• Kad un kā cirpt bukšus?

    Dārzs
    Ilze Klapere
    28. februāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Ruud Morijn Photographer / Shutterstock
    Bukši (Buxus sempervirens) ir mūžzaļi lapaini krūmi, kuru blīvais zarojums un padevīgais raksturs veidošanas ziņā ir slavens jau vēsturiski. Bukšu cirpšanu var veikt, kad vien vēlas, ievērojot vienīgi pāris ieteikumu.

    Konsultē Sanita Reinberga, stādaudzētavas Puķu lauki saimniece

    Kas jāņem vērā, griežot bukšus

    • Svarīgākais ir tas, lai cirpšanas brīdī nebūtu pārāk karsts laiks.
    • Ideāli ir griezt agri no rīta vai vakarpusē, kad saule vairs tā nekarsē. Ja citu variantu nav un sanāk griezt pa dienu, augs kārtīgi jāsalaista, jo cirpšana tomēr nozīmē zināmu savainojumu, un karstā saules svelmē apgrieztie dzinumi var iežūt un apbrūnēt.
    • Labāk bukšus cirpt ar parastām dārza šķērēm, jo elektriskās šķēres pēc uzbūves ir kā tāds mazs zāģītis, kas lapiņas tomēr vairāk saplēš un biežāk veidojas brūcītes. Ar dārza šķērēm griezums veidojas taisnāks, precīzāks un gludāks.
    • Ja krūmam ir labi augšanas apstākļi un pietiekami daudz mitruma, sezonā teorētiski var būt kādu divpadsmit centimetru liels pieaugums. Bet – tas ir iespējams tikai negriežot un ļaujot augt brīvi. Lai buksi dabūtu izteikti blīvi sazarotu, tas jācērp regulāri, un tādējādi katru gadu pieaugums sanāk vien 2–3 centimetri. Piemēram, Sanitas Reinbergas dārzā jau teju desmit gadu augošās regulāri cirptās un tāpēc arī ļoti blīvās bukšu bumbas patlaban ir apmēram 30–40 centimetru augstumā.
    • Varbūt var darīt tā, ka vispirms buksim ļaut kādu laiku augt augumā un tikai tad, kad tas sasniedzis zināmu augstumu, sākt veidot? Diemžēl ne, jo tad krūma apakšējā daļa, iespējams, būs jau pārāk plika un to vairs nevarēs izlabot. Ja reiz nolemts cirpt, tas jāsāk laikus!

    Padoms: Kad buksim apgriež jaunos dzinumus, var izvēlēties skaistākos spraudeņus, lai tos apsakņotu. Bukša spraudeņi apsakņojas samērā viegli. Jāraugās tikai, lai ir pietiekams, bet ne pārmērīgs mitrums, lai substrāts nebūtu par smagu un lai tas būtu gana elpojošs. Tīrā kūdrā bušu dzinumus nevajag spraust, jo kūdra laistot var pārāk sablīvēties. Labāk kūdru sajaukt ar perlītu vai granti, lai konsistence ir gaisīgāka, vieglāka.
    Raksts no žurnāla Ievas Dārzs arhīva 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē