• Kā izvēlēties īsto aizkaru stangu?

    Māja
    Jolanta Tomševica
    6. aprīlis, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Tieši no aizkaru stangas atkarīgs ne vien tas, cik skaisti logs izskatīsies, bet arī – cik ērti būs virināt aizkarus. Konsultē Agita Grumsle, mēbeļu salona Kate aizkaru nodaļas dizainere.

    «Aizkaru un stangu iegāde ir komplekss pasākums. Aplami būtu pirkt aizkarus, nezinot, uz kādām stangām tos kārs, un otrādi. Tāpēc, meklējot stangas, vajadzētu būt vismaz aptuvenai nojausmai par to, kādi būs aizkari.

    Nereti cilvēki domā, ka vislētāk ir nopirkt gatavus aizkarus un stangas vai izvēlēties to stangu, kas it kā maksā vismazāk. Tomēr ne vienmēr tā ir. Par to, kurš loga noformējums izmaksās lētāk, var spriest, tikai salīdzinot kopējās izmaksas gan aizkariem, gan stangām, gan furnitūrai kopā. Piemēram, plānais aizkars, kas karams uz apaļas stangas – tāda stanga gan maksā lētāk, taču krokojumam vajadzēs divas reizes vairāk auduma nekā loga platums, savukārt izvēloties dārgākos auduma paneļus, mazāk būs jātērē par audumu.

    Svarīgi, vai izvēlas stiprinājumus pie griestiem vai sienām, arī tiem ir atšķirīgas cenas, tāpat der noprecizēt, vai komplektā ietilpst tikai stiprinājumi vai arī riņķi un āķīši.»

    Kādi izmēri jāzina?

    1. Cik plata un augsta ir loga aila? Tas nosaka, cik daudz auduma būs nepieciešams aizkariem un cik liels svars jāiztur aizkaru stangai – tikai tad varēsi izvēlēties piemērotāko aizkaru stangas veidu, materiālu, diametru un stiprinājumus.
    2. Kāds ir telpas griestu augstums, un cik liels ir attālums no loga ailas līdz griestiem? Ja attālums līdz griestiem mazs, labāk izvēlēties pie griestiem stiprināmu stangu, tas telpas griestus it kā vizuāli paaugstinās. Dažiem aizkaru veidiem nepieciešami vismaz 25 cm virs loga, lai savilktais aizkars loga augšpusē neaizklātu daļu loga un netraucētu to atvērt.
    3. Cik plata ir siena, kurā atrodas logs, un cik liels ir attālums uz abām pusēm no loga līdz sienām? Ja gribas logu vizuāli palielināt, jāizvēlas stanga, kas ir krietni garāka par logu, piemēram, no sienas līdz sienai, – lai aizkari aizklātu ne vien loga ailu, bet arī visu sienas plakni, tādējādi it kā paplašinot telpu. Ja logs ir pa visu sienu un gribas to vizuāli samazināt vai sadalīt, var veidot vairākas aizkaru sekcijas, daļu loga ik pēc noteikta attāluma aizklājot ar tumšajiem aizkariem.
    4. Cik dziļa ir palodze? Šaura palodze diez vai tiks kaut kā izmantota, līdz ar to aizkari var atrasties tai tuvāk. Savukārt, ja palodze ir plata un uz tās iecerēts, piemēram, rindot puķupodus, tad stanga jānostiprina tālāk no loga, lai augi neiespiestos aizkaros – tātad aizkarus vajadzēs stiprināt vai nu pie griestiem, vai uz garākiem kronšteiniem pie sienas.
    5. Cik tālu no loga izvirzīti apkures radiatori? Aizkaru stangai jābūt tik tālu no loga sienas, lai aizkari neuzsēstos ne uz palodzes, ne uz radiatoriem, bet brīvi kristu pāri.

    Kas jāzina par furnitūru?

    • Apaļajām stangām nepieciešami riņķi ar knaģīšiem vai āķīšiem.
    • Ja ir āķīši, aizkaros jāiešuj speciāla lente, bet, ja izmanto knaģīšus, var iztikt bez lentes.
    • Lai ietaupītu uz lentītēm, āķīšiem un citiem stiprinājumiem, nelieliem logiem var izvēlēties apaļās stangas un aizkarus ar audumā iestrādātiem riņķiem. Tie vairāk piemēroti aizkariem, kurus virina reti.
    • Plastmasas riņķīši ir dekoratīvāki nekā metāla, bet, lai tie labāk turētos, aizkara augšpusē jāiestrādā stīva lente. Pirms aizkaru mazgāšanas plastmasas riņķi noteikti jānoņem, jo mazgājot tie zaudē krāsu.
    • Pilnīgi bez riņķiem var iztikt, izmantojot aizkarus ar cilpām vai audumā iešūtas kulises – platu nošūtu malu, caur kuru aizkaru uzver tieši uz stangas. Šāds variants gan piemērots metāla stangām un labi slīdošiem audumiem vai aizkariem, kurus paredzēts atsiet, nevis vērt.
    • Ja izvēlas sliedītes, nepieciešami speciāli slīdelementi, āķīši un aizkariem jāpiešuj lentes. Ērtākas ir tās sliedītes, kurām iespējams pielāgot arī parastos knaģīšus – tad lentes nebūs vajadzīgas.
    • Ekonomisks risinājums nelielam logam ir āķīšu sistēma, ko ieurbj loga rāmī. Katrā loga augšējā stūrī nostiprina āķi, bet starp tiem nospriego trosīti, uz kuras uzvilkts audums (līdzīgi kā vilcienu vagona logiem), tad logs atveras kopā ar aizkaru. Loga noformējumu var variēt – audumu saņem pa vidu kopā vai stiprina tikai augšpusē.

    5 padomi par dizainu

    1. Ja telpā ir daudz spilgtu elementu un košu krāsu, labāk izvēlēties pavisam neitrālu, funkcionālu aizkarstangu. Ja stanga tomēr izvēlēta kā atsevišķi izcelts interjera elements, to vajadzētu saskaņot ar durvju furnitūru un gaismas ķermeņiem (metāla stangas) vai mēbelēm un telpas apdari (koka stangas, sliedītes un profili).
    2. Jāņem vērā, ka apaļās stangas interjera tēlu ietekmē vairāk nekā citi risinājumi.
    3. Ja nepieciešams neitrāls risinājums, vislabāk derēs alumīnija profili, kas visu uzmanību pievērš tieši aizkariem.
    4. Ja interjeru ierasts bieži atjaunot, noderēs apaļās stangas ar dekoratīviem uzgaļiem, kurus pēc kāda laika iespējams nomainīt pret citiem, pieskaņojot jauniem aizkariem.
    5. Ja telpā ir piekārtie griesti, var veidot īpašu, ar diodēm izgaismotu nišu, kurā ieslēpto aizkaru stangu stiprina pie griestu paneļa.

    Pie griestiem vai pie sienām?

    Pie griestiem var stiprināt: apaļās stangas un troses (būs redzami kronšteini un stiprinājumi), plastmasas sliedes un alumīnija profilus, auduma paneļu sistēmas (aizkari sāksies it kā no griestiem, veidosies vizuāli nesadalīta plakne).

    Pie sienām var stiprināt: apaļās stangas, troses, profilus un auduma paneļu sistēmas.

    Kādu konstrukciju izvēlēties

    1. Plastmasas sliedes

    Viengabala konstrukcija no plastmasas, kurā iestrādāta viena, divas vai trīs sliedes, nopērkama lielākoties tikai baltā krāsā. Tas ir lēts risinājums, bet neērts vairākiem aizkariem, jo sliedes atrodas ļoti tuvu viena otrai, līdz ar to aizkari ķeras. Plastmasas furnitūra ātri pieput, nodilst, sāk ķerties,

    Izmaksas: plastmasas šina ar vienu sliedi (200 cm) – aptuveni 13 eiro.

    2. Alumīnija profili

    Katrs profils stiprināms atsevišķi. Iespējams kombinēt divus un trīs profilus. Profili sastāv no sliedēm, slīdelementiem un āķīšiem. Dārgākajiem profiliem nopērkami slīdposmiņi ar ritenīšiem, kas nodrošina aizkaru labāku slīdēšanu pa sliedi. Nopērkamas arī īpašas līstes ar aso lenti, uz kuras aizkaru ar līplenti vienkārši pielipina. Alumīnija profili ir izturīgi, lokani, iespējams iegūt visdažādākās formas: arkas, ovālus, erkerus???. Tie ir viegli un ērti piestiprināmi arī atsevišķi. Trūkums – nav dekoratīvas apdares, kas paslēptu pašu profilu.

    Izmaksas: viena pie griestiem stiprināma sliede (200 cm) – 13–34 eiro. Ja stiprina pie sienas, jārēķina klāt vēl aptuveni 4–6 eiro par atsevišķiem stiprinājumiem.

    3. Troses

    Vieglas un praktiskas konstrukcijas, kas sastāv no stiprinājumiem un starp tiem nospriegotas troses. Var būt ar vienu vai divām trosēm. Ir gan zelta, gan sudraba tonī. Troses ir vienkāršs risinājums, taču derēs tikai viegliem aizkariem – ja aizkari ir smagāki, troses ieliecas.

    Izmaksas: komplektā ar stiprinājumiem – ap 42 eiro (nopērkamas tikai 5 m garumā – var nogriezt pēc vajadzības).

    4. Apaļās stangas

    Vispopulārākais risinājums ir apaļas koka vai metāla stangas. Var iegādāties gan vienu, gan divas (vienādas vai dažādu diametru) stangas kopā, gan komplektu, kurā ietilpst metāla stanga un sliedīte. Komplektā, iespējams, būs kronšteini stiprināšanai pie griestiem vai pie sienām, taču riņķi un āķīši/knaģīši, ar ko aizkarus stiprina pie stangām, jāpērk atsevišķi – šīm stangām var lietot gan riņķus un knaģus, gan lentes un āķīšus, gan audumā iesistus riņķus, gan tuneļveida nošuvi aizkariem. Ir arī izvelkamas metāla stangas, kurām garumu var variēt no 160 līdz 220 centimetriem.

    Izmaksas: 200 cm stanga – no 60 līdz 100 eiro (atkarībā no materiāla, diametra, komplektācijas).

    Izvēlētos apaļo stangu, jāņem vērā tās diametrs. Stanga ar 6 mm diametru piemērota pavisam viegliem aizkariem, kādus mēdz stiprināt arī pie loga rāmja, 12 mm stanga derēs plāniem aizkariem, 19–20 mm izturēs vidēju svaru, bet 25–35 mm diametrs vajadzīgs smagām drapērijām.

    5. Auduma paneļu sistēmas

    Sastāv no alumīnija plāksnes ar 3–5 celiņiem, ar slīdelementiem, kuros nostiprina gludus auduma paneļus (to platums ir 60–90 cm). Auduma paneļu sistēmas var stiprināt gan pie griestiem, gan pie sienas, tās aizņem maz vietas, aprīkojamas arī ar automātisko vadību.

    Izmaksas: 3 celiņu paneļu sistēma (200 cm) ar trijiem 72 cm paneļiem – aptuveni 96 eiro.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē