• Mājās ierodas kucēns. Kam gatavoties?

    Mājas mīluļi
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    4. novembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Dmytro Zinkevych / Shutterstock
    Kucēns ir kā mazs viesulis uz četrām kājām, kurš mājās ievieš savu kārtību un pamatīgi pārbauda saimnieka nervu sistēmu. Reizē ar kucēnu mājās ierodas gan liela jautrība, gan atbildība, tāpēc apkopojām ieteikumus, kas jāzina par kucēna drošību mājās un pagalmā.

    Svarīgi mājās

    • Telpās, kur kucēnam jāpavada laiks vienam, jābūt drošai videi, bez pieejamiem elektrības vadiem, bez iespējām uzgāzt sev kaut ko virsū, apēst kaut ko indīgu vai citādi bīstamu. Jānovāc visi vadi, tehnika, arī, saimniekaprāt, vērtīgas mēbeles, kuras negribētos redzēt, aso zobiņu apskādētas. Sākusies kurināšanas sezona, un šajā ziņā jāteic, ka pret krāsnīm un kamīniem kucēni ir diezgan piesardzīgi un ātri mācās. 
    • Kucēnam jāatstāj pāris mantu, ar ko nodarboties. Piemēram, labas ir speciālas graužamās rotaļlietas, kurām ir rievas un padziļinājumi, kur var iepildīt ēdienu. Tad šo piepildīto mantu sasaldē un pirms došanās prom no mājas atstāj kucēnam. Lēnām laizot un graužot, cenšoties izdabūt ēdienu no gropēm, kucēns būs gan apmierinājis graušanas kāri, gan arī uzēdīs un piekusīs, tātad pagulēs.
    • Kad ir iespēja kucēnu pieskatīt, viņu var palaist izpētīt māju, bet jāseko līdzi, lai ceļā negadītos kaut kas labi pētāms, bet neatļauts, piemēram, kurpes. Neatstājiet un nedodiet kucēnam vecas kurpes vai citas vecas lietas! Kucēns nespēj atšķirt jaunu lietu no vecas, tāpēc mierīgu un naivu sirdi labprāt grauzīs gan vecos dārza gumijniekus, gan jaunās izejamās kurpes! Un, kad ir laiks ar kucēnu darboties, piedāvājiet viņam uzmanību, nodarbes un kopīgas spēles, nevis ļaujiet viņam pašam meklēt sev nodarbi. Par spīti vispārējai jautrībai, nevajag arī gluži netīšām iemācīt sunim nelāgus paradumus. Piemēram, kad kucēns kaut ko neatļautu paķer zobos, jādomā, kā viltīgi viņa uzmanību pievērst kam citam, jo, ja viņš sapratīs, ka jālaižas lapās un viņu ķers, netīšām būsiet iemācījuši kucēnam jautru, bet saimniekiem neizdevīgu spēli.

    Svarīgi pagalmā

    • Mazs kucēns parasti no pagalma prom neskrien, viņam vēl daudz kas šķiet bīstams. Bet vēlāk, pusaudžu vecumā, daudzi suņi grib doties tālāk no mājām, sevišķi, ja mājās ir garlaicīgi, suns nav nodarbināts vai viņam ir vāja saikne ar saimnieku. Šajā vecumā suņi īpaši jāpiesarga un uzmanīgāk jālaiž arī vaļā no pavadas pastaigās, jo pusaugu suņiem raksturīgi nereaģēt uz saucienu.
    • Ja ap mājas teritoriju ir sēta, jāpaskatās, vai kaut kur nav spraugu vai caurumu, pa kuriem suns var izlīst. Ja sētas nav, bet nav arī iespējas suni visu laiku pieskatīt, jādomā par voljēra izveidi. Ja mājās jau ir liels suns pie ķēdes, kucēns jāpieskata. Ķēdes suņi parasti ir bīstami ne tikai kucēniem, bet visiem, jo dzīvo netipisku suņa dzīvi. Suns ir bara un teritorijas dzīvnieks, tāpēc turēt to pie ķēdes nedrīkst. 
    • Kā jau minēts, mazi kucēni parasti ir piesardzīgāki par pusauga suņiem un nelien tuvu nezināmām vietām, un tomēr. Ja pagalmā ir dīķis vai baseins, jāseko sunim līdzi – nelaimes gadījumi biežāk notiek, ja ūdenstilpnei ir stāvi krasti un sunim nav iespējas izrāpties. Kopumā piemājas dīķis un citi ūdeņi suņiem ir bīstamāki ziemas periodā, īpaši, ja ir plāns ledus, jo suņi bieži nespēj novērtēt ledus drošumu un, ja gadās ielūzt, tiem ir grūti tikt laukā.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē