Santa.lv
  • 14.05.2025
  • Kādu saldēto gaļu nav droši dot kaķiem un suņiem?

    Zane Piļka- Karaļeviča
    Foto: Gladskikh Tatiana / Shutterstock
    Cilvēkiem iesaka nelietot uzturā vairākkārt sasaldētu un atlaidinātu gaļu, bet vai suņiem un kaķiem var tādu dot? Kas īsti notiek ar svaigu gaļu, kad to vairākkārt sasaldē un tad atkal atlaidina?

    Konsultē Monta Priede, Rimi Mājdzīvniekiem suņu dzīves eksperte, kinoloģe.

    Atceries! Pareiza gaļas apstrāde un uzglabāšana ir vienlīdz nozīmīga gan cilvēku, gan mājdzīvnieku veselībai un labklājībai.

    Uzturā lietojamās gaļas atkārtota sasaldēšana un atlaidināšana nav ieteicama ne cilvēkiem, ne dzīvniekiem, un tam ir būtiski iemesli. Kad gaļa tiek atlaidināta, tā pakļaujas temperatūras izmaiņām, kas veicina mikroorganismu attīstību. Īpaši riskanti tas ir tādēļ, ka mikroorganismi, kas sāk vairoties siltā temperatūrā, ne vienmēr tiek pilnībā iznīcināti, atkārtoti sasaldējot produktu. Atkārtota gaļas sasaldēšana ietekmē arī gaļas kvalitāti un uzturvērtību. Daudzas uzturvielas ir jutīgas pret ārējās vides ietekmi, piemēram, taukskābes un daudzi vitamīni ir pakļauti oksidācijas procesiem. Turklāt paaugstināta temperatūra var būtiski samazināt šo vielu uzturvērtību. 

    Vienīgais drošais un efektīvākais veids, kā samazināt iespējamo mikroorganismu daudzumu gaļā, ir tās rūpīga termiskā apstrāde augstā temperatūrā. Tāpat svarīgi ir ievērot higiēnas un pārtikas uzglabāšanas prasības. 

    Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk