• Kā ģimenei dzīvot zaļāk?

    Kopā zaļāk
    Madara Ozoliņa
    Madara Ozoliņa
    10. aprīlis
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: no personiskā arhīva
    Ieviešot savā ikdienā jaunus paradumus, rūpējamies ne tikai par veselīgāku šodienu, bet arī ilgtspējīgāku nākotni. Kā to izdarīt? Svarīgi ir sākt ar sevi un virzīties uz priekšu maziem solīšiem – ir pārliecināta triju bērnu mamma, zaļā dzīvesveida vēstnese, Ieber.lv radītāja un vadītāja Agnese Gaidelione.

    Veselīgākam un zaļākam dzīvesveidam Agnesi mudinājuši pievērsties bērni. Apzinoties, ka bērni atkārto vecāku soļus, gribējies rādīt labāko iespējamo piemēru. «Reiz, dodoties ratu pastaigā ar mazāko bērnu, pārrunājām ar draudzeni, cik daudz ikdienā patērējam dažādus produktus, piemēram, veļas mazgājamo līdzekli, un cik labi būtu, ja ik reizi nevajadzētu iegādāties jaunu iepakojumu, bet varētu uzpildīt jau esošo. Tāpat organizēju kopā pirkšanas čatus mammām, lai dalītos ar ģimeņu pārbaudītām vērtībām un apvienotu savus pirkumus, iegūstot izdevīgākus piegādes nosacījumus. Ikdienā ieviešot mazas, bet būtiskas pārmaiņas, ātri vien atnāca labā sajūta, kādu sniedz zaļais dzīvesveids,» atceras Agnese.

    Mainot savas ģimenes ikdienas paradumus un sastopoties ar grūtībām ekoloģisku produktu iegādē, Agnese atvēra Cēsīs beziepakojuma veikalu Ieber.lv, kas četru gadu laikā kļuvis par īstu garšu feju valstību, piedāvājot pircējiem vairāk nekā 1000 preču no 57 piegādātājiem. Aktīvi daloties sociālajos tīklos ar savu redzējumu par mazo solīšu nozīmību ilgtspējā, ir izveidotas lekcijas, meistarklases un izziņas stendi izbraukumiem uz uzņēmumiem, organizācijām un pasākumiem. Agnese ir pārliecināta, ka, daloties ar savas ģimenes pieredzi, spēj pasauli padarīt ilgtspējīgāku.

    «Vērtība ir nevis lietu daudzumā, bet to veiksmīgā lietojumā. Mūsu mērķis ir rūpēties par mūsu zemi un rīkoties apzināti, taupot savus un tās resursus.

    Ir tik daudz veidu, kā mēs to varam izdarīt, bet reizēm tos vienkārši nespējam saredzēt, tāpēc izveidoju arī raidījumu sēriju Izzini un pielieto,» stāsta Agnese.

    Nozīmīgi ieguvumi, ieviešot zaļo dzīvesveidu ikdienā

    1. Vides aizsardzība. Zaļais dzīvesveids palīdz samazināt cilvēka ietekmi uz dabu, tādējādi tiek mazināts resursu izmantojums un piesārņojums, kā arī mazinās atkritumu apjoms. Pāreja uz atjaunojamiem enerģijas avotiem, ilgtspējīgu transporta līdzekļu izmantošana un organisko pārtikas produktu iegāde – tikai daži piemēri, kā zaļā dzīvesveida ieviešana var veicināt vides aizsardzību un ilgtspējīgu attīstību.

    2. Veselīgāks dzīvesveids. Bieži vien zaļā dzīvesveida izvēle iet roku rokā ar veselīgāku dzīvesveidu. Pāreja uz bioloģiski audzētu pārtiku, aktīvs transporta veids (piemēram, velosipēda vai pastaigu izmantošana) un tuvināšanās dabai var pozitīvi ietekmēt cilvēka veselību. Turklāt dažādas zaļās iniciatīvas, piemēram, pašiem savs mazdārziņš, var veicināt ne tikai fizisko aktivitāti, bet arī emocionālo labsajūtu.

    3. Ietaupījumi un ekonomiskā efektivitāte. Ilgtermiņā zaļais dzīvesveids var palīdzēt ietaupīt un veicināt ekonomisko stabilitāti. Piemēram, energoefektīvu māju un tehnoloģiju izmantošana var samazināt enerģijas rēķinus, savukārt ilgtspējīgas pārvietošanās veidi, piemēram, braukšana ar velosipēdu vai sabiedrisko transportu, nevis savu auto var samazināt degvielas izmaksas. Turklāt, veidojot zaļo produktu un pakalpojumu tirgu, tiek radītas jaunas darbavietas un uzņēmējdarbības iespējas.

    Mazo solīšu ciemats

    Agneses ģimenei ir lieli nākotnes plāni – plānots īstenot ieceri par Mazo solīšu ciematu. «Tā būs reāla vieta Latvijā, kur kopā darbojas gan bērni, gan seniori. Ir iecere izveidot gan baskāju takas, gan izziņas centrus par vides ilgtspēju. Tā būs vieta, kur iepazīt mazo solīšu ģimeni, kur tētis ir metāla salmiņš, mamma ir šampūnziepīte, meitiņa peciņa ir salmiņa tīrīšanas birstīte, bet dēls – cietais kondicionieris ar mango aromātu. Tāpat kā mēs dodamies uz atrakciju parkiem izklaidēties, vēlos cilvēkiem piedāvāt apmeklēt vietu, kas iedvesmo darīt labu sev un nākamajām paaudzēm,» apņēmības pilna ir zaļā dzīvesveida vēstnese Agnese.

    Agnese iesaka, kā ģimenes ikdienā ieviest zaļo dzīvesveidu

    Atkritumu šķirošana. Var likties darbietilpīgs process, bet, ja kļūst par ieradumu, tā nebūt nav. Vieglāk to būs darīt, ja tam redzēsi ilgstošāku jēgu. Atsevišķi šķirojot plastmasu, stiklu un papīru, radušos atkritumus var izmantot kā izejvielas tālākā ražošanā. Tāpat, šķirojot atkritumus, netiek piesārņota vide, līdz ar to netiek radīti papildu draudi veselībai.

    Pārdomāta iepirkšanās. Dodies uz veikalu ar iepirkumu sarakstu. Turklāt, veidojot sarakstu, pievērs uzmanību, kādi produkti jau ir tavā mājā un ko no tiem var pagatavot. Izlietojot mājās esošos resursus, ne tikai atklāsi jaunas receptes un garšas, bet arī dzīvosi maciņam draudzīgāk.

    Auduma maisiņi. Turot vienu maisiņu somā un otru automašīnā, lieliski izdosies izvairīties no nepieciešamības veikalos iegādāties plastmasas maisiņus un arī ietaupīsi naudu.

    Sava krūze. Ja ģimenē ir kāds, kam garšo kafija vai tēja, turklāt daudz laika tiek pavadīts ceļā ar automašīnu, iesaku iegādāties termokrūzi, kuru, esot izbraukumos, iespējams uzpildīt ar iemīļoto dzērienu.

    Metāla salmiņi. Tie veicina ilgtspēju, jo tos var izmantot atkal un atkal. Metāla salmiņus ir viegli kopt, tie ir izturīgi, turklāt piemēroti gan karstiem, gan aukstiem dzērieniem. Bērnu priekam veikalos iespējams iegādāties arī krāsainus metāla salmiņus.

    Kosmētikas plauktiņš. Mūsu ikdienas izvēles ļoti ietekmē mārketings. Padomā, cik daudz no tā, kas atrodas tavā vannasistabā, tev vajag ikdienā? Izmanto to, kas tiešām liek justies labi. Man tās ir šampūnziepes, cietais kondicionieris un sausais dezodorants. Tāpat mums nav vajadzīgi atsevišķi krēmi rokām un kājām – tā vietā var iztikt ar roku vasku.

    Uzpildāmi iepakojumi. Skaistumkopšanas nozarē šādi iepakojumi ir sastopami arvien biežāk, jo ļauj pircējiem savu iepakojumu uzpildīt atkal un atkal, tādējādi neiegādājoties jaunu. Gada laikā tā iespējams izvairīties no krietnas summas nevajadzīgu izdevumu, jo, pērkot preci, jāmaksā tikai par produktu, ne par iepakojumu.

    Samazini plastmasas izmantošanu! Plastmasa ir viens no galvenajiem piesārņotājiem vidē, tāpēc mēģini samazināt plastmasas izmantošanu, izvēloties alternatīvas iespējas. Plastmasas maisiņu vietā izvēlies auduma maisiņus, stikla vai metāla pudeles, izvairies no vienreizlietojamiem plastmasas izstrādājumiem.

    Brauc ar velosipēdu vai sabiedrisko transportu! Tas ne tikai samazina tavu oglekļa pēdas nospiedumu, bet arī uzlabo fizisko formu un veselību.

    Samazini enerģijas patēriņu! Izvēlies energoefektīvas gaismas spuldzes, izslēdz elektroierīces, kad tās netiek izmantotas, un dod priekšroku dabiskajam apgaismojumam, kad tas ir iespējams. Apsver iespēju uzstādīt saules baterijas vai citas atjaunojamās enerģijas sistēmas, lai mazinātu atkarību no fosilā kurināmā.

    Raksts sagatavots ar Latvijas vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu. Par saturu atbild Žurnāls Santa.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē