• Kāda ir laimīga telpa? Ilgtermiņā.

    IEVA dzīvo zaļi
    Tīna Sidoroviča
    3. janvāris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Ja pērc jaunas mēbeles, tad pievērs uzmanību tam, lai tās kalpotu ilgtermiņā, lai tās būtu stabilas un kvalitatīvas.
    Foto: SHUTTERSTOCK
    Ja pērc jaunas mēbeles, tad pievērs uzmanību tam, lai tās kalpotu ilgtermiņā, lai tās būtu stabilas un kvalitatīvas.
    Videi draudzīgs mājoklis nebūt nenozīmē tikai to, ka sienas krāsotas ar ekokrāsām. Ilgtspējīgs mājoklis ir tāds, kas telpu un tur dzīvojošos spēj darīt laimīgus ilgi.

    Pirms ķerties klāt pie jebkuras telpas remonta vai iekārtošanas, svarīgi ne tikai veikalā nopirkt materiālus, bet arī izdomāt, kādā veidā tava telpa pārvērtīsies. Šoreiz mazāk par estētisko pusi, jo skaidrs, ka visi gribam dzīvot tā, lai skaisti, – un katram skaisti nozīmē ko citu. Stāsts ir par ilgtspēju – par paņēmienu un remonta materiālu izvēli, piedomājot, kādas sekas nākotnē būs ikvienam solim telpas dzīves uzlabošanā. Vai telpa būs laimīga ilgtermiņā?

    Kā skaidro dizainers Armands Sidorovičs, ilgtspējīgs dizains ir tad, kad ik pēc pieciem gadiem neprasās pārtaisīt remontu un ik pēc gada – pārbīdīt mēbeles. Speciālists uzsver, ka ļoti bieži pērkam interjera priekšmetus, bet nepadomājam, vai tieši mūsu mājoklī tie vispār būs noderīgi. «Būtiski vidi izplānot tā, lai tā ir ērta tiem, kas tur dzīvo, – nevis vispirms nopirkt un pēc tam domāt, kur likt, bet gan otrādi. Tad nebūs vajadzības pirkt jaunas mēbeles ik pēc pieciem gadiem vai mainīt interjera priekšmetus ik sezonu.» Mest ārā, lai atkal pirktu jaunus, jo, izrādās, vecie nekalpoja savam mērķim, ir vidi nesaudzējoša rīcība.

    Jau plašāk zināmi laimīgas telpas ilgtermiņa dzīves paņēmieni ir izvēlēties jau saražotus materiālus un dot tiem otro dzīvi. Piemēram, apvilkt ar jaunu audumu esošos – varbūt nedaudz apskrandušos, bet izturīgos dīvānus, nevis steigties pēc jauniem. Jā, reizēm pirmreizējie pirkumi, ja tiek domāts par telpas un planētas labsajūtu ilgtermiņā, var būt krietni padārgi, tomēr nopirkt kvalitatīvu mēbeli, kas kalpos ilgi, beigās izrādīsies gana ekonomisks risinājums.

    OTRĀ DZĪVE. Guļamistaba ir miera osta – vieta, kur mazāk ir vairāk, lai atpūtinātu prātu un sagatavotos naktsmieram. Labs, ērts un izturīgs matracis ir galvenā vērtība, bet otrā dzīve koka paletēm parāda, kā kaut ko tik necilu var pārvērst dārgumā.

    DABAS MATERIĀLI VIENMĒR MODĒ. Dabīgie materiāli nav modes kliedziens – koks, lina audums, dabīgo materiālu tekstūras nekad neapniks un neizies no modes, jo tās ir patiesās vērtības, kas var droši palikt nemainīgas no paaudzes uz paaudzi.

    NEKĀ LIEKA APDARĒ. Virtuve tapusi no koka «no galvas līdz kājām», un tas arī nav slēpts. Ne aiz krāsām, ne flīzēm, ne citām iespējām, kā apdarināt virsmas. Latvijā koks kā būvmateriāls ir ilgtspējīga izvēle, jo tas ir vietējais resurss, kas nav jāved no citām zemēm.

    VAIRĀK GAISMAS. It kā netradicionāls risinājums – ielaist vannasistabā gaismu un arī sauli, taču ilgtspējīgi domāt nozīmē izmantot esošos resursus, tostarp arī, piemēram, dienvidu puses sauli, kas iespīd logos, tādējādi apsildot telpu, lai mazāk jātērē enerģija apkurei.

    Raksts sagatavots ar Latvijas vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu. Par saturu atbild Žurnāls Santa.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē