• Kā dzīvoklī uz palodzes izaudzēt gurķus?

    Dārzs
    Mārīte Gailīte
    30. marts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Lasītāja Iluta jautā: «Feisbukā bieži redzu, ka dārza entuziasti dalās savos sasniegumos, audzējot gurķīšus uz palodzes, – vasaras gaitā logs noaudzis kā mežs. Arī gribas pamēģināt. Tikai – vēlētos ieklausīties profesionāļa padomos, kā pareizi darīt!»

    Atbild Mārīte Gailīte, agronome un dārzeņkopības eksperte.

    Jā, gurķu audzēšanu uz palodzes var uzsākt jau martā. Piemērotākie hibrīdi tam ir SV 4097, ‘Kybria’ F1, ‘Adam’ F1 un ‘Alex’ F1 vai citi partenokarpie hibrīdi.

    Kā darīt?

    • Dēstu audzēšanai derēs 5 cm lieli podi. Sēklas sēj pa vienai podā, apsedz ar plēvi un novieto uz apkures radiatora. Trešajā dienā parādās asni, tad podus pārvieto siltā, gaišā vietā. Plēvi noņem vai paceļ augstāk, lai neskaras dīgstiem.
    • Apmēram pēc divām nedēļām, kad augiem izveidosies pirmā īstā lapa, dēstus varēs pārstādīt balkona kastē. Ap vienu metru garā balkona kastē var iestādīt 2–3 augus, ne vairāk. Spaiņi īsti neder, jo bieza substrāta kārta ļoti ilgi iesilst un visu šo laiku gurķi nīkuļo. Kasti līdz pašai augšējai malai piepilda ar bagātinātās kūdras substrātu (tas var būt arī substrāts tomātiem vai universālais), bet nesablīvē to. Pēc laistīšanas kūdra pati nedaudz nosēdīsies.
    • Kasti var novietot uz palodzes vai uz galda pie loga – svarīgi, lai tā neatrastos tieši blakus lodžijas durvīm, jo no tām ik pa laikam varētu nākt auksts gaiss. Jāparedz gurķu piesiešana pie aizkaru stangas vai kā citādi, jo tie augs līdz griestiem.
    • Barības elementu krājums substrātā ir ierobežots, tāpēc jau 3–5 dienas pēc pārstādīšanas gurķi jālaista ar kādu no Vito mēslojumiem (piemēram, Vito universālais vai Vito telpaugiem), pievienojot mēslojumu ūdenim vismaz reizi nedēļā.
    • Līdz piektajai īstajai lapai no lapu žāklēm (padusēm) jāizņem visi pumpuri. Sākot ar sesto lapu, ziedpumpuri jāatstāj, bet sānvasas jāizņem.
    • No zieda atvēršanās līdz gurķīša novākšanai jāgaida 10–12 dienas, pēc tam tos varēs vākt pa vienam no auga katru vai katru otro dienu. Audzējot gurķus tādā veidā, nevajadzētu cerēt uz lielu ražu, bet pats process būs aizraujošs. Lai izdodas!

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē