      Pažobeļu sienu siltināšana

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē