• Dārza darbi maijā: sakņu dārzs

    Dārzs
    Māris Narvils
    4. maijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Beidzot ir klāt maijs – ražīgākais sēšanas un stādīšanas mēnesis! Konsultē Māris Narvils, agronoms, Latvijas Lauku konsultāciju centra vecākais speciālists dārzkopībā.
    • Ja rudenī uzlikta mulča, pavasarī tas dod iespēju ātrāk uzsākt sējas un stādīšanas darbus, ja vien tā ir bijusi vismaz 10–12 cm bieza. Savukārt mulču pavasarī drīkst likt tikai tad, kad augsne ir sasilusi līdz 10–12 grādiem, ne agrāk. Jāatceras, ka daudzgadīgajiem augiem vienmēr atstāj brīvu vietu ap stumbru vai zaru sakņu kaklu.
    • Jau var neapkurināmās siltumnīcās izstādīt tomātus un gurķus. Ievēro šķirnēm un hibrīdiem ieteikto biezību – labāk retāk nekā par biezu. Mazās siltumnīcās mēdz būt problēmas ar efektīvu vēdināšanu, tāpēc sabiezināts augu stādījums traucē gaisa apmaiņu. Apsver domu iekārtot siltumnīcā pilienveida laistīšanu.
    • Mulčēšanu vari izmantot arī siltumnīcā. Ieguvumi: zemāka gaisa temperatūra, mazināsies ūdens un barības vielu vajadzība, nebūs jāravē.
    • Ja siltumnīcā ieviesušās daudzgadīgās nezālēs – vārpata, gārsa –, uz augsnes pēc izstādīšanas izklāj samitrinātu kartonu, bet pa virsu kādu no organiskās mulčas materiāliem – sienu, salmus, koku lapas, apvītinātu zāli (to gan drīkst darīt tikai līdz ražas veidošanās sākumam).
    • Aizsargātās vietās ātrāku ražu var iegūt, izmantojot plēves tuneļus. Panākumi būs lielāki, ja pasekosi līdzi mitruma nodrošinājumam. Vēl labāk, ja vari izmantot pilienveida laistīšanu. Plēves tunelī var izaudzēt pat agros burkānus, taču siltumnīcas kultūrām, kad gaisa temperatūra sāk paaugstināties virs 20 grādiem, plēvi labāk ņemt nost. To var uzlikt, ja ir vēsas naktis. Vēlāk zem tuneļiem var iesēt gurķus. 
    • Maijs ir ražīgākais sēšanas un stādīšanas mēnesis! Tā sākumā vēl turpini sēt agros dārzeņus. Ja sēj baltos redīsus daikonus, tad tikai vasaras periodam piemērotās šķirnes. Sēj un izstādi visu veidu salātus, dilles, spinātus, skābenes, sakņu un lapu pētersīļus, pastinakus, dārza pupas. 
    • Maija pirmās dekādes beigas ir sīpolu stādīšanas laiks. Izstādi sīksīpoliņus, ģimeņu sīpolus, arī puravu dēstus, izsēj vasaras rutkus. 
    • Stādi visu veidu kāpostus – kā vēlos, tā skābēšanai paredzētos. Ja ir piemērotas šķirnes, stādi arī ziedkāpostus un brokoļus. Iesācējiem gan ieteiktu šīs kultūras atstāt uz rudeni. Stādi arī kāpostus svaigam patēriņam. 10–14 dienas – tāds ir intervāls visiem tiem dārzeņiem, kuru raža ir jāiegūst svaigam patēriņam visas vasaras garumā.
    • Mēneša beigās, ja ir labvēlīgi apstākļi, izstādi lauka tomātus, sēj pupiņas, kāršu pupas un pēdējo reizi zirņus. 
    • Līdztekus nedrīkst aizmirst par visiem kopšanas darbiem – rušināšanu, nezāļu ravēšanu, laistīšanu, papildmēslošanu, augu retināšanu, ja vajag. 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē