• iznīdēt sūnu no zāliena?

    Dārzs
    Indra Ozoliņa
    13. septembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Perfekts zāliens nav dabiska parādība, tas ir cilvēku mākslīgi izveidots. Sūna, savukārt, ir dabiska parādība, tā aug uz visām virsmām un ļoti labi jūtas ēnainā mauriņā, kur zālītei nav pārlieku labi apstākļi. Un vēl – sūnai patīk izplesties vietās, kur augsne ir sablīvēta, zālītei trūkst barības vielu un tāpēc tā aug sliktāk. Konsultē Mārtiņš Kārklevalks, sertificēts dārznieks, ainavu būves uzņēmuma «Alejas projekti» projektu vadītājs. 

    Priekšstats, ka sūna ieviešas, jo augsne ir skāba un tā jākaļķo, nav pareizs. Pirms kaļķošanas vajadzētu izdarīt augsnes analīzes, lai saprastu, vai augsne patiešām ir skāba. Augsnes pH, kur aug zāliens, vajadzētu būt 5,5–7,5. Ja tas būs zemāks, tad zālīte tik labi nevarēs uzņemt barības vielas un tās augšana tiks traucēta.

    Jāteic, ka skābas augsnes Latvijā nav nemaz tik bieži sastopamas. Ja augsne nemaz nav skāba, bet lietojam kaļķi, tā kļūst bāziska, piemēram, ar pH 7–8, un tā ir liela problēma. Nokaļķot ir viegli, bet augsnes pH mainīt atpakaļ uz skābo pusi ir tikpat kā neiespējami. 

    Profilakse

    Katru pavasari, kamēr vēl mitrs, zālienu mēslo. Pēc divām trim nedēļām, kad zeme sāk apžūt, veic zāliena vertikulēšanu, sūnu izķemmējot no zāliena. Pie reizes tukšajos laukumos piesēj zāliena sēklu. Sausā laikā vēlams palaistīt, lai zālīte ātrāk saņemas. Vēl novērots, ka sūna mazinās, ja zālienu pļauj ar robotu, – sūnai nepatīk, ka pa to braukā. 

    Ko darīt?

    Sūnai ļoti nepatīk dzelzs sulfāts.

    • Pirmais variants. Zālienu pavasarī un vēl pāris reižu sezonā mēslo ar mēslojumu, kas satur dzelzs sulfātu, piemēram, ar Florovit, kas sūnu nomāks. 
    • Otrais variants. 300 gramu dzelzs sulfāta atšķaida 10 litros ūdens un miglo zālienu agri no rīta, kamēr vēl rasa. Vēlams, lai pēc tam būtu sausa un saulaina diena. 1–2 dienu laikā sūna kļūst pelēki brūna, sausa un aiziet bojā. Pēc tam to izgrābj ar grābekli vai apstrādā ar vertikulieri.

    Diemžēl ar laiku sūna atjaunosies. Nav iespējams izdarīt neko tādu, lai sūna zālienā neaugtu vairs nekad. Labā ziņa – sūna ir koši zaļa visu gadu un necieš ne no aukstuma, ne sausuma.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē