• Kam jābūt dārznieka aptieciņā?

    Dārzs
    Indra Ozoliņa
    23. jūlijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Vai tev ir gadījies, ka darbošanās dārzā beigusies aptiekā? Nepieciešamāko šādām situācijām derētu noglabāt zāļu skapītī. Konsultē Sarmīte Dūze, traumatoloģe, ortopēde, Medicīnas centra ARS traumpunkta vadītāja. 

    Biežākās ķibeles, kas gadās dārzā, ir ādas ievainojumi, mežģījumi un sasitumi. Tāpēc aptieciņā vajadzētu būt līdzeklim, ar ko izskalot brūci, sterilam pārsienamajam materiālam, zālēm pret sāpēm, temperatūru un iekaisumu, pretalerģijas līdzeklim, elastīgajai saitei un atvēsinošai pretsāpju ziedei. 

    • Brūču apstrādei noderēs ūdeņraža pārskābe vai Prontosan – tas nekož. Ūdeņraža pārskābei dodama priekšroka, ja jāaptur asiņošana, jo tā palīdz veidot asins recekli un piededzina. 
    • Sagādā plāksterus nobrāzumiem, pušumiem un marles saiti. Vislabāk izmantot plāksterus, kam vidū ir kāds papildu materiāls. Noderēs sterilas marles plāksnītes, ko var pietīt vai piestiprināt ar plāksteri. Pārsiešanai var izmantot gatavus sterilus pārsējus, piemēram, Bactigras vai Jelonet – tīkliņus, kuros iestrādāti dezinficējoši medikamenti un kas nepielīp brūcei. 
    • Aukstuma pakas noderēs pie pamežģījumiem, sasitumiem, zilumiem, kukaiņu dzēlumiem. 
    • Nodrošinies ar elastīgo saiti, ko izmantot sastiepumu gadījumā.  
    • Noderēs ziede pret zilumiem, piemēram, Dolobene, Reparil, Lioton, Traumeel. 
    • Pretiekaisuma ziede, piemēram, Diclac, Olfen, Voltaren, Osteogel, palīdzēs, ja strādājot samocīta mugura vai sastiepti muskuļi. 
    • Pret niezi, ja iedzēlusi bite vai cits kukainis, noderēs pretalerģijas līdzekļi – gan tabletes Tavegil, Zyrtec, Claritine, Fenkarol, gan arī piemēram, Fenistil gels. Šie līdzekļi mazinās arī ādas reakciju, ja tā apdegusi saulē. 
    • Pārkaršanas gadījumā būs nepieciešami arī līdzekļi pret temperatūru, piemēram, Ibuprofen vai Paracetamol, jo saules vai karstuma dūriens var izpausties ar paaugstinātu temperatūru. Vienlaikus tie noderēs arī pret sāpēm.  
    • Pret saules apdegumu palīdzēs aerosoli Comsi un Panthenol Forte. Tie atvēsinās, dezinficēs un palīdzēs ādai ātrāk atjaunoties. 

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē