• Dārza darbi septembrī: Puķu dārzs

    Dārzs
    Iveta Bērziņa
    3. septembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Septembrī puķu dārzā darāmā netrūkst, jo augu kopšanai, ravēšanai un mēslošanai klāt nākuši rudens darbiņi – jāsāk dalīt ziemcietes pārstādīšanai, jānorok dāliju gumi, jāvāc sēklas un jāgatavojas sīpolpuķu stādīšanai. Nedrīkst piemirst arī par telpaugiem, kas vasaru pavadījuši dārzā – pēdējais brīdis tiem atgriezties iekštelpās.

    Raksts no žurnāla Mans Dārzs arhīva

    Konsultē Iveta Bērziņa, dārzniece stādaudzētavā Bērziņi.

    Septembra darbi puķu dārzā

    • Lai arī daudzas ziemcietes jau noziedējušas, tām tāpat nepieciešama aprūpe. Ravē apdobes, rušini augsni starp augiem! Izgriez noziedējušās ziedkopas gan ziemcietēm, gan viengadīgajām puķēm. 
    • Kastes un dobes, kur aug viengadīgās puķes, salnu laikā var piesegt ar agrotīklu, lai pasargātu no nosalšanas. 
    • Joprojām nedrīkst aizmirst par laistīšanu. Ja ļausim augiem pēc noziedēšanas sakalst, daudzgadīgie pavasari var nesagaidīt! 
    • Augus, līdzīgi kā augustā, papildus pabaro – palielini kālija un fosfora daudzumu mēslojumā. 
    • Šajā mēnesī intensīvi vari nodarboties ar pavasarī un vasaras sākumā ziedošo augu dalīšanu, pārstādīšanu, pavairošanu. Laika apstākļi septembrī dažreiz mēdz būt arī īsti vasarīgi, taču parasti gaisa temperatūra pazeminās, biežāk līst lietus, radot labvēlīgus apstākļus tam, lai augi pēc pārstādīšanas labi iesakņotos. 
    • Lai samazinātu nezāļu izplatību un mitruma iztvaikošanu augsnē, sagatavotās dobes vēlams pārsegt ar augsnes nosedzējmateriālu. Augus stāda, izveidojot krustveida iegriezumu. Pēc tam stādījumus mulčē. Ieguldījums nākamajā gadā būs ļoti pamanāms! Svarīgi – dekoratīvo krāšņumzāļu dalīšanu atstāj uz pavasari!
    • Ja istabas augi vēl gozējas laukā, pienācis pēdējais brīdis tos nogādāt atpakaļ telpās. Toveraugus (eņģeļtaures, fuksijas, naktenes, lantānas u. c.) pamatīgi apgriez, tāpat arī pelargonijas, petūnijas, sunīšus, zaķpēdiņas un daudzas citas. Puķu podiņus novieto pagrabā vai ziemas dārzā zemā temperatūrā. Nesakaltē! 
    • Begoniju lakstus pēc pirmās salnas nogriez, gumus izņem no augsnes, apžāvē, attīri no augsnes paliekām un ieliec tīrās, viegli mitrās smiltīs, novieto vēsumā, lai nesažūst. 
    • Pēc pirmajām salnām izroc dāliju gumus, gladiolas, galtonijas, montbrēcijas, kannas. Kannu sakneņus vēlams novietot vēsā pagrabā – kastē, kur tām pāri pārber substrātu, lai sakneņi neizkalst. Dāliju gumus arī novieto vēsumā, bet bez substrāta. Sīpolus vēlams uzglabāt koka vai kartona kastītēs vēsā, bet sausā vietā, kur tos ērti pārskatīt turpmākajos mēnešos.
    • Dobēs un podiņos uzziedināšanai pavasarī laiks stādīt mazās sīpolpuķītes – krokusus, sniedzītes, sniegpulkstenītes, muskares. Podiņos augsni uzturi viegli mitru. Vēlamā temperatūra 5–9 grādi virs nulles.
    • Gatavo augsni tulpju stādīšanai – vismaz divu lāpstu dziļumā. 
    • Joprojām saulainās dienās var ievākt daudzgadīgo un viengadīgo puķu sēklas.
    • Daudzas no ziemcietēm viegli sadalīt pavairošanai ziemā, tikai dari to laikus! Pirms augsnes sasalšanas ceri jāizrok un jānoliek vietā, kur nesasalst, – pagrabā, apkurināmā siltumnīcā. Visvienkāršāk šādi pavairot hostas, dienziedes jeb dienlilijas, astilbes, rodžersijas, sudrabsveces, krastkaņepes u. c. Sadalītos sakneņus cieši citu pie cita saliec kastītēs, viegli mitrā kūdras substrātā, samarķē, lai nesajauktu. 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē