Abonē SANTA+ un saņem astrologa prognozi savam nākamajam gadam!
ABONĒT!
  • Kas septembrī jādara dārzeņu dobē?

    Dārzs
    Solvita Zeipiņa
    1. septembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Septembrī darbi dārzeņu dobē daudz – ir pienācis ražas vākšanas pilnbrieds. Padomi, kā pareizi novākt dārzeņus un kā dārzeņus uzglabāt, lai tie pietiktu visai ziemai.
    • Lielās kartupeļu talkas klāt! Daudzas vēlīnās kartupeļu šķirnes mūsu apstākļos nepagūst sasniegt fizioloģisko gatavību, tāpēc trīs nedēļas pirms to novākšanas lakstus nopļauj.
    • Arī citu sakņaugu – biešu, kāļu, rutku – ražas vākšanas laiks sākas septembrī, lai tos paspētu novākt līdz salnām. Visiem dārzeņiem svarīgi, lai, tos novācot, mehāniski netraumētu, jo bojājumi saīsina uzglabāšanās laiku.
    • Ja vēl nav paspēts – vāc sīpolu un vasaras ķiploku ražu. Optimālais relatīvais gaisa mitrums glabāšanas laikā sīpoliem ir 70–80%, un gaisa temperatūrai jābūt no mīnus 1 līdz plus 2 grādiem, bet praksē tos uzglabā arī plus 5–6 grādu temperatūrā. Savukārt vasaras ķiplokus uzglabā 18–20 grādu temperatūrā, relatīvais gaisa mitrums – 60%.
    • Vidējo un vēlo šķirņu kāpostus novāc, kad tie ir pilnībā nobrieduši, pretējā gadījumā kāpostgalvas slikti uzglabājas. Bet pārturēt arī nav labi, jo izaugušas tās diennakts temperatūru svārstību iespaidā var sākt plaisāt. Svarīgi arī, lai tās netraumētu. Vislabāk kāpostus turēt koka kastēs. Piemērota optimālā temperatūra uzglabāšanai ir 0–1 grāds, relatīvais gaisa mitrums 90–95%. Kāposti ir etilēnjutīgi, tādēļ nav ieteicams tos turēt kopā ar āboliem, kas izdala etilēnu, tādā veidā saīsinot kāpostu uzglabāšanas laiku – izraisot lapu dzeltēšanu.
    • Arī uzglabāšanai paredzētos burkānus svarīgi vākt, kad tie ir pilnībā nobrieduši, parasti tas notiek septembrī un oktobrī. Vislabāk glabājas burkāni, kas vākti laikā, kad augsnes temperatūra ir 12–15 grādu robežās. Arī burkāni, turēti vienā telpā (pagrabā) ar āboliem, savīst.
    • Ķirbji ir jutīgi pret salnām, apsaluši sliktāk glabājas. Tie ir gatavi vākšanai, kad kātiņš pārkoksnējies. Vāc ar visu kātiņu un uzmani, lai tas nenotrūkst, – tā tie ilgāk uzglabāsies. Glabāšanai piemērotākā ir 10–12 grādu temperatūra.
    Ķirbjus vāc ar visu kātiņu – tā tie ilgāk uzglabāsies.
    • No septembra beigām līdz novembra sākumam stādi ziemas ķiplokus – tā, lai augi paspētu izveidot spēcīgu sakņu sistēmu. Jāizvēlas veselīgas ķiploku daiviņas. Stādi 5–8 cm dziļumā, kad augsnes temperatūra ir 10–15 grādu.
    • Sāc uzrakt vai apart brīvās platības, iestrādājot augsnē palikušos augus vai augu atliekas, lai uzlabotu augsnes auglību. Ja nepieciešams, pie reizes augsni arī kaļķo.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē