• samazināt rēķinu par apkuri?

    Māja
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    7. janvāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Bacho / Shutterstock
    Mēs varam vaimanāt un krist ģībonī, ieraugot jaunos rēķinus, taču apkures sezona tikai uzņem apgriezienus. Tādēļ lūkojam noskaidrot, kā tos tomēr pašu spēkiem var samazināt vienkāršā veidā – pamainot savus paradumus. Tas darbojas, pat ja dzīvo daudzdzīvokļu mājā, kas celta padomju laikā.

    Temperatūra

    Pirmais, ko varam darīt, – samazināt mājoklī temperatūru. Protams, daudz komfortablāk dzīvot telpā, kurā ir 20–22 grādus silts, taču, mazliet siltāk saģērbjoties, pieļaujamā temperatūra ir arī 18 grādu. Pētnieki izpētījuši: samazinot temperatūru kaut par vienu grādu, apkures sezonas laikā var ietaupīt 5–7% no rēķinu summas. Turklāt nav nepieciešams uzturēt vienādu temperatūru visā mājoklī – telpās, kur tik bieži neuzturamies (guļamistabā, koridorā utt.), tā var būt zemāka. Savukārt prombūtnes laikā mājokļa temperatūru ieteicams samazināt līdz 15–16 grādiem. 

    Savukārt tie, kam nav iespējams individuāli uzskaitīt siltuma patēriņu, var vērsties pie nama apsaimniekotāja, lūdzot ekonomiskāku temperatūru noregulēt visā mājas siltummezglā.

    Radiatori

    Lai mājoklis tiktu apsildīts, siltajam gaisam ir jācirkulē, tāpēc svarīgi atbrīvot tam ceļu. Atceries: radiatoriem ir jābūt tīriem un brīviem, tos nedrīkst aizsegt un nedrīkst arī apklāt.

    Ievēro šīs četras lietas

    1. Nežāvē uz radiatoriem veļu! Ja izklājam slapjo veļu uz radiatoriem, tad, pirmkārt, telpā ir liels mitrums, kas var radīt drēgnumu, otrkārt, mēs nosedzam pašu siltuma avotu un neļaujam siltumam ienākt telpā.
    2. Radiatori regulāri ir jāiztīra ar putekļsūcēju un jānoslauka. Putekļi, kas sakrājas biezā kārtā, darbojas kā dvielis uz radiatora, līdz ar to neveidojas tik svarīgā gaisa apmaiņa. 
    3. Atvelc no radiatoriem mēbeles. Bieži, ja telpa ir mazāka, radiatoram priekšā stāv nolikts rakstāmgalds vai dīvāns, neļaujot siltajam gaisam brīvi cirkulēt telpā. Pie viena paraugi – varbūt lielākās mēbeles (skapi, sekciju, grāmatplauktu utt.) tomēr var novietot pie ārsienām, atstājot pietiekami lielu atstarpi, lai arī tur varētu notikt gaisa apmaiņa un neveidotos pelējums. 
    4. Neaizsedz radiatorus ar aizkariem. Ja neatbrīvosi ceļu siltajam gaisam, tas pacelsies gar loga stiklu un neieplūdīs telpā.  Kad uz nakti aizveram biezos aizkarus, saceļam tos uz palodzes, – tie darbosies kā barjera, nelaižot siltumu ārā un aukstumu iekšā. Savukārt dienā – jo īpaši, ja logi ir dienvidu pusē, – aizkarus noteikti atveram.

    Padoms: Lai nesildītu ārsienu un visu siltumu, ko sniedz radiators, novirzītu telpā, starp sienu un radiatoru vērts novietot kādu siltumu atstarojošu materiālu. Pats vienkāršākais un ekonomiskākais variants ir sameklēt piemērota lieluma kartonu, kam aptin apkārt foliju – to pašu, ko izmantojam virtuvē. Bet var arī būvmateriālu veiklā iegādāties folijas plāksnes, kam iekšā neliels siltinājums. Varbūt nebūs pārāk smuki, toties siltāk noteikti.

    Vēdināšana

    Zelta likums: ja vēlamies vēdināt telpu, tad plaši vaļā atveram logu, pēc 5–10 minūtēm to aizveram un darām to vismaz piecas reizes dienā. Kad logs ir plaši atvērts, apmainās visa gaisa masa, kas ir telpā, bet virsmas nepagūst atdzist. Līdz ar to, aizverot logu, mēs šo gaisu atkal ātri varam uzsildīt. Turpretim, ja logu turam atvērtu vēdināšanas režīmā, tad vienīgais, ko izdarām, – atdzesējam gaisu telpā un sildām pagalmu. Tiem, kuri maksā par faktiski patērēto siltumenerģiju, jāatceras – ja ir uzlikti termoregulatori, vēdināšanas laikā termoregulatora vārsts ir jāaizgriež, jo, ja tas atstāts vaļā, radiators sāk pastiprināti silt.

    Padoms: Pat ja siltuma patēriņa uzskaite notiek pēc kvadrātmetriem un tu maksā atbilstoši savai dzīvokļa platībai, neesi kaitnieks. Neturi vaļā logu vēdināšanas režīmā. Tas, ka tu caur savu logu izlaid ārā tik dārgo siltumu, atstāj ietekmi uz visas mājas kopējo siltuma patēriņu. Ja šķiet, ka tavā dzīvoklī ir par karstu, par to vajag ziņot namu apsaimniekotājam. Viņa pienākums ir veikt sistēmas balansēšanu, lai visā apkures sistēmā nodrošinātu vienmērīgu siltumenerģijas sadali (proti, lai neveidotos posmi, kuros ir izteikti siltāks vai aukstāks).

    Karstais ūdens

    Centralizētās siltumapgādes nodrošinātā karstā ūdens sagatavošana prasa būtisku siltuma enerģijas daudzumu. Te arī ir virkne pasākumu, ko katrs var darīt atbilstoši savām iespējām, lai lieki neaudzētu par to rēķinu. Piemēram, vērts dot priekšroku dušai, nevis vannai, jaucējkrānu vienmēr atstāt aukstā ūdens pozīcijā, tīrot zobus, bez vajadzības netecināt karsto ūdeni utt. Ja siltais ūdens nenonāk līdz ēkas augšējiem stāviem, par to obligāti jāziņo nama apsaimniekotājam, un viņam jāpārbauda, vai nav aizaugušas caurules. 

    Logi un durvis

    Siltuma nedraugi ir arī spraugas durvīs un logos. Tāpēc svarīgi pārliecināties, vai blīvgumijas pilda savu uzdevumu, kā nākas. Ja aukstums nāk no logiem, īstermiņa risinājums būs kaut vai sarullēt segu un nolikt to zem loga. Jāatceras, ka arī pakešu logi noveco un prasa apkopi. Vecajās mājās mēdz būt pat līdz puscentimetru liela sprauga zem ārdurvīm. Protams, gaisa apmaiņai tas ir lieliski, bet siltums arī tiek ārā. Ja tiešām izveidojusies sprauga, to gan vajadzētu operatīvi novērst. 

    Kāpņu telpa

    Iegādājoties dzīvokli, mēs pērkam arī domājamo daļu, kas ir koplietošanas telpas. Līdz ar to esam atbildīgi gan par bēniņiem, gan pagrabu un kāpņutelpu. Ja siltums pazūd koplietošanas telpās, tas automātiski pieplusojas rēķinam, ko saņem mājas iedzīvotāji. Lai nosiltinātu bēniņus, jumtu vai pagrabu, ir nepieciešams mājas iedzīvotāju lēmums. Tas nav ne vienkārši, ne ātri. Taču varbūt iedzīvotāji var vienoties, lai nama apsaimniekotājs pārbauda, vai bēniņu lūkai nav šķirbu, pa kurām aukstums tiek kāpņutelpā, un tad noblīvēt vismaz to. Tāpat, ja kāpņutelpā iespējams nogriezt radiatorus uz zemāku temperatūru, vajadzētu to izdarīt. Iedzīvotājiem, kuru namos izbūvēti atkritumu stāvvadi, jāpieskata, lai lūkas nestāv vaļā, jo arī pa tām mājā ieplūst aukstums. Tāpat, ja kāpņu telpā ir ieplaisājusi kāda loga rūts, to nevajadzētu atstāt bez ievērības, bet saņemties un nomainīt.

    Padoms, ja meklē jaunu mājvietu: Jaunie projekti jau ir energoefektīvi, bet, ja izvēle krīt uz kādu citu variantu, tad arī te svarīgam kritērijam mūsdienās noteikti jābūt ēkas energoefektivitātei. Nosiltinātas ārsienas ir labi, bet svarīgi, lai mājai nosiltināti būtu arī bēniņi, pagrabs un jumts. Tāpat vērts pievērst uzmanību, vai ir atjaunoti inženiertehniskie tīkli ūdenim, elektrībai, siltumam, vai nomanīti radiatori un ir individuālā siltuma uzskaite, vai ventilācijas kanāli ir iztīrīti un ventilācija tiešām darbojas.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē