• FOTO: Kā skaisti nofrizēt egli

    Dārzs
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    7. februāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Antra Batraka
    Egļu piegriešanai janvāra vidus, februāris, kad dārzniekam nav citu darbu un arī augiem iestājies miera periods, ir ļoti labs laiks! Bet faktiski egli var griezt jebkurā laikā. Vienīgi, kad plaukst jaunie dzinumi, tad gan roka neceļas. 

    Aktīvie pumpuri, no kuriem pavasarī plaukst nākamie jaunie dzinumi, eglei atrodas uz katra skujotā zara – ir pumpuri zara galā un arī daudzi sānu pumpuri, bet ziemā tie visi ir snaudošie. Griež 1–1,5 centimetrus virs izvēlētā sānpumpura. Ja tagad galējo aktīvo pumpuru nogriež, no dusošajiem pumpuriem jaunie dzinumi sāks augt mazliet vēlāk nekā eglei, kura nav veidota, – tai jaunie dzinumi jau būs sazēluši. Atceries, ka egli nedrīkst veidot, kad ārā ir mīnus 30 grādu un arī kad ir plus 30 grādu. 

    Kāpēc egles jāgriež?

    • Lai zariņi glītāk kārtojas un lai nenoēno apkārtējos augus. Grupās stādītiem lapu krūmiem un skujeņiem agrāk vai vēlāk pienāk brīdis, kad tie sāk cits citu nomākt. Ļaujot visiem brīvi augt, dobe drīz vien zaudēs savu skaistumu. Lai tā nenotiktu, ņem šķēres un jau laikus ierobežo vainagus.
    • Lai padarītu vainagu kuplāku un nelaistu egli uz augšu, cik tā dabiski augtu. Lai tā, iestādīta pie mājas, neizaug tos savus gēnos ieliktos 10 vai 20, vai 25 metrus, bet noturas 3 metru augstumā! Tādā gadījumā eglei, tāpat kā tūjai, noīsina galotni, bet sānu zarus saīsina jebkurā vietā, kur ir pagājušā vai aizpagājušā gada dzinumi. Var arī vairākus zariņus ar vienu roku saņemt čupā kā matus un ar otru roku nogriezt visus reizē. Pat ja trāpās zara vidus, griež – egle sāks dzīt jaunos dzinumus vietās, kur pat nav gaidīts! 
    • Lai izveidotu formu. Iespējamas dažādas: piramīda, konuss, lode, cilindrs, kubs, spirāle… Sākumā drošāk izvēlēties vienkāršas formas ar skaidru ģeometriju. Protams, nav gudri iestādīt dārgu kolonnveida koku un mēģināt no tā izveidot bumbulīti! Bet paeksperimentēt ar parasto egli, kas atnesta no meža, – kāpēc gan ne?! Šis variants attiecas arī uz egļu dzīvžogu, kuram jāpiegriež trapeces forma: lai pamats ir platāks, augša šaurāka. Šādā gadījumā izmanto dārznieka šķēres ar garajiem asmeņiem. Iedomājas vēlamās formas līniju vai novelk auklu un pēc tās vienkārši griež, nedomājot par snaudošajiem pumpuriem. Šādi dara arī dārzniecībās.
    • Lai atjaunotu egles vainagu. Tas ir sarežģītāks, ilgstošāks daudzpakāpju darbs, un būtu vēlama profesionāļa klātbūtne. 

    Praktiskā daļa

    Vai eglei ir nozīme?

    Nē, nav. Baltegle pat ir vēl agresīvāka augšanā. Asā egle jeb, kā tautā saka, sudrabegle, lēnāk veido dusošos pumpurus, bet baltegle ir gluži kā jaunā friziera komplektiņš: griez, kā gribi, un, pat ja nepareizi, uzreiz ataugs! Vēl vairāk – balt­egles ir pat obligāti jāgriež, jo, augot savā nodabā, tām neveidojas tik skaista forma, kāda tā varētu būt.
    Raksts turpinās pēc reklāmas

    Vai pēc griešanas vajag pabarot? 

    Vienā reizē eglei (tāpat kā citiem kokaugiem) drīkst nocirpt ne vairāk par trešdaļu zaļās masas. Tas ir zelta likums. Kokam patīk mērena griešana. Ja zaļuma paliek pārāk maz, var ciest saknes, jo ir traucēta auga vielmaiņa.  Pēc pamatīgas egles veidošanas iesaka izmantot Re:greener – organisku līdzekli, kas palielina sakņu apjomu un palīdz augam ātrāk atgūties. Uz 10 litriem ūdens liek tējkaroti bez kaudzes. Laistot vienai divmetrīgai eglei jārēķina vidēji 3 litri šā šķīduma, bet pietiek arī izsmidzināt uz skujām. Ja egle veidota ziemā, tad to dara pavasarī, kad augam beidzies miera periods. Ar minerālmēslu lietošanu gan pēc apgriešanas nevajag aizrauties. Eglēm patīk, ja pavasarī uzpūš magnija sulfātu uz skujām.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē