• Kā un kāpēc konfitēt dārzeņus?

    Padomi
    Dagnija Zīverte
    Dagnija Zīverte
    2. septembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Olīveļļā sutināĶirštomātiņi ar ķiplokiem un šalotēm
    Foto: Ieva Andersone
    Olīveļļā sutināĶirštomātiņi ar ķiplokiem un šalotēm
    Konfitēšana ir brīnišķīga gatavošanas tehnika, kas tradicionāli tiek lietota treknas gaļas pagatavošanai – tā ir lēna karsēšana taukos vai eļļā, zemā temperatūrā. Tomēr vēsajos rudens vakaros mēs silti iesakām to izmēģināt arī, gatavojot sezonas dārzeņus!
    Sarežģītība
    Zema
    Izmaksas
    Lēti
    2 vērtējumi
    2.5/5

    Teorētiski tāda lieta kā dārzeņu konfits nemaz nepastāv. Kādu šāds vārdu savienojums pat sanikno! Jo, redziet, konfits ir franču kulinārijas iezemietis – tehnika, ar ko apzīmē lēnu gaļas sutināšanu šā paša dzīvnieka taukos. Konfitēšanas mērķis sākotnēji – laikos pirms ledusskapjiem – bija gaļas iekonservēšana ilgstošai uzglabāšanai. Francijas reģionos, kur tradicionāli tiek darīta pīļu un zosu aknu pastēte foie gras, trekni nobarotos putnus pēc nokaušanas un aknu izņemšanas sadalīja gabalos un lēnītēm sutināja labi noaugušajos taukos, līdz gaļa kļuva tik mīksta, ka burtiski atdalījās no kauliem un kusa uz mēles. Tad iegūtā kolosālība tika pildīta cieši noslēdzamos traukos un uzglabāta vairāku mēnešu garumā – dāsnā tauku kārta, kas pārklāja gaļu, pasargāja to no bojāšanās.

    Lai ko teiktu skeptiķi, mēs mudinām šo pašu tehniku izmēģināt, gatavojot dārzeņus, kas pašlaik pilda mūsu pieliekamos un veikalu plauktus. Saprotams, teiksim, burkānu paša taukos neizkarsēsi, taču “brāļu taukos” – labā olīveļļā – kāpēc gan ne? Šādā veidā ir gatavojami jebkuri dārzeņi –no ķirštomātiņiem, puraviem un cukini līdz pat pastinakiem, bietēm, kartupeļiem utt. Turklāt, līdzīgi kā klasiskajā konfitēšanā, kur karsēšanai izmantotie tauki pēcāk tiek izmantoti, piemēram, kartupeļu cepšanai, arī ar dārzeņu un garšaugu aromātu piesūcināta olīveļļa noderēs dažnedažādiem ēdieniem.

    Par spīti tam, ka eļļas daudzums šajās receptēs ir iespaidīgs, rezultāts nebūt nesanāk trekns vai smags, tieši pretēji – dārzeņi kļūst īpaši maigi, krēmīgi, to garša kļūst intensīvāka. Minimāla piepūle, elegants rezultāts – vai tad tas nav katra pavāra sapnis? Īpaši garšīgi, šādi gatavojot, izdodas ķiploki, sīpoli, tomāti, bietes, puravi. 

     

     

    Kas jāņem vērā?

    • Konfitēšanai ieteicams izvēlēties labas kvalitātes extra virgin olīveļļu, tomēr īsti nav vērts sniegties pēc dārgākajiem plauktiem. Turklāt jāraugās, lai eļļas garša nav pārāk intensīva.

     

    • Maza izmēra dārzeņus – redīsus, ķirštomātus, ķiplokus, kāršu pupiņas – atstāj veselus, savukārt lielākus sagriež līdzīga izmēra gabalos.

     

    • Visērtāk dārzeņus konfitēt krāsnī zemā temperatūrā (apmēram 90–150 grādos, atkarībā no izvēlēto dārzeņu cietības un izmēra) – vismaz stundu.

     

    • Trauka izmērs atkarīgs no dārzeņu daudzuma – svarīgi, lai dārzeņus var izklāt cieši, vienā kārtā – tā, lai eļļa pilnībā pārklāj trauka saturu, taču lai tā nav jāizmanto pārāk daudz. Ja eļļa pilnībā pārklāj dārzeņus, tie pagatavosies vienmērīgi, savukārt, ja eļļa tos pārklāj tikai daļēji, tie pusceļā būs jāapgroza.

     

    • Pagatavotos dārzeņus uzglabā ledusskapī tīrā, cieši noslēdzamā traukā. Var uzglabāt divas trīs nedēļas. Eļļa ledusskapī sastings, tāpēc pirms pasniegšanas to kādu brīdi notur istabas temperatūrā.

     

    • Konfitētus ķiplokus (arī tad, ja tie pievienoti citiem dārzeņiem garšai) ir svarīgi uzglabāt aukstumā, cieši aizvākojamā traukā – nepareizi uzglabājot (istabas temperatūrā un traukā, kur piekļūst gaiss), šādā vidē attīstās kaitīgas, botulismu attīstošas baktērijas.

     

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē