• Krēmīgais čauders ar jūras veltēm

    Zupas
    Ievas Virtuve
    Ievas Virtuve
    17. marts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Čauders ar jūras veltēm
    Foto: Andrejs Ņikiforovs
    Čauders ar jūras veltēm
    Ja šoziem vēl neesat iepazinušies ar čauderu, tad tieši šis ir īstais brīdis. Laiks, kad ziema vēl spītīgi neatlaiž savus ledainos nagus un pieliekamajā vēl nav iztukšoti kartupeļu krājumi. Kad sāk kāroties pēc kā viegla un eksotiska, tomēr garas un saltas dienas izskaņā joprojām gribas sasildīt savus kauliņus un ziemas nogurdināto sirdi ar ko siltu un glāsmainu. Tieši šobrīd čauders būs jūsu labākais draugs!
    Sarežģītība
    Zema
    Izmaksas
    Vidējas
    Sagatavošanās
    10m
    Pagatavošana
    30m
    Kopējais laiks
    40m

     

    • Bekonu sagriež mazos gabaliņos, katlā apmaisot sačurkstina.
    • Liek klāt sasmalcinātus sīpolus un selerijas kātus, 50 g sviesta, brīdi cep, tad karstumu samazina un dažas minūtes sviestā pasautē.
    • Pielej 300 ml baltvīna, pieliek timiāna zariņu, sautē, līdz lielākā daļa vīna ir iztvaikojusi.
    • Nomizotus kartupeļus sagriež mazos kubiņos, ber katlā, pārlej saldo krējumu, pievieno sāli, piparus un glāzi ūdens, uzvāra un lēni vāra, līdz kartupeļi ir mīksti.
    • Pa to laiku pārējā sviestā pāris minūtēs apcep garneles no abām pusēm, pārlej pārējo vīnu, minūti pavāra.
    • Pievieno jūras velšu maisījumu, pārkaisa sāli un čili pārslas, iemaisa, visu izkarsē, bet nevāra un pievieno zupai katlā.
    • Pasniedzot pārkaisa timiāna lapiņas.

     

     ********

    Šo maigo, krēmīgo zupu par savu sauc Jaunanglijas reģions Amerikā (valsts galējos ziemeļaustrumos), kā arī Kanādas Kvebekas un Ņūbransvikas provinces – turpat kaimiņos. Arī čaukstīgo nosaukumu visticamāk savārījuši Kanādas franči – tas cēlies vai nu no franču chaud, karsts, vai chaudron, zupas katls. Līdz tālajai Amerikai gan tas pirms vairāk nekā diviem gadsimtiem atceļoja eiropiešu kuģos – kā kreptīgs un ekonomisks zvejnieku ēdiens, spēcinoša vira, kas tapināta turpat uz kuģa no sazvejotajiem labumiem un biezināta ar maizi vai sausiem cepumiem. 

    Šeit, bagātīgajos Ziemeļatlantijas okeāna krastos, čauders patiesi sajutās kā mājās, tika ar sajūsmu uzņemts, lolots un pilnveidots, un drīz vien no nabadzīgu fišiņ mangotāju ēdmaņas bija pārvērties glaunā virumā. Angļu tradicionālo mencu un sīko garnelīšu vietā nu čaudera vēderā peldēja austeres, krabji, jūras ķemmītes, omāri un citi pasakaini labumi, bet grauzdiņu vietā par tumīgumu rūpējās saldais krējums un sviests. Īsta gardēža ambrozija – nav brīnums, ka čauders te tika pasludināts par nacionālo ēdienu un smalkākie restorāni sāka sacensties par izcilākā čaudera receptes godu.

    Mūsdienās klasiskā čaudera pēcteči veido burvīgu ģimenīti – katrā reģionā, kas sauc čauderu par savējo, tam izveidojusies sava «īstā un klasiskā recepte» – atkarībā no pieejamajiem produktiem. Ziemeļu piekrastē to lepni vāra no jūras ķemmītēm un bagātina ar saldo krējumu un/vai tomātu biezeni. Bermudu salās top pasakains zivju čauders, kam raksturiņu piešķir rums un šerijs.

    Kanādas un Amerikas pretējā pusē, Klusā okeāna krastos, – Vašingtonas štatā un Britu Kolumbijā – čauderā tradicionāli pievieno kūpinātu lasi.

    Savukārt reģionos, kur okeāna ūdeņus ar roku neaizsniegt, čaudera garšas pamatam nākas izmantot citus produktus. Visai populārs visā Amerikā – un jo īpaši Dienvidos – ir tumīgais kukurūzas čauders. Tāpat dažās čaudera receptēs atrodama teļa vai jēra gaļa, bet, piemēram, Ilinoisā klasiska čaudera katlā mēdz nonākt vāveres.

    ********

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē