• Dārza darbi maijā: puķu dārzs

    Dārzs
    Iveta Bērziņa
    5. maijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Maijā visi darbi dārzā zināmā mērā atkarīgi no laikapstākļiem – ja šad tad nolīst lietus, rūpju mazāk. Ja laiks pieturas sauss un saulains, dārzs būs biežāk jālaista, jo daudzi augi savu intensīvo augšanu uzsāk maijā. Konsultē Iveta Bērziņa, dārzniece stādaudzētavā Bērziņi.
    • Labai augšanai maija sākumā visus augus samēslo. Var iegādāties specializētos mēslojumus dažādām augu grupām – sīpolpuķēm, rozēm, ziemcietēm. Sīpolpuķēm svarīgs ne tikai slāpeklis, bet arī kalcijs, kas nodrošinās stingru ziedkātu veidošanos. 
    • Dali un stādi rudenī ziedošās ziemcietes – lielās anemones, Jaunanglijas, Jaunbeļģijas un citas asteres, rudbekijas, ehinācijas, astilbes, kazbāržus, skarainos flokšus un daudzas citas. Dienlilijas un hostas ir daudz izturīgākas par pārējām ziemcietēm, tādēļ tās var dalīt visa gada garumā, tikai jārēķinās, ka dienlilijas dalīšanas gadā neziedēs.
    • Dali arī zāļveida ziemcietes, kas aktīvi atsāks augt siltajā periodā, – miskantes, molīnijas, sāres, spodiopogones, stepju līgas. Cerus nedrīkst sadalīt pārāk sīki – zālēm tas nepatīk. Līdz augi iesakņosies no jauna, jārūpējas par regulāru mitrumu augsnē.
    • Maija vidū iepriekš sagatavotās dobēs izstādi saulītē apsauļotās gladiolas. Pēc salnām ir laiks stādīt kannas, dālijas, montbrēcijas. 
    • Ja peoniju jaunie dzinumi aprīlī vēl nebija apstrādāti ar Switch šķīdumu, tad pēdējais laiks to izdarīt maija sākumā.
    • Jāparūpējas arī par rožu stādījumiem. Ar pilnmēslojumu rozes jāpabaro gan mēneša sākumā, gan beigās, jo sāk veidoties rožu pumpuri. Maija sākumā rožu dobes var viegli apkaisīt ar pelniem un miglot ar Bordo šķīdumu, kas mazinās sēņu izraisītās slimības, tai skaitā arī lapu brūnplankumainību.
    • Ir pēdējais laiks tieši dobē sēt vasaras puķes – plīvurpuķes, kreses, rudzupuķes, magones, ešolcijas, saulespuķes u. c. Smaržīgās matiolas un jūrmalas lobulārijas jeb alisītes (pieejamas dažādās nokrāsās) sēj gan dobju apmalēs, gan balkona kastēs un iekaramajos traukos – vasaras vakaru īpašai smaržai. 
    • Ja ir iespēja pasargāt no salnām, jau maija sākumā laukā var izlikt piestādītas balkona kastes un iekaramos traukus ar ziedošām vasaras puķēm. Ja šādas iespējas nav, jāpagaida, kamēr beigsies salnas. Pašās maija beigās dobēs izstādi vasaras puķu stādus, ko vēlams pirms stādīšanas norūdīt, uz 2–4 stundām paturot saulē un vējā. 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē