• 16 rīki, bez kuriem nevar iztikt nevienā virtuvē

    Receptes
    Sandra Puntule
    Sandra Puntule
    15. jūnijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Gvido Kajons
    Esi nolēmusi iekārtot jaunu virtuvi vai veikt pamatīgu revīziju vecajā, bet īsti nezini, ko vajadzētu, ko ne? Tātad, pieņemot, ka plīts un cepeškrāsns tev jau ir, esam izveidojuši nepieciešamo virtuves rīku sarakstu. Iesaka šefpavārs INGMĀRS LADIGS.

    Panna

    Tai jābūt smagai. Svarīgi, lai pannai būtu mazāk plastmasas un vairāk metāla daļu, jo, novietojot to uz plīts tālākajiem riņķiem, plastmasas daļas karstumā vienkārši sakūst. Izturīgākās pannas meklē veikalos, kas paredzēti profesionāļiem, piemēram, Gemoss. Restorānos, kur ar tādām strādā no rīta līdz vakaram, to kalpošanas laiks varētu būt kādu gadu, mājās kādas 5 reizes ilgāks. Nav nekādas vainas arī jaunākās paaudzes teflona klājuma pannām, arī tās ir diezgan izturīgas. Pannai noteikti vajadzētu vāku. Stikla vai metāla – tas ir gaumes jautājums. 

    Katli

    Tos vajadzētu trīs. Vienu mazo, kur uzvārīt olu, otru vidēju – zupai, un trešo lielāku, kur vārīt kartupeļus. Labam katlam ir bieza un smaga pamatne, tad tas labāk notur siltumu un ilgāk kalpo. 

    Lāpstiņa pannai

    Labāk koka, jo īpaši tad, ja pannai ir teflona klājums, ko var ātri saskrāpēt un pannu neatgriezeniski sabojāt. Ja patīk, der arī plastmasas, bet no koka būs dabiskāka. 

    Mērkrūze

    Ja patīk cept kūkas vai izmēģināt jaunas receptes, tad vajadzētu mērkrūzi vai mazus svariņus, jo parasti receptēs produktu daudzums ir norādīts gramos vai krūzēs. Tas ievērojami atvieglos saimniekošanu virtuvē, piemēram, aprēķināt, cik daudz gaļas vajadzēs vakariņām, ja nu ir nopirkts vairākām dienām.   

    Rīve

    Tās ir divu veidu. Vienām var mainīt nažus un griezt, kā vien patīk. Otras ir vienkāršās četrkantainās rīves – tām vajadzētu palūkot, lai būtu pēc iespējas vairāk dažāda izmēra caurumu. 

    Dārzeņu mizojamais

    Ja lieto uzturā dārzeņus un kartupeļus, viens tāds mizotājs lieti noder un ievērojami atvieglo dzīvi. 

    Naži

    Vajadzētu 2–3, bet var iztikt tikai ar vienu. Ja divi, tad vienam vajadzētu būt mazajam nazim, ar ko var raiti darboties ar visiem produktiem. Otram nazim jābūt tik lielam, lai var pārgriezt uz pusēm kāpostgalvu. Veikalos piedāvājums ir ļoti plašs.

    Nevajadzētu izvēlēties nazi ar mīkstu asmeni, ar tādu grūti strādāt, ja nu vienīgi tas ir labi piemērots zivs filēšanai. Ar kādu rokturi izvēlēties? Vajag nazi paņemt rokā un saprast, tas ir mans vai nav. Katram patīk kaut kas cits, tāpēc – metāla, koka vai plastmasas rokturis – vairāk ir gaumes jautājums. Pērkot jaunu nazi, paņem to rokās un paskaties, kā tas guļ rokā. Lai nesagrieztos, palūko, vai roka viegli nenoslīd no spala uz asmens. 

    Nažu komplekts, kurā katram nazim ir sava funkcija, lieti noderētu lielākai ģimenei, kurā bieži un daudz gatavo. Tomēr krīzes laikā var izlīdzēties ar diviem nažiem un, ja kārojas, palūgt, lai kāds to uzdāvina.    

    Konservu attaisāmais

    Viens no svarīgākajiem virtuves rīkiem, kas var būt nepieciešams! Tā trūkums mirklī, kad vajag atvērt kādu kārbu, piemēram, zaļo zirnīšu skārdeni, var radīt diskomfortu. Pievērs uzmanību ne tikai izskatam, bet arī kvalitātei, jo ir pierādījies, ka vecie padomju laika ražojumi bieži vien kalpo labāk nekā izcila dizaina ķīniešu virtuves rīki. Labāk dot priekšroku pārbaudītam modelim, nevis jaunajiem, jo bieži vien mēdz būt tā, ka, attaisot pāris konservu bundžu, attaisāmā dzīves laiks ir beidzies.

    Karotes

    Puskarote, ar ko nosmelt putas, kausiņš, ar ko iesmelt zupu, lēzenā lielā karote, ar ko samaisīt sautējumu vai mērci. Tos labāk izvēlēties no metāla vai koka. Koka karote nesakarst un ar to nevar nejauši apdedzināties. Der arī plastmasas, vienīgi, ja plīts tā kārtīgi sakarst, plastmasa var sākt kust.

    Griežamais dēlis

    Ja gribas dabisku, nopērc gadatirgū īsta koka dēli, kas ir labi izkaltis un kalpos gadiem ilgi. Pietiek ar vienu, ja to ik pa laikam aši nomazgā ar etiķūdeni vai citronūdeni. Ja vienlaikus gatavo zivis vai gaļu un dārzeņus, tad gan vajadzētu divus. 

    Cepešpanniņa

    Trauks, kur gatavot cepeti. Materiālam nav izšķirīgas nozīmes, svarīgi, lai pannas malu augstums būtu vismaz 2 cm.  

    Bļodas

    Izvēle ir milzīga – metāla, māla, stikla, plastmasas utt. Virtuves darbos iesākumam vajadzētu vismaz trīs dažāda izmēra bļodas, lai ir kur iejaukt mīklu un sataisīt salātus, iemaisīt pankūku mīklu utt.  

    Mīklas rullis

    Tas nepieciešams mīklas gatavošanai, ja gribēsi izcept piparkūkas vai pīrāgus. Dabiskāk un stilīgāk – no koka.   

    Cepšanas trauks vai pīle

    Ja kārojas cepeškrāsnī šmorēt gaļu ar dārzeņiem, tad bez tās neiztikt. Ideāla mājas gatavošanai ir čuguna vai cita metāla pīle. Der arī stikla un keramikas trauki, vienīgi ar tiem uzmanīgāk jāapietas. Metāla trauks tomēr ir investīcija ilgam laikam. 

    Gaļas āmurītis

    Lieti noder gaļas izklapēšanai, ja tev garšo laba karbonāde, kā arī gribas pagatavot gaļas ruleti. Cirvītis. Grūti aizstājams rīks, ja sīkāk jāsadala ribiņas vai vista. Var nopirkt stilīgu universālu instrumentu, kurā āmurītis un cirvītis ir apvienoti vienā, bet, ja nelieto bieži, var pirkt arī katru atsevišķi. 

    Caurduris

    Tas ir nepieciešams bieži, ja gribi nokāst buljonu, blanšēt dārzeņus, notecināt makaronus u. tml. Ja gribi tādu, kas ilgāk kalpo, izvēlies kaut ko no nerūsējošā tērauda.  

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē