• Dziesmusvētku organizatori un atbildīgie dienesti apliecina gatavību svētkiem

    Svētki
    Ziņu aģentūra LETA
    22. jūnijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Dziesmu un deju svētku organizatori un atbildīgie dienesti ir gatavi gaidāmajiem svētkiem, šāda pārliecība trešdien tika pausta preses konferencē.

    Dziesmu un deju svētku izpilddirektore Daina Markova norādīja, ka Dziesmu un deju svētki notiks desmit dienas un to laikā notiks apmēram 60 maksas un bezmaksas pasākumi 20 norises vietās. Svētkos piedalīsies 40 560 dalībnieki. Tiek sagaidīts, ka svētku pasākumus apmeklēs vismaz 500 000 cilvēku.

    Viņa atzīmēja, ka biļetes joprojām ir pieejamas uz Dziesmu un deju svētku dalībnieku gājienu Novadu dižošanās, latviešu skatuviskās dejas lielkoncerts Balts un koru lielkoncerta Tīrums. Dziesmas ceļš ģenerālmēģinājumu un koncertu, kā arī uz Sadziedāšanās nakti, tautas lietišķās mākslas izstādi Mēs.

    Svētku dalībniekiem būs nodrošināta bezmaksas pārvietošanās Rīgas sabiedriskajā transportā ar svētku viedbiļeti. VAS Pasažieru vilciens nodrošinās bezmaksas pārvietošanos ar vilcieniem, uzrādot svētku dalībnieka karti. Tāpat svētku dalībniekiem būs pieejamas velosipēdu un skrejriteņu novietnes norišu vietu tuvumā.

    Valsts finansējums viena svētku dalībnieka izmitināšanai ir 7,01 eiro, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli (PVN), par nakti. Dalībnieki dzīvos vairāk nekā 70 mācību iestādēs, to kopmītnēs un dienesta viesnīcās Rīgā, kuras ir apskatījis Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests.

    Savukārt vienam dalībniekam ēdināšanai atvēlēti 13,07 eiro, ieskaitot PVN, dienā. Tie dalībnieki, kas dzīvos skolās brokastis un vakariņas ēdīs mācību iestādē, savukārt ar pusdienām dalībniekus nodrošinās pasākumu norises vietās. Brokastis un vakariņas skolās nodrošinās pašvaldības, bet pusdienas pasākumu norises vietās – Latvijas Nacionālais kultūras centrs.

    Tāpat Dziesmu un deju svētku izpilddirektore norādīja, ka AS Mangaļi nodrošinās vismaz 245 000 litru dzeramā ūdens dalībniekiem pudelēs, bet Rīgas dome un SIA Rīgas ūdens nodrošinās astoņas brīvi pieejamas dzeramā ūdens stacijas gan dalībniekiem, gan apmeklētajiem lielajās norišu vietās un citviet. Gan dalībnieki, gan skatītāji varēs ienest pasākumu teritorijā tukšas daudzkārt uzpildāmās ūdens pudeles.

    Markova aicināja svētku apmeklētājus pārvietoties ar sabiedrisko transportu vai ar vilcienu. Paredzēti īpaši autobusi, kas kursēs no sabiedriskā transporta pieturām, cilvēkiem ar īpašām vajadzībām un senioriem, lai nokļūtu līdz Mežaparka estrādei. Tie būs pieejami arī mēģinājumu laikā.

    Viņa norādīja, ka bēriem līdz septiņu gadu vecumam ieeja svētku pasākumos ir bez maksas, ja bērns neaizņem atsevišķu sēdvietu. Ar bērnu ratiem varēs nokļūt lielo pasākumu teritorijās, turklāt pasākumu norišu vietās būs atsevišķas vietas, kur tos atstāt.

    Markova lūdza katru apmeklētāju izvērtēt, vai bērnam būs komfortabli atrasties garas un vēlas stundas vietās, kur ir ļoti daudz cilvēku. Mežaparkā plānots izsniegt īpašas aproces bērniem, uz kurām vecāki varēs uzrakstīt savu telefona numuru gadījumā, ja bērns noklīst.

    Tāpat Dziesmu un deju svētku izpilddirektore vērsa uzmanību uz to, ka gaidāmas evakuācijas mācības un mediķu instruktāžas dalībniekiem. Ir arīdzan izstrādāts risku vadības plāns, notiks risku monitorings, tai skaitā cieša sadarbība ar Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs, kas ik stundu informēs par laika apstākļiem.

    Rīgas mērs Mārtiņš Staķis (PP) preses konferencē uzsvēra, ka Dziesmu un deju svētki ir visas Latvijas svētki, visu tautu vienojošie svētki. Rīga gadu ir strādājusi pie tā, lai svētku dalībnieki un galvaspilsētas viesi justos gaidīti.

    Viņš norādīja, ka pašvaldības uzdevums bija izmitināt dalībniekus un uz svētku laiku viņi apmetīsies 49 Rīgas pašvaldības izglītības iestādēs, kā arī vēl 12 citās iestādēs, kas nav pašvaldības padotībā. Pēc Rīgas mēra paustā, apmešanās mācību iestādēs tika plānota tā, lai pēc iespējas lielākā daļa skolu atrastos Daugavas labajā krastā, lai atvieglotu nokļūšanu uz mēģinājumiem un svētku pasākumiem.

    Tāpat tika pārplānota sabiedriskā transporta plūsma, lai transporta būtu pietiekami daudz un ar tādu regularitāti, lai to nebūtu ilgi jāgaida. Rīgas viesiem uz desmit dienām būs iespēja iegādāties speciālo svētku biļeti par desmit eiro, kas nodrošinās pārvietošanos Rīgas sabiedriskajā transportā bez laika ierobežojuma. Īpašas stāvvietas tiks nodrošinātas dalībnieku autobusiem svētku laikā pilsētā.

    Remontdarbi Rīgā esot plānoti tā, lai svētku laikā teritorijas būtu sakoptas, darbi apturēti un uzsākti tikai pēc svētkiem. Tas attiecas gan uz Daugavas stadionu, gan uz Kokneses prospektu. Rīgā patlaban ir grūti iekļūt, jo tiek remontēti stratēģiski ceļi, bet no Lāčplēša ielas Rīgā varēs iebraukt. Aspazijas bulvārī līdz svētkiem beigs labot ietves un galvenie darbi Kokneses prospektā arī tiks pabeigti. Turklāt ir atklāta arī 11.tramvaja kustība pār Brasas tiltu.

    Staķis norādīja, ka svētiem varēs sekot līdzi arī tiešraides, kas būs skatāmas Strazdumuižas parkā, Latgales dārzā, Nordeķu parkā, Arkādijas parkā, kultūras un atpūtas centra «Imanta» teritorijā, Pļavnieku Zaļajā birzī, Čiekurkalna bibliotēkas teritorijā, Bolderājas mūzikas un mākslas skolas dārzā, arī Esplanādē, kur darbosies Rīgas Dziesmu svētku restorāns, un Doma laukumā.

    Neatliekamā medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) direktore Liene Cipule uzsvēra, ka NMPD nodrošina visu, kas saistīts ar medicīnisko atbalstu. Šogad svētku laikā strādās 250 mediķi, desmit pasākumu norises vietā nodrošinot gan neatliekamo, gan arī pirmo palīdzību nepieciešamības gadījumā.

    Svētkos NMPD varēs atpazīt pēc dzeltenajiem transportlīdzekļiem, teltīm, balti baloni ar sarkanu krustu palīdzēs noorientēties un atrast mediķus. Cipule aicināja svētku dalībniekus būt atbildīgiem pret savu veselību. Lai gan svētki ir skaisti un krāšņi, tie ir nogurdinoši un prasa daudz enerģijas, tāpēc dalībniekiem noteikti jāievēro atpūtas režīms starp mēģinājumiem, svētku dienām, jāizguļas, jāpaēd un jādzer ūdens.

    NMPD direktore uzsvēra, ka arī šajos svētkos laiks būs diezgan silts, kas būs izaicinoši. Viņa aicināja dalībniekus sekot līdzi, lai viņi nepārkarstu. Parādoties pirmajām pazīmēm ir jādodas ēnainā vietā, jādzer ūdens, lai nenonāktu līdz nopietnām veselības problēmām.

    Tā kā svētkos piedalīsies arī seniori, viņiem, dodoties uz svētiem, ir jāpārskata sava aptieciņa, lai līdzi būtu tie medikamenti, kas jālieto ikdienā. Tāpat ir jāaprunājas ar ģimenes ārstu par to, ko vēl vajadzētu darīt, lai pasargātu sevi no iespējamām veselības problēmām, kas var svētkus pabojāt, sacīja Cipule.

    Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) priekšnieka vietnieks Intars Zitāns akcentēja, ka svētku laikā bieži vien kāds var rīkoties pārgalvīgi, tāpēc ir svarīgi domāt arī par drošību. VUGD piedalījās gan svētku rīcības komitejā, gan apsekoja mācību iestādes, lai droši varētu izmitināt svētku dalībniekus, kā arī dežūrpersonālam izstrādāts rīcības plāns, ko viņi var izmantot, ja notiek kāda nelaime.

    VUGD atradīsies arī tajās vietās, kur notiks Dziesmu un deju svētku pasākumi. Mežaparkā un Daugavas stadionā dalībniekiem tiek plānotas evakuācijas mācības, jo evakuāciju tik milzīgam cilvēku skaitam bez sagatavošanās ir grūti noorganizēt un katram cilvēkam ir jāzina sava vieta, eja, uz kuru viņš dosies. Zitāns novēlēja gaišus svētkus, bez dienestu iesaistes.

    Valsts policijas (VP) priekšnieka vietnieks Andris Zellis uzsvēra, ka VP uzdevums ir nodrošināt, ka Dziesmu un deju svētki paiet mierīgi. Tiek turpināts aktīvs darbs pie sagatavošanās pasākumiem, izvērtējot jebkādas riska situācijas. Viņš akcentēja, ka VP ir gatavi, lai nodrošinātu svētku mierīgu un nepārtrauktu norisi.

    Zellis norādīja, ka VP nestrādā viena, tā darbojas ciešā sazobē ar sadarbības partneriem, iekšlietu ministrijas un citiem dienestiem. VP ir gatava strādāt arī paaugstinātas gatavības režīmā, lai reaģētu uz visiem iespējamiem incidentiem un tos savlaicīgi novērstu.

    Viņš sacīja, ka tiks iesaistīts liels policijas darbinieku skaits, tostarp arī no citiem reģioniem, jebkurā gadījumā VP ir gatava reaģēt arī uz ikdienas notikumiem un sniedz iedzīvotājiem nepieciešamo palīdzību. Zellis ieteica svētku apmeklētājiem izmantot aproces, kas būs pieejamas svētku laikā Mežaparkā, lai bērnus būtu vieglāk atrast. Tāpat ar bērniem ir jāpārrunā rīcības algoritmus, kādā veidā jārīkojas, ja gadījumā sanāk pazust.

    Zellis aicināja pārdomāt, ko ņemt līdzi uz svētku pasākumiem un pieiet šim jautājumam kritiski visu lieko atstājot mājās. Tāpat nevajadzētu atstāt personīgās mantas bez uzraudzības. VP priekšnieka vietnieks ieteica nelietot alkoholu sabiedriskās vietās, jo tas ir administratīvi sodāms pārkāpums un kopumā būt atbildīgiem un nepieļaut nekāda veida likuma pārkāpumus. Ja notiek incidents, tiek skatīti drošības apdraudējuma riski, pazudis bērns vai rodas cita veida problēmas dalībnieki un svētku apmeklētāji ir aicināti vērsties pie tuvumā esošā policista vai cita dienesta pārstāvja, kas sazināsies ar VP, lai ātri reaģēt. Tāpat var zvanīt uz 110.

    Viņš norādīja, ka no 30. jūnija līdz 9. jūlijam Rīgā būs noteikta bezpilota lidaparātu lidojumu aizliegumu zona, kas nozīmē, ka ne svētku gājienā, ne koncertos nevarēs izmantot bezpilota lidaparātus. VP šo situāciju pastiprināti monitorēs, ir speciālas iekārtas, ar kurām pārtvert lidojumus, kas nebūs atļauti noteiktajā laikā un vērtēt cilvēku atbildību. Zellis uzsvēra, ka tā nav iegriba, bet drošības jautājums.

    Runājot par satiksmi, VP priekšnieka vietnieks akcentēja, ka īpaši 2.jūlijs, kad notiks svētku gājiens, jārēķinās ar satiksmes sastrēgumiem, ierobežojumiem, kurus var noteikt drošības nolūkos pēc VP iniciatīvas un var būt, ka kādās noteiktās stundās un ielās būs slēgta satiksme. Viņš aicināja sabiedrību būt atsaucīgai un saprotošai.

    Citi raksti Dziesmusvētku sadaļā

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē