• Ārtrauki – ko labāk izvēlēties?

    Atpūta
    Ieva Smilga
    Ieva Smilga
    6. jūlijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Ēdiens vislabāk garšo mežā, kalnos, purvos – ārā. Pēc kārtīga gājiena, kāpiena vai bridiena pat vienkāršākie griķi ar gaļu kļūst par gardāko maltīti pasaulē. Tas, kādos traukos gatavosi un ēdīsi, veido daļu no veiksmīgas kempingošanas pieredzes.

    Traukiem, kas paredzēti lietošanai ārā, nav īpaša nosaukuma. Tos var saukt par kempinga traukiem, bet man, raksta autorei, tos patīk saukt par ārtraukiem.

    Tātad – tas, vai būsi paņēmis līdzi pareizos traukus, lielā mērā nosaka, vai tava ēšanas pieredze būs baudāma. Protams, pēc nogurdinošas fiziskas slodzes ēst var arī no iepakojuma ar rokām, bet ir patīkamāki veidi, kā ieturēt maltīti dabā.

    Kur lietosi?

    Veikalos, kuru specializācija ir atpūta dabā, trauku izvēle ir visai plaša, tāpēc  vispirms jātiek skaidrībā, kur un kā grasies traukus izmantot, uz kuru pasaules malu ar tiem dosies un kādā veidā. Ir atšķirība, vai brauksi ar mašīnu, iesi kājām vai mīsies ar velo. Arī tas, vai trakus plāno izmantot Latvijā vai augstkalnēs, būs no svara. Jo kalnos svarīgs katrs grams. Arī tas, ko ēdīsi, ietekmēs trauku izvēli – muļķīgi paņemt šķīvi, ja plāno ēst zupu.

    Galvenie kritēriji, pēc kuriem izvēlas traukus, ir materiāls, svars, izturība, kopšana, cena un tas, cik daudz vietas tie aizņem somā.

    Bļodas un katli

    Tūristu katliņš un bļoda ir divi svarīgākie trauki, kuriem pievērst lielāko uzmanību. Tie ir divi universālie kareivji, kuri nereti viens otru var aizstāt – katliņus var izmantot arī kā bļodas, un dažkārt bļodas var izmantot kā katliņus (bet ne vienmēr – viss atkarīgs no materiāla).

    No bļodas var ēst visus ēdienus un beigās arī pagatavot tajā tēju, tāpēc tā ir populārāka izvēle nekā, piemēram, šķīvis. Izmantotā materiāla īpašības gan paliek nemainīgas neatkarīgi no tā, vai tā ir bļoda, šķīvis vai krūze, tāpēc apskatām populārākos trauku materiālus. (Traukos nereti materiāli savā starpā tiek kombinēti un uzlaboti, lai panāktu labāko rezultātu, bet mēs analizējam katra atsevišķā materiāla plusus un mīnusus.)

    Katliņi – uz degļiem vai uguns

    Izvēloties katliņu, svarīgi saprast, vai plāno to izmantot uz degļa vai ugunskurā uz atklātas uguns. Ir universālie katliņi, kurus var izmantot uz abiem, bet liela daļa ir ­izmantojami tikai uz degļa.

    Materiālu īpašības saglabājas tās pašas, kas bļodām, bet, skaidrs, ka katliņi nebūs veidoti no plastmasas vai silikona. Izņēmums – uz degļa var likt speciāli veidotus katliņus, kuru pamatne ir no ugunsdroša materiāla, bet malas – no silikona.

    Deglim piemērotie katliņi  ir smalkāki, dažkārt – ar gumijas rokturiem vai silikona detaļām, lai tos ērtāk ņemt rokās un transportēt. Šiem katliņiem ir plānāks korpuss, lai ēdiens ātrāk uzsiltu. Uzlikti uz ugunskura, tie savu mūžu varētu beigt ātrāk.

    Ugunskuram paredzētie katliņi veidoti no tērauda, titāna vai alumīnija, un tiem nav gumijas vai plastmasas detaļu. Tie ir robustāki, smagāki, bet universāli – tos iespējams izmantot arī uz degļa, bet ēdiena pagatavošana var aizņemt vairāk laika.

    Kāpēc izvēlēties komplektu?

    Trauki nereti tiek pārdoti komplektos – tā ir ne tikai ērtāk, bet noteikti – arī lētāk, nekā katru pērkot atsevišķi. Komplektos trauki un katliņi veidoti tā, lai viens otrā labi iegultos un aizņemtu mazāk vietas.

    Starp citu, ļoti ērts variants ir katliņa un degļa komplekts. Tam katliņš veidots, perfekti pielāgojoties deglim, tāpēc ūdens tiek uzvārīts daudz ātrāk, iztērējot mazāku gāzes daudzumu. Šādi komplekti ļoti labi noder augstkalnu ekspedīcijās, kur nepieciešams ātri izkausēt sniegu bargos laikapstākļos. Šāda veida komplekti bieži vien būs arī vieglāki. Ja ceļo un dodies pārgājienos bieži – noteikti ir vērts padomāt par šādu ēdiena gatavošanas sistēmu.

    Lielākais mīnuss – uz šāda degļa var nebūt ­iespējams uzlikt citu katliņu, tikai to, kas ir komplektā (vai atsevišķi nopērkamu lielāku/mazāku tāda paša zīmola katliņu/pannu). Bet – ne vienmēr. Piemēram, šāda veida Primus komplektā ietilpst arī katla paliktņi, kas paredzēti citu sistēmu katliem un pannām, ar kuru palīdzību degli iespējams ātri pārveidot, lai uz tā varētu uzlikt arī citu sistēmu katlus vai tējkannas.

    Padoms – pērkot katliņu atsevišķi, vērts pārbaudīt, vai tajā ielien gāzes baloniņš, jo somā tā būs pamatīga vietas ekonomija.

    Plastmasas trauki

    Izvēlies, ja esi kempingošanas iesācējs un vēlies saprast, vai tev šādi piedzīvojumi patīk.

    Plusi: viegli, lēti.

    Mīnusi: nav kompakti, grūti mazgājami (vēlams to darīt tikai ar rokām), nav pārāk izturīgi, tajos nedrīkst liet pārlieku karstu saturu, ja trauks ir bojāts, ieplīsis vai deformējies no karstuma, pamazām mainījis krāsu, tos nevajadzētu lietot atkārtoti, var uzsūkt sevī garšas un smakas, tajos nav vēlams ilgstoši uzglabāt ­pārtiku (īpaši siltā laikā)

    Silikona trauki

    Izvēlies, ja somā nav daudz vietas un vajag maksimāli kompaktu ekipējumu.

    Plusi: ļoti kompakti un transformējami (tos ­iespējams saspiest pilnīgi plakanus), spēj izturēt lielas temperatūras (gan ­karstu, gan aukstu), nav trausli, salīdzinoši jauns un mūsdienīgs materiāls, kurš traukos tiek kombinēts dažādās variācijās kopā ar citiem materiāliem.

    Mīnusi: nedaudz smagāki par plastmasas traukiem, formas dēļ var būt grūtāk iztīrāmi, jāpievērš uzmanība kvalitātei, lētākie silikona priekšmeti var nepildīt savas funkcijas – zaudēt vizuālo un tehnisko izturību daudz ātrāk, kā arī uzsūkt smakas un garšas.

    Alumīnija trauki

    Izvēlies, ja meklē balansu starp cenu un kvalitāti. Ja gatavo uz degļa, izplatītākie ir tieši anodēta alumīnija trauki, jo tie ir viegli, ar labu siltumvadītspēju un izturīgi. Cena šādiem traukiem un katliem noteikti ir augstāka, bet jāpievērš uzmanība, ka katli nav labākā izvēle gatavošanai uz atklātas liesmas (ugunskura), kur liesmu nav iespējams kontrolēt.

    Plusi: viegli, palielināta siltumvadītspēja – tie ātrāk uzkarst un ļauj nedaudz samazināt ­ēdiena gatavošanas laiku, vienmērīgi uzsilst, tāpēc ēdiens retāk piedeg, ilgi kalpo un nesarūsē, bļodiņas ekstrēmās situācijās var izmantot arī produktu gatavošanai, gan uz degļa, gan atklātas liesmas, traukus var atrast dažādās cenu kategorijās – gan zemā, gan vidējā un dārgā.

    Mīnusi: viegli sasist, salocīt, iebuktēt, aizņem vairāk vietas.

    Nerūsējošā tērauda trauki

    Izvēlies, ja svars nav tik būtisks, piemēram, brauc ceļojumā ar mašīnu vai kemperi. Nepieciešami viegli tīrāmi trauki, piemēram, paliekot ārā ziemas laikā, – bļodiņas ir ļoti viegli iztīrīt arī ar sniegu. Dodies izdzīvošanas pasākumos – krīzes situācijā metāla bļodiņu var likt uz atklātas uguns un ­izmantot kā katliņu.

    Plusi: izturīgi un kalpos ilgi, nerūsē, buktes un skrāpējumi traukiem neko nenodarīs, viegli kopjami, neuzkrāj sevī smakas, garšas, nemaina krāsu un karsējot neizdala kaitīgas vielas, iztur lielu karstumu, tāpēc tos var likt gan uz degļa, gan ugunskurā.

    Mīnusi: runā, ka ir cilvēki, kuriem nepatīk, ka šīs bļodiņas izskatās pēc suņu bļodām, nav pārāk kompakti, nedaudz smagāki par alumīnija traukiem, laba siltuma vadītspēja, bet, ja jāsalīdzina ar alumīniju, tad uzkaršanas laiks ir nedaudz ilgāks.

    Titāna trauki

    Izvēlies, ja ceļojumā viss jānes līdzi dienām ilgi un katrs grams ir no svara. Šādā gadījumā var paņemt vienu titāna krūzi, no kuras var gan dzert, gan ēst, gan likt uz uguns vai degļa, lai uzvārītu ūdeni.

    Plusi: ļoti maz sver, izturīgi un kalpos ilgi, nerūsēs, viegli kopjami, iztur lielu karstumu, tāpēc tos var likt gan uz degļa, gan ugunskurā.

    Mīnusi: ļoti dārgi, tos ir viegli saskrāpēt.

    Kā rūpēties

    Pārbaudi, vai konkrēto trauku drīkst mazgāt trauku mazgājamajā mašīnā. Kopšanai ņem vērā ražotāja norādīto informāciju.

    Dabā traukus vislabāk tīrīt ar dabiskiem materiāliem – ūdens malās atrodamo zāli, pelniem, skujām. Nerūsējošā tērauda ­traukus var tīrīt arī ar smiltīm.

    Vēlams traukus nemazgāt ūdenstilpēs, ­labāk paiet nostāk no tām.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē