Ko darīt pēc noziedēšanas?
Kad hipeastrs beidzot izplaucis, tas priecē ar ziedēšanu, sākot no pāris nedēļām līdz mēnesim. Ziedēšanas ilgums lielā mērā atkarīgs no gaisa temperatūras telpā – optimāli būtu, lai tā ir vēsāka, ap 20 grādiem. Tāpat mērenība joprojām jāievēro laistīšanā – labāk mazāk nekā par daudz. Pēc noziedēšanas ir divi varianti – audzēt hipeastrus kā vienreizēju pasākumu un pēc noziedēšanas vienkārši izmest vai censties saglabāt sīpolus nākamajiem gadiem. To vērts darīt, ja tiešām gadījies nopirkt izcilu šķirni un sīpols vizuāli ir vesels. Visbiežāk tiem jau iegādes brīdī ir kaite, ko dēvē par sarkano iedegu – tā izpaužas kā sīki, sarkani punktiņi uz sīpola mizas. Tāpat sīpolus var būt apsēdusi ērcīte. Tādus augus nevajadzētu censties saglabāt. Taču, ja tas ir vesels un īpaši iepaticies, to var darīt un nākamajā gadā atkal priecāties par skaisto ziedu.
- Kad hipeastrs noziedējis, ziedkāts jānogriež, lai zieds neveidotu sēklas, tādā veidā atņemot spēku sīpolam. Lapas gan jāatstāj, jo caur tām sīpols uzņems barības vielas.
- Vēlams pārstādīt sīpolu puķpodā ar drenāžas caurumiem – podu ieteicams izvēlēties tik lielu, lai no tā malām līdz sīpolam paliek brīvi vismaz 5 cm.
- Jāturpina augu minimāli laistīt. Var arī pamēslot, piemēram, ar mēslojumu, kas piemērots istabas puķēm. Šajā posmā sīpolam dūšīgi saaug lapas, barības vielas ir uzkrātas, un vasaras beigās tas var iet gulēt.
- Sīpoliem ir svarīgs miera periods – šajā laikā jāpārstāj tos laistīt un jānovieto telpā, kurā ir aptuveni 10 grādu silts, piemēram, garāžā. Tur sīpoli snauž pāris mēnešus, šajā laikā dabiski nometot lapas un gatavojoties jaunai ziedēšanai.
- No iepriekšējiem gadiem saglabātos sīpolus parasti modina tikai janvārī vai februārī, jo ziemas sākumā jāizbauda no jauna iegādāto ziedēšana. Iepriekšējo gadu sīpolu uzplaukšana paildzina ziedēšanu. Citreiz var labi redzēt, ka sīpoli jau paši ir gatavi mosties – augs sāk dzīt asnu. Tad tas jānes telpās un jāmodina, mēreni laistot.
- Laistīšanā jāievēro mērenība – labāk mazāk nekā par daudz.
Lasi izdevniecības «Žurnāls Santa» ✨ZELTA IZLASI✨













































































