• Vismaz 6 iemesli, kāpēc pusaudzei var pūsties vēders

    Slimības
    Santa.lv
    Santa.lv
    2. janvāris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    «Manai meitai ir 15 gadu. Pirms gada viņai sākās problēmas ar vēderu: tas pūšas katru dienu un ik pa laikam, 2–3 reizes nedēļā, vēdera lejasdaļas kreisajā pusē jūtamas asas sāpes. Vēdera izeja normāla. Ultrasono­grāfijā vēders pārbaudīts četras reizes – to, ka vēders uzpūties, izmeklējumā varēja redzēt, bet diagnozi ārstiem tā arī neizdevās noteikt. Varbūt sāpes un pūšanās saistītas ar meitas pubertātes vecumu?»

    Starptautiski sertificēta bērnu un pusaudžu ginekoloģe ar 40 gadu pieredzi. Dr. Ilona Auziņa skaidro, ka vēdera sāpes ir sūdzību komplekss, ar ko ārstiem nākas sastapties diendienā. Taču sāpes tieši vēdera lejasdaļā un tieši kreisajā pusē, kā arī šīs vēdera lejasdaļas pūšanās liek krietni sašaurināt iespējamo iemeslu loku. Tātad – kāpēc pusaudzei varētu būt šādas vēdera sāpes?

    Fizioloģiski iemesli

    • AUGŠANAS DĒĻ. Tāpat kā aug meitenes ķermenis, aug arī viņas vēdera dobuma orgāni, tajā skaitā palielinās mazā iegurņa orgāni – dzemde, olvadi, olnīcas un saites, kurās tie iekārti, un tas rada sāpes. Stiepjas arī vēdera plēve, kas pārklāj mazā iegurņa orgānus. Paplašinās asinsvadi, un palielinās asinsvadu tīkls. Orgāniem pieplūst vairāk asiņu.
       
    • OLNĪCU AKTIVIZĒŠANĀS DĒĻ. Patiesībā meitenēm pubertāte sākas plus mīnus astoņu gadu vecumā, un šis fakts vecākus bieži vien pārsteidz, jo viņiem šķiet, ka meitene vēl ir maza, mācās tikai otrajā klasē… Tomēr tā nav.

      Jau šajā vecumā, olnīcām kļūstot aktīvākām un palielinoties apjomā, izstrādājas vairāk dzimumhormonu. Arī meiteņu olnīcās esošie folikuli, no kuriem nākotnē nobriedīs olšūnas, pieaug apjomā, plus vēl daudz vairāk izdalītie dzimumhormoni un – notiek dzimumorgānu saišu iestiepums un asinsvadu palielināšanās. Vēders var izspīlēties un sāpēt.

      Ne velti agrāk veci ļaudis teica: «Vai, meitiņ, tu audz, tāpēc tev sāp.» Jā, tās ir īpatnības, kas saistītas ar meitenes dzimumnobriešanas laiku. Protams, palielinātas olnīcas var būt arī tad, ja ir tā sauktais olnīcu policistozes sindroms, ko izraisa hormonu līdzsvara traucējumi, bet olnīcās veidojas daudz dažāda lieluma un skaita folikulu, kas atgādina mazas cistas. Vēlāk policistozes sindroms var kļūt par iemeslu tam, ka jaunā sieviete nespēj ieņemt bērniņu, lai kā censtos.

      Tiesa, šim sindromam nav raksturīgas tādas sāpes, par kādām sūdzas tava meita. Tad parasti ir menstruālā cikla traucējumi (ja tāds sācies), bieži virssvars, liekais apmatojums un daudz aknes uz sejas, muguras un krūtīm. Policistiskas olnīcas var redzēt, izmeklējot meiteni ultrasonogrāfiski. Tomēr allaž jāpatur prātā, ka šāda izskata olnīcas ne vienmēr nozīmē slimību. Tā olnīcas var izskatīties normāli noritošas pubertātes periodā. Jāatceras, ka ultrasonogrāfija ir daļēji subjektīva izmeklēšanas metode, kurā atrasto dažkārt traktē atšķirīgi.
       
    • SĀKAS MĒNEŠREIZES. Daudzām meitenēm sūdzības par vēdera sāpēm ir jau desmit dienas pirms nākamajām mēnešreizēm. Šis laiks sakrīt ar mēnešreižu cikla otro fāzi, kad organisms lēnām sāk tām gatavoties – notiek tik daudz gan fermentatīvu, gan hormonālu norišu un izmaiņu, ka tas viss var izraisīt premenstruālās spriedzes sindromu jeb dismenoreju.

      Raksturīgi, ka tad var būt ne tikai stipras sāpes vēdera lejasdaļā, bet arī krustos, mugurpusē, var sākties smaga caureja, vemšana, uznākt ģībonis… Mēdz būt arī galvas reiboņi un nedaudz paaugstināta ķermeņa temperatūra.

      Nereti mammas vadā savas meitas pie dažādiem dakteriem, lai atrastu iemeslu, kāpēc visu laiku turas neliela temperatūra, lai gan nekādu citu saaukstēšanās pazīmju nav. Viņas domā – varbūt slēpts iekaisums… Jo, tā kā sāpes vēderā jūtamas krietnu laiku pirms mēnešreižu sākuma, tiešām grūti iedomāties, ka tās abas ir savstarpēji saistītas lietas un patiesais iemesls ir dismenoreja. Lai ārsts varētu precīzāk noteikt, kad tieši pusaudzei ir cikla vidus un vai viņai nav premenstruālās spriedzes sindroms, svarīgi, lai meitene kalendārā atzīmē savas cikla dienas.
       
    • PROBLĒMAS AR OVULĀCIJU – OLŠŪNAS NOBRIEŠANU. Diemžēl pusaudzēm tas brīdis, kad nobriedusī olšūna ir gatava pamest savas mājas – olnīcas – var nebūt tik precīzi menstruālā cikla vidū, kā tam fizioloģiski jābūt. Ļoti bieži ovulācijas process ir sāpīgs – mēdz būt pēkšņas asas, durošas sāpes vēderā, jo tajā brīdī, kad olšūnai jāizkļūst ārā no olnīcas, attiecīgajā vietā plīst olnīcas sieniņa.

      No plīsuma vietas var būt asiņošana – asinis sakrājas vēdera lejasdaļā, visbiežāk aiz dzemdes, kur atrodas tā saucamā Duglasa telpa jeb dobums. Tur sakrājušās asinis kairinājuma rezultātā var izraisīt vēdera sāpes un pūšanos. Kādreiz asiņošana ir diezgan smaga, un tad meitenei veicam operāciju, jo asiņošana jāaptur un iegurnī satecējušās asinis jāiztīra.

    Vēl 2 iemesli

    • Meitene ģimenē saņem par maz sapratnes, uzmanības un mīlestības. Piedod, bet tā nu tas ir. Varbūt šis apgalvojums neattiecas konkrēti uz tevi, taču ir arī ģimenes, kurās valda pat vardarbība, un tādās ļoti bieži bērniem vienīgā forma, kā izpaust neapmierinātību un protestu, ir – sāpes vēderā.
    • Epilepsijas vēdera forma. To ir ļoti grūti diagnosticēt, un tomēr, manuprāt, šajā reizē ir vērts par to pastāstīt… Te nav raksturīgas lielās epilepsijas lēkmes, kad rodas krampji, vai mazās lēkmes, kas izpaužas tikai ar īslaicīgu atslēgšanos no apkārtējās vides vai nelieliem tikiem, kad noraustās plakstiņš vai mute.

      Epilepsijas abdominālā jeb vēdera forma izpaužas ar biežām krampjveida sāpēm vēderā. Dažreiz mums ir bijušas pacientes, kurām neviens speciālists nekādas novirzes nevar atrast, bet meitene saka: vēders tik un tā sāp… Tad sūtām pie neirologa, lai viņai veic encefalogrammu, un tajā redzama noteikta smadzeņu rajona aktivitāte.

    Rīcības plāniņš

    • Vispirms tavai meitai vajadzētu apmeklēt ginekologu. Būtu arī jāuztaisa atkārtota ultrasonogrāfija vēdera dobuma orgāniem. Svarīgi, lai meitenei ir savu mēnešreižu kalendārs, kurā viņa atzīmējusi to sākšanās datumu un ilgumu.
    • Ja ginekoloģiski viss būs vislabākajā kārtībā, nākamais solis – konsultācija pie proktologa. Vajadzētu veikt arī kolonoskopiju – izmeklēt zarnas. Ja vēdera sāpes tiešām ir divas vai trīs reizes nedēļā, tas tomēr ir ļoti bieži. Iespējams, varētu būt zarnu divertikulīts vai tā saucamā liekā zarnu cilpa, kad zarnās notiek čūlaini procesi. Vai arī kāds iekaisums taisnajā zarnā.
    • Ja neko neatradīs arī proktologs, tad jādodas pie neirologa.

    Bērnu un pusaudžu ginekologs un proktologs pieņem Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā. Pieteikšanās pa tālruni 80708866 vai elektroniski slimnīcas mājaslapā: www.bkus.lv. Ģimenes ārsta nosūtījums nav nepieciešams. Dodoties uz konsultāciju, svarīgi paņemt līdzi visu neseno analīžu rezultātus vai citu speciālistu slēdzienus.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē