• Ko darīt, ja logi laiž cauri aukstumu?

    Māja
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    4. janvāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Ja mājai ir vecie logi, proti, koka rāmji ar parastiem stikliem, nevis pakešlogi, rodas sajūta, ka aukstā laikā caur tiem aizplūst siltums. Kā saglabāt siltumu mājās?
    1. Aizlīmēšana ar papīra lentēm. Savulaik šī bija ļoti populāra metode. Tomēr laiks iet uz priekšu, un papīra lentes nav tas praktiskākais veids. Ar papīru aizlīmējot logus, jārēķinās ar divām neērtībām – logu vairs nevarēs atvērt, lai izvēdinātu telpu, un pavasarī papīrs būs jāplēš nost, jātīra un jāmazgā rāmji.
    2. Blīvgumijas. Šī ir praktiskāka pieeja, turklāt atšķirībā no papīra lentēm kalpos vairākus gadus. Parastās blīvgumijas var vienkārši uzlīmēt tajās vietās, kur rāmim ir lielākās spraugas, vai arī pa visu perimetru. Blīvgumiju uzlīmēšana ir vienkāršākais veids, bet jārēķinās, ka tās būs redzamas, kad logs būs atvērts. Toties tas ir ātrāk un lētāk nekā otrs variants – blīvgumiju iefrēzēšana vērtnē. Iefrēzēt blīvgumijas mājās, pie loga stāvot, nevarēs, rāmji jāved pie meistara. Blīvgumijas iefrēzēšanu parasti veic tikai iekšējai vērtnei, lai logi nesvīstu.
    3. Linu pakulas spraugās. Ja ap loga aplodu ir spraugas, nav prātīgākais risinājums aizpūst tās ar celtniecības putām. Tās ir lielisks materiāls ātrai fiksācijai, taču vairāk piemērots pagaidu darbiem logu iestiprināšanas procesā. Turklāt putas ir neelpojošs materiāls, tāpēc labāk lietot linu pakulas, ar rokām un koka klucīša palīdzību sabakstot tās iespējami blīvāk.
      Pakulas pirms tam var arī nedaudz izvārtīt kaļķa putrā. Pirmkārt, kaļķis ir antiseptisks materiāls; otrkārt, šādi pakulu blīvējums būs cietāks un noturīgāks. Vislabākais siltumizolators ir nekustīgs gaiss, piemēram, pakulas vada siltumu, bet gaiss, kas ir starp tām tajā murskulī, ir īstais siltuma izolators.
    4. Noņemt krāsas kārtas. Padomju laika logu rāmji lielākoties ir pārāk daudz reižu pārkrāsoti – kolīdz rāmim krāsa bija nolupusi vai sadzeltējusi, to vienkārši pārkrāsoja, neko no iepriekšējiem slāņiem nost nekasot. Līdz ar to rāmji un aplodas kļuva tik biezi, ka īsti labi vairs netaisījās ciet, arī aizveramie mehānismi (eņģes u. c.) nereti ir pielijuši ar krāsu kārtām un izļurkājušies.
      Ja nolemts atjaunot šādus rāmjus, ieteicams ņemt talkā celtniecības fēnu un ar karstā gaisa palīdzību visus krāsas slāņus noņemt. Ja zem tiem koks kaut kad bijis apstrādāts, kā nākas, un uz tā vēl saglabājusies kāda nebūt eļļas kārtiņa, sildīšana ar karsto gaisu ir tikai vēlama, jo eļļas paliekas sasūksies kokā iekšā. Ja izmanto celtniecības fēnu, stiklus no rāmjiem pirms tam labāk izņemt, jo karstās gaisa plūsmas iespaidā rūtis var saplīst.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē