• Ar lellēm par Jelgavu. Tapusi jauna izrāde jauniešiem

    Teātris
    Elza Krūmiņa
    22. marts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes attēls
    Latvijas Leļļu teātrī sācies darbs pie Jāņa Joņeva debijas romāna «Jelgava ’94» iestudējuma, ko jauniešu un pieaugušo auditorijai veido režisors Mārtiņš Eihe.

     Izrāde par jauna cilvēka sevis meklēšanas un iepazīšanas ceļu, kas neizbēgami ietver vēlmi pretnostatīties sabiedrībā pieņemtajām normām un kārtībai, pirmizrādi piedzīvos 26. aprīlī.

    Izrādes darbība norisinās no 1994. līdz 1995. gadam Jelgavā. Tās galvenais varonis, četrpadsmit gadus vecais Jānis, meklē savu identitāti un brīvību mūzikā. Smagajā mūzikā. Jānim kopā ar draugiem ir svarīgi nostāties pretējā pusē visam tam, ko sabiedrība uzskata par pareizu. Klusi, bet neapturami draugu vidū dzimst sapnis dibināt leģendāru smagā metāla grupu. Tādu, kādas Latvijā vēl nav.

    Iestudējuma veidošanai režisors Mārtiņš Eihe pulcinājis plašu radošo komandu. Lugu pēc romāna motīviem sarakstījusi dramaturģe Krista Burāne, par izrādes vizuālo noformējumu rūpējas māksliniece Pamela Butāne ar asistenti Signiju Joci. Galvenajās lomās būs aktieri Rihards Zelezņevs, Rūdolfs Apse un Anrijs Sirmais. Viņi iestudējumā pārtaps alternatīvās mūzikas grupā, kas dzīvajā atskaņos gan slavenus smagā metāla hitus, gan Jēkaba Nīmaņa un jaunā dzejnieka Kirila Ēča radīto oriģinālmūziku. Citās lomās būs redzami aktieri: Matīss Millers, Rūta Dišlere, Arnita Jaunzeme, Lilija Sūna, Kristīna Varša, Anna Klišāne un Miķelis Žideļūns.

    Mārtiņš Eihe vēlmi strādāt ar šo materiālu pamato ar personīgās dzīves aktualitāti:

    «Mana motivācija ir mana meita un viņas skolas biedri.

    Viņiem šovasar apritēs 15 gadi, un, apzināti vai ne, viņi mokās eksistenciālos jautājumos par to, kas viņi ir, ko iesākt ar dzīvi,  kas ir mans bars… Varbūt pieredze, ar kuru dalās Jānis, kādam no viņiem (un citiem viņiem) dos sajūtu, ka viņi nav vieni šajās šaubās.»

    Romāns «Jelgava ‘94» tapis 2012. gadā, tas stāsta par 20. gadsimta 90. gadu Jelgavu un jauniešu aizraušanos ar alternatīvo kultūru un smagā metāla mūziku. Pēc izdošanas 2013. gadā Jāņa Joņeva debijas darbs saņēmis vairākas nozīmīgas balvas – «Kilograms kultūras», Literatūras gada balvu nominācijā «Labākā debija», ES Literatūras balvu, «Autortiesību bezgalības balvu 2017» u.c.

    Romāns tulkots vairāk nekā desmit valodās un ieguvis lielu lasītāju mīlestību ne vien Latvijā, bet visā Eiropā.

    2019. gadā iznāca pēc romāna veidota filma ar tādu pašu nosaukumu Jāņa Ābeles režijā.

    Izrāde paredzēta jauniešiem no 14 gadu vecuma, un maijā tā tiks iekļauta Latvijas Leļļu teātra skolu programmas T-STUNDA piedāvājumā. 23. un 24. maijā paredzētas rīta izrādes klašu grupām, kas tiks papildinātas ar pēcizrādes tikšanos ar aktieru ansambli un diskusiju par iestudējumu.

    Izrādes «Jelgava ‘94» pirmizrāde 26. aprīlī, tuvākās izrādes 27., 28. aprīlī Latvijas Leļļu teātrī – K. Barona ielā 16/18.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē